El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ceuta: l’esquerra treu els blindats

La greu crisi migratòria a la frontera entre l’estat espanyol i el Marroc, amb un flux desordenat de milers de persones als voltants de la ciutat de Ceuta en només dos dies, posa en evidència la incapacitat del govern de PSOE i Unidas Podemos de fer-hi front d’una forma que no sigui la pròpia d’un estat policial. El desplegament dels blindats de l’exèrcit espanyol a la platja de Tarajal és la imatge més eloqüent del fracàs d’un govern d’esquerres per trobar alternatives de gestió d’una crisi humanitària de primera magnitud. Fins i tot l’actuació de l’executiu espanyol ha rebut l’elogi públic dels líders de l’extrema dreta europea, la francesa Marine Le Pen i l’italià Matteo Slavini.

Fa sis anys enrere el mateix PSOE es posicionava en contra de la Llei Mordassa, una norma que no ha derogat —malgrat les promeses— i que li permet ara aplicar una devolució en calent de milers de persones, pràctica en el punt de mira d’organitzacions internacionals de defensa dels drets humans com Amnistia Internacional, que fa temps que demana que es deixi d’aplicar. Les devolucions en calent posen en alerta als defensors dels drets fonamentals per ser mecanismes de gestió migratòria que contribuir a fer que una persona en creuar la frontera pugui rebre un tracte degradant i inhumà, o a posar en risc la seva vida, la seva integritat o la seva llibertat.

Aquest nou capítol de crisi migratòria, que deixa imatges desoladores de milers de persones desesperades suplicant clemència als peus de les forces de seguretat, és un nou exemple del carreró sense sortida en el qual es troben atrapades milers de persones: entre un país com Marroc, instrumentalitzant els seus propis ciutadans per interessos polítics estratègics, i un bloc de països europeus que no ha trobat encara els mecanismes per garantir una acollida digna a aquelles les persones que reuneixin els requisits d’acord amb els criteris internacionals de respecte dels drets humans.

La crisi es converteix a més a més en un instrument més d’agitació per part de l’extrema dreta espanyola, un element de pressió política enmig d’una crisi sanitària, social i econòmica causada per la Covid-19. Vox no ha desaprofitat ni un segon per treure partit de la situació, mentre les mateixes autoritats de Ceuta parlen “d’invasió”, posant el focus sobre els protagonistes mès dèbils d’aquesta història.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Narcís a maig 18, 2021 | 19:58
  Narcís maig 18, 2021 | 19:58
  Tota la raó .. vingui tothom que seran lliures i mantinguts .. començant per deixar/ conviure un grapat a casa de l' autor àdhuc són lloc de feina ! PD : pel que fa al percentatge de delinqüència .. rai, mentre no la rebi ni ell ni sa família .. tururut viola ! Nota : som a Xauxa .. a aquest estat qui no té diners o/i no treballa és perquè no vol ! Anotació al marge : no n' és d' estranyar s' instali aquí quelcom que pensà no existia o màfia sueca ( escoltat ahir a no sé quina cadena ) . . . . . amb el munt de baliga- balaga sinó farsants jugant a l' humanitari ! .
 2. Icona del comentari de: Ramon a maig 18, 2021 | 20:04
  Ramon maig 18, 2021 | 20:04
  Si el Marroc amenaça els espanyols amb reconèixer Catalunya, Melilia i Sebta són seves ipso facto.
 3. Icona del comentari de: Vendetta a maig 18, 2021 | 20:38
  Vendetta maig 18, 2021 | 20:38
  Ok taradet kuans et poses a casa teva?... merda de hippys ens destruiran com a societas tb tenim ke acabar am ells Catalunya catalana ni espanyola ni musulmana-
 4. Icona del comentari de: Narcís a maig 18, 2021 | 20:47
  Narcís maig 18, 2021 | 20:47
  - Quin munt d' anys fa escoltava persones robades a mateixes Rambles a ganivetades i si no duies cèntims àdhuc et punxaven individus que no cal esmentar ? - Quin munt d' anys fa escoltava no passis per aquesta plaça perquè l' anomenem ' territori comanxe ' per individus que no cal esmentar ? - Quin munt d' anys fa escoltava no siguis a aquella plaça o parc perquè és on són bandes que se n' han fet els amos per individus altres que no cal esmentar ? - Quin munt d' anys fa . . . . . . . . . . PD : com n' era poca la delinqüència arribada de país veí botxí .. calia força més i més variada .. serà perquè cap d' elles tingui el monopoli ! Nota : és clar que molta gent és innocent i, perquè no, bona gent .. però innocent per innocent no ho serà més víctima compatriota nostra ? Anotació al marge : en l' endemig, aquest estat amb un ' deute públic ' d' 1 bilió 400.000 milions d' euros o, allò que és el mateix, cada habitant ( nadons inclosos ) d' aquest corrupte, malbaratador i lladre, tot plegat, penós i miserable estat, deu a la vora de 50.000 euros ! Incidència : millor seria l' autor es preocupés pels ciutadans ( potser àdhuc veïns seus ) deixats a sa sort sense necessitats bàsiques remeiades, absència de salut àdhuc d' allò més urgent, i . . . sense avenir, futur, horitzó i perspectiva de cap mena . . . . . així doncs, ja n' hi ha prou de paperots .. baboiades .. i bajanades que no enganyen a ningú pel que fa al bé de la humanitat !
 5. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 18, 2021 | 21:36
  Gonzalo maig 18, 2021 | 21:36
  Claro que, hippy...por eso toda la Unión Europea apoya incondicionalmente la reacción de España.....
  • Icona del comentari de: uuuuf a maig 19, 2021 | 11:54
   uuuuf maig 19, 2021 | 11:54
   el perro gonzalo bup bup
   • Icona del comentari de: Ramon a maig 19, 2021 | 13:29
    Ramon maig 19, 2021 | 13:29
    El Rufián no fa pas bub-bub. Bub-bub només ho fan els gossos catalans. Els gossos espanyols fan guau.
 6. Icona del comentari de: Los comentarios tienen toda la razón a maig 18, 2021 | 22:19
  Los comentarios tienen toda la razón maig 18, 2021 | 22:19
  La solidaridad mundial debe centrarse en los sufrientes indepes, que tanto la necesitan. Europa, help us!!!
 7. Icona del comentari de: Pau a maig 19, 2021 | 00:52
  Pau maig 19, 2021 | 00:52
  De entrada te equivocas,no es la frontera de España, es la frontera de Europa,que crees que todos estos cruzan para quedarse en Andalucia,ya podéis ir haciéndole sitio, dentro de poco vienen para arriba y a ti que tanta pena te dan,te tocan dos como mínimo.
 8. Icona del comentari de: fat boy a maig 19, 2021 | 03:20
  fat boy maig 19, 2021 | 03:20
  I la crisi humanitaria perque no la paga el rei del Marroc en lloc de pagar-la les pensions dels jubilats i les cotitzaccions dels autonoms?
 9. Icona del comentari de: Octubrista a maig 19, 2021 | 11:49
  Octubrista maig 19, 2021 | 11:49
  Amb una mixa de (mala) sort, d'aquí quatre dies, totes les persones que han passat del Marroc a Ceuta, ens els cardaran a Catalunya
  • Icona del comentari de: JordiP a maig 19, 2021 | 19:01
   JordiP maig 19, 2021 | 19:01
   És el que acostumen. Recordo que el Felipe Gonzàlez va agafar els subaharians arribats a Andalusia, els va donar una ampolla de 1,5 L d'aigua i un bitllet de tren... a Barcelona. Sí, sí. Van acampar sota la nuralla de les Drassanes i més tard a la Pça de Catalunya. Si no va anar així, que em corregexi qui ho recordi millor. Gràcies.
 10. Icona del comentari de: Vendetta a maig 19, 2021 | 12:15
  Vendetta maig 19, 2021 | 12:15
  No volem acollir ningu li a preguntat res al poble sobre aket tema
 11. Icona del comentari de: Ramon a maig 19, 2021 | 15:23
  Ramon maig 19, 2021 | 15:23
  Hi ha una mena de català que parteix de l'estúpida premisa que les esquerres espanyoles no són nacionalistes d'Espanya i, pitjor encara, que són amigues de Catalunya. I quan la realitat ens demostra rere vegada que tant una cosa com l'altra no són certes, el molt imbècil la conclusió que en treu és que no són realment d'esquerres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa