El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els catalans fan coses, també a Ucraïna
  • CA

El Món ha seguit aquests últims dies l’operació Cigonya, una caravana solidària de ciutadans autoorganitzats per anar a buscar un grup de refugiats ucraïnesos. Són només 29. Només? És una pregunta que ens estan obligant a fer-nos les autoritats, que demanen que tant l’enviament d’ajut com l’organització i acollida dels refugiats de la guerra de Rússia contra Ucraïna es deixi en mans de les institucions i de les organitzacions homologades i supervisades. Contra aquest punt de vista, hi ha el grau de capacitat logística demostrat pels expedicionaris. Hauria sigut sorprenent si no hi ha hagués el precedent de l’1-O, màxim exponent de la capacitat d’organització d’un poble que encara recorda els seus refugiats del 1939.

Les cròniques de Quico Sallés, el periodista d’El Món que s’ha trobat conduint un dels vehicles de l’operació Cigonya, reflecteixen que la vida real va per una banda mol diferent de l’anhel de control de l’administració, sempre poruga. Com va dir el filòsof Rajoy, els catalans fan coses. Fa de mal dir si sabia el que deia i si el guionista del vídeo publicitari en què va deixar anar aquella frase sabia el que deia. Però està clar que els catalans fan coses. No en tenen l’exclusiva, però és indiscutible que la societat catalana s’ha vist obligada històricament a tenir iniciativa, a ser proactiva des del punt de vista de l’activitat econòmica i també en el terreny de la protecció social. Perquè l’Estat sempre li ha anat en contra, amb centralisme, hostilitat i ineficiència. Per això a Catalunya hi ha tantes pimes, tantes mútues de salut i tantes escoles privades (ara, la majoria concertades).

La discussió sobre si determinats serveis bàsics s’han de continuar gestionant per canals privats al segle XXI és una altra qüestió. Però el que estàc clar és que dir als catalans “quedeu-vos quiets a casa i en tot cas poseu diners on us diguem” és una petició destinada al fracàs. I més, després de dos anys de pandèmia en què la població ha estat teledirigida en tot moment. Els catalans volen fer coses.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutada del mon a març 15, 2022 | 12:04
    ciutada del mon març 15, 2022 | 12:04
    si els catalans fem coses com els andalussos, els manxecs, els bretons, els bavars els corsos, els gallecs els bascos, els occitans, els de aran, els de piamonte, els gaelics els escocesos, els irlandessos, els galessos, el txecs els eslovaqs els de baden wutemberg, els alsacians, els sicilians, els danessos, els islandesos, els valencians ,els finlandessos, els suecs els noruegs, els hongaresos els moldavs, els rumans, bulgars etc etc, i aixo nomes en el nostre continent europeu a la nostra terra europea, si em pose a dir els pobles del mon que com humans com nosaltres fan coses no acabe en un dia, i despres, si n'hi ha que jo crec que si vida evolucionada i inteligent a la galaxia en molts planetes, puix tambe crec que faran coses. en fi es universal fer coses crec jo.
    • Icona del comentari de: JordiP a març 15, 2022 | 14:11
      JordiP març 15, 2022 | 14:11
      Segons quines, segons quan i segons com, senyor. Si jo l'expliqués ...
  2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 15, 2022 | 12:59
    Pere Llimonera i Citronell març 15, 2022 | 12:59
    Eso está muy bien, lo de la Caravana Solidaria en Ucrania, mejor... ??? y tantas cosas que hacen los catalanes; por eso Catalunya ha sido la 'Crema' de Espanya durante los dos últimos siglos y medio, al menos... ??? ... Lo malo, es cuando algunos, una parte minoritaria de Catalanes sectarios, Fantasiosos, adoctrinados y supremacistas, hacen cosas 'feixistas'... ☹️? ?? ... Els catalans també fan coses dolentes i fastigoses, sobretot els separatas suprematas... Em quedo amb "els catalans fan coses"... Els catalans fan coses, també a Ucraïna...
  3. Icona del comentari de: ACG a març 15, 2022 | 13:13
    ACG març 15, 2022 | 13:13
    El govern sempre va tard i ho fa malament. Sort n'hi ha de la solidaritat de la ciutadania que se sap autoorganitzar molt bé.
  4. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a març 15, 2022 | 13:44
    Jordi (Català i Suís) març 15, 2022 | 13:44
    Cal dir-ho: els Catalans tenim els nostres "Russos" com tenen els Ucraïnians i són els Espanyols. No és l'Estat. Són els Espanyols. L'Enemic d'Ucraïna és Rússia. I l'Enemic del Sud dels PPCC és Espanya. I només cal veure tota la purriassa espanyola que infecta la web.
  5. Icona del comentari de: Gonzalo a març 15, 2022 | 13:47
    Gonzalo març 15, 2022 | 13:47
    Artículo lleno de "ombliguismo". Señora, por suerte para los ucranianos, TODA Europa se ha movilizado para ayudarles. Desde Málaga hasta Berlín. Desde Manchester hasta Varsovia. NO a la invasión. SI a la integridad territorial de los países democráticos y soberanos.
  6. Icona del comentari de: JordiP a març 15, 2022 | 14:14
    JordiP març 15, 2022 | 14:14
    Anava a fer un comentari que em semblava important, però he vist el que ha fet el taronger aquest i m'han marxat les ganes. Devant tanta tonteria i demostració de buidor neuronal producte del profund adoctrinament castellanoespanyol dels darrers vuitanta-dos anys, prefereixo no doir res. Ja s'ho farà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa