L’agost de 1965 Gala i Salvador Dalí van viatjar en tren des de Cadaqués fins a Perpinyà i, en arribar, el pintor va batejar l’estació de tren de la capital nord-catalana com “el Centre del Món”. I precisament aquesta ciutat serà la que acollirà, el proper 29 de febrer, un acte amb Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Tots tres trepitjaran per primera vegada en més de dos anys terres catalanes, i ho faran amb la tranquil·litat de gaudir d’immunitat pel fet de ser eurodiputats -es preveu que Ponsatí ja ho sigui el dia de l’acte-, i també després que França hagi descartat detenir-los precisament per aquest motiu.

Fa anys, en època de Franco, hi havia catalans que es desplaçaven fins a Perpinyà per fer un tastet de democràcia. Ara, 40 anys després, milers de catalans hauran de tornar a marxar de territori espanyol per, simplement, poder escoltar en viu i en directe part del seu Govern legítim. Per trobar-se amb tres polítics escollits eurodiputats democràticament. I això, simplement, perquè Espanya no ofereix les mateixes garanties que qualsevol dels altres estats europeus.

Però no cal oblidar que milers de persones ja s’han desplaçat en aquests darrers dos anys a Brussel·les i Estrasburg per donar suport als seus representants polítics, que han de viure fora del seu país per no haver de patir la venjança i repressió d’un Estat desbocat i ple d’odi. I ara, d’aquí poc més d’un mes, aniran a Perpinyà. Els exiliats es van apropant, poc a poc, a casa. I, més de 50 anys després del viatge de Gala i Dalí, Perpinyà tornarà a ser escenari d’un esdeveniment que serà històric. El centre del nostre món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa