Es diu molt que un dels factors que estan dificultant les negociacions per formar govern és que JxCat no ha paït la derrota respecte de d’ERC. Li costa assumir que els republicans finalment hagin aconseguit fer el sorpasso al seu “espai polític”, com ells mateixos s’hi refereixen. És innegable que aquest ingredient hi és. Tot i l’atenuant d’haver retallat distàncies en el tram final de la cursa electoral, no s’han tret de la boca el sabor amarg de no haver-les escurçat prou i d’haver vist que la batalla independentista la guanyava ERC. Ara bé, un altre dels factors subjacents en l’estira-i-arronsa pel pacte és que la victòria dels republicans ha sigut curta.

Per entendre l’efecte que aquest únic escó d’avantatge pot generar en els dirigents d’ERC és molt útil llegir el reportatge que Gemma Aguilera va publicar diumenge sobre el 90è aniversari del partit. Dues veus autoritzades, Joan B. Culla i Manel Lucas, hi expliquen com una formació orgullosa de la seva història impecable ha dedicat les últimes dècades a “emancipar-se” de CiU, a treballar dur per tenir el seu propi espai i aspirar a ser hegemònics entre l’electorat independentista. Els dos tripartits amb el PSC i ICV van formar part d’aquesta estratègia, que els va penalitzar momentàniament després del segon d’aquells pactes però que després els ha servit perquè quedés clar que havien agafat les regnes de la seva vida. A més, aquest gir va coincidir amb l’esclat de l’independentisme massiu, un escenari ideal per a un partit que ja era clarament independentista.

El problema és que, amb una estratègia encarada a derrotar CiU, no era a les previsions que CiU es transformés de tal manera –encara que hagi sigut a trompades– que no la reconegués ni la mare que la va parir. A ERC li han canviat el rival a mig partit. UDC ha desaparegut de l’equació, CDC es va declarar independentista, Pujol va caure en desgràcia i Artur Mas, el seu hereu polític, va ser enviat a la paperera de la història. Va ser substituït per Carles Puigdemont, un polític fins aleshores poc conegut que quan es va destapar va sacsejar el mapa, cosa que continua fent de tant en tant des de l’exili. Al final d’aquest camí –un muntanya russa– el PDECat, amb Mas inclòs, també ha saltat del vaixell. I ha nascut un partit inclassificable i més transversal on els noms més destacats dels supervivents de la vella CDC són presos polítics. Amb un secretari general, també a la presó, que havia estat en l’òrbita d’ICV. És molt difícil mantenir la idea que tot aquest conglomerat –encara bastant caòtic– té vincles amb aquella CDC que tenia sector negocis.

A l’altra banda, ERC –també amb exiliades i presos– té un partit més sòlid i unit que mai, sense esquerdes visibles –a diferència dels anys previs a la presidència d’Oriol Junqueras– i amb lideratges clars. Però s’havia preparat per batre un competidor que ha fet una metamorfosi inesperada i poc ortodoxa. I això també ho haurà de pair.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a abril 01, 2021 | 01:54
    fat boy abril 01, 2021 | 01:54
    De fet sembla que estan a punt d'aconseguir l'objectiu mes preuat de la seva historia que es passar la ITV d'esquerranisme atorgat per la Seccion Provincial del Nordeste del Partido Comunista de Espanya. Quan ho aconsegueixin ho celebraran amb un vaso de vino espanyol de la Rioja.
  2. Icona del comentari de: Ex-independentista a abril 01, 2021 | 02:17
    Ex-independentista abril 01, 2021 | 02:17
    Desprès de 31 anys d'abstencionisme electoral, de mirar-me des de la barrera tots els tripojocs indignes que practiquen els polítics, vaig creure- ingenu de mi!- veure una oportunitat de tornar-me a involucrar; una gent que aenvlava com cal.El resultat esrà a la vista. Les poques forcae que em resten -sóc gran ja- les empraré en combatre a mort tota aquesta púrria , a tots aquest éssers malignes.
    • Icona del comentari de: Epaña pa lo epañole a abril 01, 2021 | 10:21
      Epaña pa lo epañole abril 01, 2021 | 10:21
      Ja has triat el colr del taud, español?
  3. Icona del comentari de: Adorem al senyor Junquwras, el nostre Deu a abril 01, 2021 | 06:30
    Adorem al senyor Junquwras, el nostre Deu abril 01, 2021 | 06:30
    Erc es un partit? Erc es junqueras i ningú més. Es creu Deu i es el Deu d'erc secta religiosa que adora al seu Deu. Aragones es un escolanet que adora al seu Deu Junqueras Celestial, i que li dicta tot, ho controla tot, i tracta als seus multiplicant els pans i peixos de les nomines i ferrovials d'esquerra
  4. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a abril 01, 2021 | 08:08
    Doctor Strangelove abril 01, 2021 | 08:08
    Però tros de soca, com pots dir que en Manel Lucas és una autoritat? I com pots referir-te a un reportatge de la tòtila Aguilera? Però quin coi de nivell és el d'aquest libel? Més Marc Garafort i menys mediocritat, que ja comenceu a fer mania a les mosques verdes! Doc.
    11
    Icona de dislike al comentari de: Doctor Strangelove a abril 01, 2021 | 08:08 11
    Respon
  5. Icona del comentari de: Ramon a abril 01, 2021 | 09:23
    Ramon abril 01, 2021 | 09:23
    El sorpasso no l'ha aconseguit ERC. El sorpasso d'ERC l'ha aconseguit Espanya. Amb joc brut. No hi veig per enlloc la raó perquè cap votant d'ERC en pugui estar orgullós.
  6. Icona del comentari de: Maquiavelo de Vallecas a abril 01, 2021 | 09:45
    Maquiavelo de Vallecas abril 01, 2021 | 09:45
    primero : "gracias" al PDCAT , JuntsXCat no ha superado en votos y escaños a ERC, y como premio al PDCAT por su hazaña ( Roma no paga traidores ) esta imputada en otra trama (lawfare) . segundo: ERC es una empresa , o secta , cuyo único fin es conseguir poder e influencias para sus acólitos , compruebe este dato , número de militantes y número de cargos públicos ( y las rotaciones cada 4 años ) , compruébelo, ya que si lo indico no se lo va a creer. tercero: ERC , no es independentista, ha utilizado esa palabra para ganar votos de incautos. (compruebe las declaraciones de su dirección , Junqueras, Tardá, Rufian , Torrent etc ), hablando con ambigüedad , como una entelequia. y por último , a ver si espabilamos , y vamos a los datos y declaraciones.
    36
    Icona de dislike al comentari de: Maquiavelo de Vallecas a abril 01, 2021 | 09:45 43
    Respon
  7. Icona del comentari de: Ricard a abril 01, 2021 | 10:26
    Ricard abril 01, 2021 | 10:26
    Resumeixo: L'enemic és Castella.
    • Icona del comentari de: Lúcido a abril 01, 2021 | 15:09
      Lúcido abril 01, 2021 | 15:09
      Sempre... que a Hespanha, coitada, é apenas uma península vandalizada pela paranóica Castella no seu violado nome!
      • Icona del comentari de: Ricard a abril 01, 2021 | 16:17
        Ricard abril 01, 2021 | 16:17
        Sim! E viva Portugal.
  8. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 01, 2021 | 14:00
    Luisnomeacuerdo abril 01, 2021 | 14:00
    Resumiendo chati todo se debe a un ataque de cuernos de gusiluz con milhaus. Gusiluz para los lazisnazis es el pastelero loco que según la lazipija es la luz de la repugblica de tractoria.
  9. Icona del comentari de: Narcís a abril 01, 2021 | 14:13
    Narcís abril 01, 2021 | 14:13
    Ras i curt : cap partit pot ser d' esquerres, ni socialdemòcrata, ni . . . . . si és presoner de botxí i fatxa per a més inri, ço és, si Catalunya, si els catalans, no poden ser allò que són, tot plegat, de llengua, pensament i sentiment català amb capacitat total per a exercir-ne de sa natura, de sa identitat ! PD : quin poble a ca pròpia o nació pot parlar d' ideologia política quina sigui si no n' és abans de res lliure ?
  10. Icona del comentari de: Ara masovers? a abril 01, 2021 | 14:58
    Ara masovers? abril 01, 2021 | 14:58
    Erc estava preparada i potser compromesa per governar amb Cup i Comuns I ara no se saben ressituar. Per això Comuns se sent estafada. Que Junts tingui un escó menys que ells era imprevisible en els seus càlculs. Tot ve de que Erc només escolta els seus. I ara treuen la teoria del masover. I la preferència de les esquerres. No cola.
  11. Icona del comentari de: Raül a abril 01, 2021 | 15:09
    Raül abril 01, 2021 | 15:09
    Silvia Barroso no sap, amb cliches és satisfeta. Ho sento, però tot i que es cert que Convergència va parir Junts, Junts no és Convergència, el mes convergent de convergència es va quedar al PDECAT, els convergents de sempre que van passar a Junts ho van fer perquè es van adonar que el peix al cove és una farsa, no et donen el peix, te'l presten i en quant et descuides te'l roben. A mes a Juts hi va a entrar molta gent que no ve de Convergència, i entre aquesta gent nova i els post convergent desenganyat s'ha fet el Junts partit. Un partit indepe de veritat, al qual el que mes el dol es veure la independència en mans de gent com Aragonés i Junqueres que semblen tan indepes com P. Sánchez republicà (español). El problema per l'acord és de programa, ERC no en te.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa