El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El bumerang del front judicial
  • CA

El Tribunal Constitucional té un ple dimecres que ve en què s’haurà d’enfrontar a dos recursos complicats –un de Josep Costa i un altre de Jordi Cuixart– relacionats amb la macrocausa judicial en què l’Estat ha convertit el Procés, un moviment polític que els polítics espanyols han volgut judicialitzar. Des que el PP va portar l’Estatut al TC i Zapatero va manifestar-se “satisfet” amb la sentència que el retallava –mentre Montilla encapçalava la manifestació contra aquella resolució–, aquesta espiral no ha parat d’accelerar-se. Fins que se’ls ha convertit en un problema, contràriament al que esperaven.

La maquinària judicial espanyola, instigada sobretot pel PP però que el PSOE no ha sabut o no ha volgut aturar, ha sigut i continua sent molt dura. Però això no vol dir que no tingui vies d’aigua. Deixant de banda la tempesta als tribunals europeus, als mateixos òrgans judicials espanyols hi ha esquerdes. Perquè res és monolític i dimecres, al TC, un dels magistrats que els fa més mal perquè ha criticat la sentència del Procés des de dins, serà qui posarà davant dels nassos de la resta del tribunal el duríssim recurs dels lletrats de Jordi Cuixart, que qüestionen una maniobra indefensable de Marchena per vulnerar els drets penitenciaris dels presos polítics.

El magistrat Xiol tindrà, a més a més, l’ajuda del nou fitxatge Ramon Sáez Valcárcel, i no tindrà dels dels seus companys la bel·ligerància dels quals contra l’independentisme ha resultat més visible, els recusats Antonio Narváez i Cándido Conde-Pumpido. Hi ha, per tant, tensió garantida en aquesta sessió. Encara que no transcendeixi –si no transcendeix–, deixarà una mica més erosionada la relació entre els magistrats. No tots els juristes espanyols estan disposats a rebregar el seu nom pel fang que ha abocat als seus peus una classe política inoperant. Incapaços de buscar una solució política a un problema polític, els dirigents espanyols ho han apostat tot –per activa o per passiva– al front judicial. I des d’allà els van arribant bumerangs que feina tenen per evitar que els facin una destrossa irreparable.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Inflaccio l'invent d'Esquerra per robar als pobres a desembre 13, 2021 | 08:04
    Inflaccio l'invent d'Esquerra per robar als pobres desembre 13, 2021 | 08:04
    Em preocupa molt mes el nefast Govern per omplir les butxaques propies i arruinar al poble. Campanyes de publicitat del aragones que ens tracta com corderets el molt poca.cosa. Esquerres que nomes saben crear impostos i dispararla infraccio com mai. 2022 la CRISI DE LES HIPOTEQUES AL 8%, les variables, quin futur mes negre els que tenen hipoteca variable. ELS CORBS VOLEN, GRACIES ARAGONES, fabricant de miseria, atur, impostos, inflacció
  2. Icona del comentari de: Anònim a desembre 13, 2021 | 09:43
    Anònim desembre 13, 2021 | 09:43
    Como que no ha sabido o no ha querido detener? No le interesaba detener! Todavía tiene a unos cuantos capitotes en Andalucía que ni le embargan sus bienes personales ni pisan una celda porque la justicia es muy comprensiva y benevoletente con ellos. Así que a estos psoeistas les interesa muy mucho mantener buena y estrecha relación con los que mandan en la judicatura.
  3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 13, 2021 | 11:31
    Luisnomeacuerdo desembre 13, 2021 | 11:31
    Estoy demasiado triste para comentar nada hoy. Mi vida no hace sentido, todos los días escribiendo mis sermones en elmon.cat, pero los editores siguen escribiendo lo que quieren, nada cambia, pero yo tengo que seguir y seguir sin descanso y sin demora, ¿no hay nadie que se apíade de mí?
  4. Icona del comentari de: Ricard a desembre 13, 2021 | 11:34
    Ricard desembre 13, 2021 | 11:34
    No crec gens en l'autocorreció judicial del nacionalisme xenòfob dels castellans.
  5. Icona del comentari de: Narcís a desembre 13, 2021 | 11:48
    Narcís desembre 13, 2021 | 11:48
    Si un poder judicial no sap sa funció . . i si la sap, tant l' hi fum, atès que tota prevaricació li surt de franc fora mida àdhuc enfilen llurs membres .. bona nit i tapa't ! Així mateix, si és un fent de judicial quan n' és polític o d' interpretació de la ' constitución ' fent i desfent al seu antull que no pas amb vista democràtica fent cas a valors superiors propis així com signats internacionalment . . què pot esperar-ne ningú ! PD : és espanya, ço és, no debades és el pidolaire mumber one d' Europa mentres llurs responsables viuen com si d' Herodes tractessin !
  6. Icona del comentari de: Els bumerangs van i vénen a desembre 13, 2021 | 12:46
    Els bumerangs van i vénen desembre 13, 2021 | 12:46
    El Jutjat Contenciós Administratiu número 15 de Barcelona ha anul·lat de forma parcial les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona de maig de 2019. Els comicis que van concloure amb la victòria de la llista configurada per l'ANC a l'entitat de dinamització empresarial i van portar Joan Canadell a la presidència, avui ocupada per la substituta, Mònica Roca, amb qui l'ara diputat de JxCat va acordar passar el testimoni a la meitat del seu mandat. La sentència emesa aquest desembre conclou que el procés "va vulnerar el dret fonamental a la igualtat" dels electors. El cas va acabar als tribunals quan la Conselleria d'Empresa, liderada llavors per Àngels Chacón i que era l'encarregada d'organitzar i vetllar pel bon funcionament del procés, no va comptabilitzar com a vàlids centenars de vots remots. Es van denunciar els arguments esgrimits pel Govern per eliminar-los i es va al·legar que, si es tingués en compte, els resultats haguessin estat diferents i l'independentisme no hagués aconseguit la majoria a la institució. El governet català i el Consell de Cambres de Catalunya poden presentar un recurs d'apel·lació a la sentència actual. Ja veurem com acaba tot.
  7. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 13, 2021 | 13:12
    Luisnomeacuerdo desembre 13, 2021 | 13:12
    En diez años tocaremos la Indapandansia dice el enano saltarín de corbatas chillonas. Sois más tontos que el que aso la manteca.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 13, 2021 | 13:59
      Gonzalo desembre 13, 2021 | 13:59
      Joder, colega, lo dirás con ironía, ¿¿no??
  8. Icona del comentari de: Tap a desembre 13, 2021 | 16:56
    Tap desembre 13, 2021 | 16:56
    Ara no només la web és plena d'Espanyols penjant-hi comentaris. Les notícies d'esport són totes en Espanyol. O bé us han piratejat la web o bé feu la immersió lingüÍstica en Espanyol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa