L’espectacle reiteratiu de tots els estaments espanyols defensant la seva Constitució amb cara de rutina ha tornat el dia 6 de desembre, com els anuncis de torrons. Aquest any, enmig d’un pont especialment llarg que fa que la notícia sigui més l’ocupació hotelera i de les vendes a les botigues –benvingudes siguin– que les reflexions polítiques que es podrien fer si algú reflexionés. La salmòdia de Pedro Sánchez intentant ser més espanyol que ningú, Pablo Casado dient-li que no n’és prou i Jaume Asens fent veure que és possible una Espanya millor ja no mou ningú de la cadira.

Al marge de les seves fílies i fòbies i de la seva competència electoral eterna, el PSOE i el PP volen més o el mateix per a Espanya, encara que discrepin –sovint només retòricament– sobre com aconseguir-ho. Això vol dir que volen el mateix per a Catalunya. És el que Sánchez ha expressat aquest dilluns amb una frase que passarà a la història del pensament dels estadistes: “La Constitució s’ha de complir de pe a pa”. Ho deia per la batussa que manté amb Casado per la renovació del CGPJ però també és un avís a tothom, una declaració de principis inamovible.

Per a Podemos, que continua impassible compartint el govern amb el PSOE, caldria una reforma en profunditat, perquè la Constitució del 78 és “un vestit que s’ha fet vell”. Aquesta metàfora, acompanyada de propostes que serien realment reformadores, podia generar impacte al principi de l’existència del partit que va ser de Pablo Iglesias. Ara tothom ha vist que no aconsegueixen ni retocar un article del Codi Penal –el de la sedició–, i les seves demandes d’obrir la Constitució en canal ja no poden fer ni fred ni calor a ningú.

Com ha dit el president de la Generalitat, per a Catalunya la qüestió no és si la Constitució espanyola es reforma o no. Ja fa molt que gran part de la població catalana ha abandonat aquesta idea com a via per millorar la seva vida i satisfer les seves aspiracions legítimes i democràtiques. Tot i així. és la via que encara defensen els comuns, però si els independentistes, com Pere Aragonès, tenen clar que no és el camí, la seva obligació és posar-se d’acord per trobar-lo. Cosa que no fan.

Comentaris

  Aragones autonomisme borbonic del nefast Rey Ju queras de erc.155 Desembre 07, 2021 | 05:56
  Qui va votar aquesta prostitucion del 78 eren franquistes o ignorants rucs. El pitjor de tot es l'invent del IDIOMA COMUN, pur franquisme genocida del nefast Roca juñeñ, un español com cal. Idioma imposat per les armes assassines del golpista Franco l'anticonstitucional i ratificat pels 7 fills de Franco que van redactar l'ultim cagarro de Franco del atado y bien atado. EL GENOCIDI DEL CATALA es aquesta prostitucion borbonica, ​catolica i per l'eternita
   traca Desembre 07, 2021 | 11:13
   junqueras.ferrovial.155
  Veterà antifranquista. Desembre 07, 2021 | 08:05
  Jo no la vaig votar, ho vaig fer en contra. Ja sé que és un trist consol, però no m'haig de retreure res, cosa què no poden dir els babaus que encara resten d'aquella jornada nefasta.
  Gonzalo Desembre 07, 2021 | 08:49
  El bigote de una gamba por el ojete.
   jm Desembre 07, 2021 | 12:37
   ojete...es donde la pario su madre???...no me extraña
  ciutada del mon Desembre 07, 2021 | 09:38
  que gran part de la poblacio senyora barroso,pot especificar sis plau a banda de dirigir aquest pamflet hipersubvencionat, lo que lo majoria dels catalans volen son medis lliures i no pamflets de part, aixo si es constatable, i els democrates de tota mena ho sabem, comuns psc i la dreta espanyolista, en tenen al congres em sembla 25 escons, els nazionalistes /indepres 23, a catalunya menys pero el psc es el mes votat i en te 33 escons els mateixos que esquerra, i sumen tots quasi el 50 per cent del vot, o mes perque el pdcat no es sap on es i seixanta i escaig escons, en fi que catalunya es dividida en dues parts quasi iguals , i quan n'hiha dues meitats cal que parlin i arriben a un punt intermig, es com allo de dues rectes molt llargues quan es junten en un punt intermig.ho enten voste o el faig un croquis tambe com als 4 hiperventilats del seu pamflet.
   Ricard Desembre 07, 2021 | 18:39
   Llàstima que els castellanistes només vulguin parlar del temps, oi?
   fat boy Desembre 07, 2021 | 21:27
   Per hipersubvencionats la famiglia Borbon i els seus complices.
  Obsolescencia Desembre 07, 2021 | 09:44
  La CE després de 43 anys es considera obsoleta. Per la mateixa regla de tres el nacionalisme català que fa més de 120 anys que dóna la brasa amb els mateixos conceptes i falsedats ha d'estar com les mòmies més deteriorades.
   Ricard Desembre 07, 2021 | 18:41
   Falsedats? Quines?
  Anònim Desembre 07, 2021 | 11:17
  Claro que los de Aragonés y su cuadrilla no lo hacen, porque su función no es pasar de España de su Constitución y de todo lo casposo hispano. Sun función (la de Aragonés y su cuadrilla) es engañar a los bobos con palabrería altisonante.
  MHP Desembre 07, 2021 | 12:03
  Si us plau, Barroso (per cert, cognom molt català), parli per voste i m'inclogui al seu sac de merda. Gràcies avançades.
   fat boy Desembre 07, 2021 | 21:30
   No com Vidal Quadras, 13 generacions de negrers, bandarres, espanyolassos i feixistes catalans.
  Ricard Desembre 07, 2021 | 18:45
  Si es compleix la constitució de pe a pa ha d'haver referèndum d'autodeterminació. La constitució preveu modificacions. De fet un estiu la van canviar 3 partits en 24 hores. Si no passa és que el grup nacional majoritari, el castellà, vol emmordassar un altre grup nacional, el català. El demés són mentides nacionalistes castellanes. Santxis, gràcies per obrir camí.

Nou comentari