Si el català perd el tren dels formats audiovisuals del segle XXI firmarà la seva sentència de mort. Això vol dir que cal destinar recursos a convertir la programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals en transmèdia, arribar a YouTube i generar plataformes potents amb continguts en tots els formats possibles. Però també és fonamental assegurar la presència de la llengua en les grans plataformes internacionals. Per això s’ha convertit en central la batalla de la llei audiovisual espanyola, l’únic marc normatiu amb capacitat de posar condicions a aquestes companyies.

Se suposa que el PSOE ha assumit davant ERC el compromís d’incloure la protecció de totes llengües oficials de l’estat a canvi d’evitar una esmena a la totalitat als pressupostos de Pedro Sánchez. Però els catalans hem vist massa vegades el joc dels trilers. I hi ha indicis que fan saltar les alarmes. El portaveu de l’executiva del PSOE, Felipe Sicilia, que va ser l’encarregat d’explicar l’acord per part dels socialistes, i Miquel Iceta, en una entrevista a l’Ara, han parlat de “doblatge” i de “subtitulació”. Per a Iceta, la subtitulació és l’aposta principal. També defensa que més que unes quotes el que cal és assegurar que “les 20 superproduccions més importants estiguin disponibles en català”.

La boleta comença a moure’s. De què parlem quan parlem de garantir presència del català a les plataformes? D’una opció de subtitulació en les produccions americanes, espanyoles, britàniques o daneses? Precisament, des de fa anys els catalans –i gent de tot el món– consumim multitud de produccions daneses en danès: el boom va començar amb Borgen, però ha continuat amb Rita, Equinox, El caso Hartung i moltes altres. El danès és una llengua parlada per uns 6 milions de persones i el català té uns 10 milions de parlants. La diferència entre una i altra llengua i la seva projecció al món és que una té un Estat que l’empara i l’altra, no. Emparar el català no vol dir afegir-lo a la llista de llengües en què està subtitulada una sèrie danesa, sinó que hi hagi una producció catalana subtitulada en danès a l’apartat de sèries europees. Catalunya té el talent per produir ficcions homologables, en són una prova Merlí i Benviguts a la família, que han arribat a Netflix malgrat tot. El que necessita el país, i la llengua, és indústria. I no hi haurà indústria si les produccions no tenen la sortida comercial que els tindrien si l’Estat sota el qual viuen fes el que ha de fer.

ERC ha assumit una enorme responsabilitat en anunciar que el PSOE li ha donat dret de veto sobre la llei de l’audiovisual, que segons l’acord de divendres requerirà el vistiplau dels republicans per aprovar-se. Haurà de vigilar que la boleta dels trilers que fa anys que ens enreden, en serveis tan bàsics com les Rodalies, no desaparegui, també, en el cas de la llengua.

Comentaris

  Stop al feixisme fora Maragall Novembre 01, 2021 | 21:54
  Carme Junyent ha denunciat al genocida Ernest Goebbels Maragall, quan era conseller d'educacio ha obligar a 400 escoles a fer les classes en castellà, com bon franquista de familia f4anquista, i ERC TAPA EL GENOCIDI MARAGALL.
   Maragalls, merda feixista Novembre 02, 2021 | 05:03
   Junquerisme.155, maragall de Franco y del GSL, PUR NAZISME CONTRA EL CATALA
    Laia a Maragalls = Stop Novembre 02, 2021 | 12:42
    Se't veu d'una hora lluny, el llautó de xovinista espanyolista sense arguments. Fas molta pena.
     Maragall FORA JA, FRANQUISTA ESPAÑOL D'ERC.ESPAÑA Novembre 02, 2021 | 17:34
     Tu Laia CAL VIVA DEFENSANT al cal viva Maragall del Gal i fent l'escola en espanyol, pur franquisme
     FAMILIA MARAGALL, FRANQUISME DEL GAL Novembre 02, 2021 | 18:35
     TETE MARAGALL EL GENOCIDA DEL CATALÀ, PUR FRANQUISME Laia ets la filla dels franquistes MARAGALL DE FRANCO, fugitius de la republica cap a territori franquista, fillols del FRANQUISTA PORCIOLES DE FRANCO, SOCI DEL GAL I D'ERC?
  Espectador Novembre 01, 2021 | 22:13
  ERC son espanyolistes camuflats.
   A l'espectador Novembre 02, 2021 | 12:18
   I tu ets un comentarista de falsa bandera sense camuflar.
  Narcís Novembre 02, 2021 | 08:55
  No es diuen tant " constitucionalistes " : on n' és l' article 3.3 de la ce " . . . objeto de especial respeto y protección " ? i on n' és el seu totpoderós tc tot demanant hom acompleixi la llei tot pagant les conseqüències el gobierno de torn si no ho fa ? PD : així doncs, això no es demana i, menys encara, a canvi de donar suport de franc a aquesta gent ! Nota : i, ja posats, com pot ser possible no passar res als manaies d' aquest estat quan no fan allò signat negre sobre blanc ? Anotació al marge : verament, hem de sortir com llamps d' aquesta xurma .. ni saben què és l' honor ni saben què és la dignitat ni els interessa saber què és la llei que tant esbomben ! Incidència : d' estat mafiós només poden esperar-se mafiades .. per això aquí no hi ha camorres ni coses nostres !
  Quines coses Novembre 02, 2021 | 11:04
  Jo visc en català i parlo de tot en la meva llengua. No em considero cap extraterrestre, per cert!
   Quines coses... passen al món i el jou i la supremacia espanyola ens les fa perdre Novembre 02, 2021 | 12:36
   És clar, si no surts de casa teva... Fes la prova de llegir en català un prospecte d'un medicament, les instruccions d'ús i manteniment (Ep ! En versió Pdf pas pas en paper) d'un vehicle que no sigui Seat i 3 o 4 marques més i segons quins models, instruccions de qualsevol aparell que n'inclou 25 de llengües, veure canals de televisió a banda dels pocs públics de la Ccma, renovar un DNI o un passaport espanyol, el menú de qualsevol restaurant... Saps que s'esdevé ? Que tu i tothom hauríem d'aspirar a fer servir la nostra llengua com un neerlandès, un suec, un grec, un danès, un croat, un finlandès... al seu respectiu país, els quals a propòsit, no es consideren pas extraterrestres. Si tu aspires a tant poc i ja t'està bé, és un problema teu.
  Cal dir-ho Novembre 02, 2021 | 12:16
  De què parlem quan parlem del català ? Molt senzill i entenedor : Parlem d'una llengua, i uns parlants, que dins del nostre continent europeu, dins de la Unió Europea i dins del món han de tenir les mateixes oportunitats, respecte, formalitat, reconeixement, oportunitats, condicions, espais, estatus, drets, valoració, rang... que el noruec, el neerlandès, el danès, el grec, el suec, el finlandès, el txec, l'eslovac, l'hebreu, el croat... la resta és embolicar la troca sens fi i donar voltes per no a arribar enlloc. Desperteu-nos, fora mandra, auto-odis i deixadesa.
  Ricard Novembre 02, 2021 | 13:29
  Encara hem d'estar defensant la llengua com en temps de Franco. Negociacions? Oficialitat única ja! La dignitat no es negocïa.
  Doctor Strangelove Novembre 02, 2021 | 16:23
  A veure, a tractòria a temps del Generalíssim es va continuar parlant català, i ara es pot continuar fent. Ara que hem digueu que a la city la gent evolucionem i parlem com ens rota, doncs sí, d'això se'n diu llibertat! Doc.
  La frase més idiota de l'article: Novembre 02, 2021 | 18:03
  "Si el català perd el tren dels formats audiovisuals del segle XXI firmarà la seva sentència de mort". Si això fos exactament així, el català no mereixeria sobreviure.

Nou comentari