Les darreres setmanes hi han hagut dues notícies que mostren la perillosa deriva de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra. Tindran feina el comissari en cap del cos, Josep Maria Estela, i el seu número dos i extraordinari expert en intel·ligència policial, el comissari Eduard Sallent, per refer, reorientar i preparar la policia de l’administració autonòmica davant dels reptes de la seguretat pública i humana dels propers anys.

Un primer exemple és la investigació sobre els tuitares del cas Canet. El ministeri fiscal lloava la tasca dels Mossos com a “profusa”. De fet, un cop d’ull dels atestats mostra la quantitat d’esforços esmerçats en una investigació absolutament prospectiva. Diners públics dilapidats en la persecució de sospitosos independentistes. I el que és més greu, agents i analistes dedicats a la caça i captura de tuits de mal gust a la xarxa.

Un tòpic que es repeteix en els densos atestats d’identificació de manifestants. Curiosament, els Mossos s’entretenen més a trobar informació d’independentistes o membres que ubiquen en l’entorn de l’extrema esquerra que no pas amb altres vel·leïtats ideològiques. De fet, amaguen (sí, amaguen) la informació dels delictes d’odi provocats per membres identificats amb l’unionisme violent espanyolista. Fa mesos que espero la resposta, però com sempre, el departament de premsa de la policia catalana continua practicant, això sí amb més somriures, la discriminació mediàtica. Si compres el seu relat, responen; si el poses en dubte, el menyspreu és evident.

Una segona notícia va ser explicar a bombo i plateret la detenció d’un jihadista a l’Empordà. La detenció es va practicar el 2 de setembre. Segons la nota de premsa, l’home s’havia autodoctrinat tant, però tant, que temien que atemptés. “Aquesta investigació ha permès la desarticulació d’aquest home, resident a Empuriabrava i que es trobava en un avançat procés de radicalització amb convicció i el propòsit d’atemptar”, indicava la nota. Es veu que ara els homes es desarticulen (?) després de veure com canviava d’imatge. Es deixava barba. La nota informava que l’enviaven al Centre d’Internament d’Estrangers.

Havia de ser una broma, tot un terrorista que l’envien a un CIE i no a una presó. Tot i que hi pot haver una triple lectura: o un CIE és una presó encoberta sense garanties, és un establiment administratiu d’espera o bé és un Guantánamo que una democràcia no hauria de sostenir. I, carai, se sosté amb governs progres a Madrid, a Palau i a l’Ajuntament de Barcelona. En tot cas, la realitat semblava ben diferent. L’operació estava “tutelada” per la fiscalia de l’Audiència Nacional i, efectivament, “la penalitat dels fets en el moment de la detenció no era suficient ni per a una presó provisional”. Els Mossos alertaven que tenia armes i tot, però ves per on, no n’hi havia prou per empresonar-lo.

Així que els Mossos van pensar de mantenir la via penal després de la detenció, però l’acusació no tenia prou gruix. Així que davant la llibertat provisional que li podia pertocar –que requeriria d’un seguiment policial permanent– es va decidir enviar-lo al CIE, així estaria privat de llibertat de moviments, cosa que no passaria si es mantingués la via penal. Per tant, un truc per engarjolar aquell que havien seguit durant molt temps. El nyap d’aquest cas contrasta amb els atestats acurats (i profusos) quan es tracta de dissidents polítics. I això passa quan nomenes un intendent com Carles Hernández, un experimentat i gran tècnic en ordre públic, -possiblement dels millors d’Europa-, a dirigir una zona sensible i molt diferent de la policia. Sembla que es revengi dels que perseguia al carrer. La comissaria general d’Informació no pot ser la comissaria general contra la dissidència. Això ho va fer el comissari Eugenio Pino (també provenia dels antiavalots) al capdavant del Cos Nacional de Policia. Oi que no volen fer el mateix?

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pako Jones Menda a setembre 16, 2022 | 22:23
  Pako Jones Menda setembre 16, 2022 | 22:23
  L'origen dels Mossos, és borbònic i feixista, només cal veure la història, de la seva fundació, una autèntica policia catalana, tindrà que refundar-se amb un altre nom.
 2. Icona del comentari de: xavier a setembre 17, 2022 | 00:55
  xavier setembre 17, 2022 | 00:55
  NO ens enganyem, el Mossos d'Esquada no son la PoLicia Catalana, son la Policía espanyola a CAtalunya. es comporten com foreces d'ocupació o colaboracionistes del regim espanyol. Si algun dia som independents haurem de fer una neteja al cos i enviar a molts a la guardia civil o la policia nacional de que seria pais vei.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a setembre 17, 2022 | 18:15
   Pere Llimonera i Citronell setembre 17, 2022 | 18:15
   Pues en el B0tiffaRReNduM de juguete, con su carreritas y chiquilladas de los independencieros, los separatas suprematas decían otra cosa de los "M0ssos" que la que dicen ahora, y se ven en estos comentarios... antes eran k00LL0nuts y ahora son muuu MaL0s, peores que la policía y la 'emeterita', según los de la Burbuja... N0 puede ser... A ver, si el supremacismo y el Movimiento del Nacional Catalanismo se ponen de acuerdo porque cada cierto tiempo cambian de discursete, de Mantra; y cada vez dicen una cosa diferente; siempre fantasiosa y dicharachera, claro está, pero siempre ilógica y diferente...
 3. Icona del comentari de: avia a setembre 17, 2022 | 09:05
  avia setembre 17, 2022 | 09:05
  La neteja al cos l'esta fent ara aquest govern que tenim, ho han cambiat tot als nostres nassos i nosaltres contents, son d'esquerres. M'agradaria que informessis que passa amb el musulma de Reus.
 4. Icona del comentari de: Ricard a setembre 17, 2022 | 10:04
  Ricard setembre 17, 2022 | 10:04
  Autoracisme. Curiós, oi?
 5. Icona del comentari de: Sup Marcos a setembre 17, 2022 | 11:29
  Sup Marcos setembre 17, 2022 | 11:29
  Los Mossos son la nueva Stasi europea. Lo lamentable con un gobierno compuestos por dos partidos que se hacen pasar por indepes. Indepes quitaos la venda de los ojos, y dejad de votar a estos traidores, si no, ya veréis lo que harán con vosotros los votadores una vez votados.
 6. Icona del comentari de: Narcís a setembre 17, 2022 | 19:33
  Narcís setembre 17, 2022 | 19:33
  Amb el subtítol n' és dit tot ( res nou pel que fa amb aquest estat ! ) ! PD : en l' endemig, munt de persones treballant de por fins petar físicament fumuts sense cap dret ( perquè no poden demostrar-ho al se'ls a posteriori amb contracte acabat ! ) i .. per un no res o parell de xavos !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa