Bricotàctica

"El que desitgen aquests detractors és que TV3 deixi de ser competitiva i atractiva, així tothom veuria les 'plurals' cadenes espanyoles"

Els programes d’humor sovint es troben enmig de polèmiques. Hi compten els que els fan i els directius de les televisions que els programen. La cosa es complica quan la cadena que els emet és pública. I es torna perversament enrevessada si es tracta de TV3. Les polèmiques s’han anat succeint des del Persones Humanes i el Malalts de Tele fins al Polònia i l’Està Passant. I ara n’està creixent una de nova que va començar com qui no vol la cosa i s’ha anat engreixant. Una polèmica artificial però interessant, amb el programa Bricoheroes al centre.

Aquest espai pensat per connectar amb el públic jove, que s’emet primer a YouTube i després a la pantalla convencional, presenta els humoristes Jair Domínguez i en Peyu fent bromes estripades absolutament sobre tota mena de temes, inclosa la política. En les últimes setmanes, ha provocat almenys les queixes d’una associació de guàrdies civils i articles en premsa especialment crítica amb TV3. I el CAC ha acabat arrossegat a obrir-los un expedient absurd sobre si les referències als patrocinadors estan prou ben indicades o no. És l’escletxa que han trobat en l’obsessió contra aquest producte d’entreteniment, perquè un dels anunciants és Petrolis Independents, empresa de la qual és accionista minoritari Joan Canadell.

La polèmica és surrealista, perquè els títols de crèdit indiquen clarament qui són els patrocinadors i hi ha factures pagades reglamentàriament, però reflecteix una batalla contra TV3 en la qual el PSC hi té molt a dir. També Cs i Vox volen tancar-la o refer-la de dalt a baix, però és obvi que només els socialistes tenen possibilitats reals –pel volum del seu grup parlamentari– de “refundar” la cadena, de la qual afirmen amb insistència que “no és plural”. Ho mantenen encara que el CAC digui que sí que hi ha pluralitat: segons ells, el CAC és malinterpretat.

El problema real, i d’aquí ve el nerviosisme per Bricoheroes, és que TV3 ha sigut líder d’audiència 41 mesos –al juny Telecinco li va prendre el lloc pels pèls i gràcies a l’Eurocopa– amb una programació que els seus detractors diuen que va contra l’opinió de la majoria de catalans. Afegeixen que ser líder d’audiència no és l’objectiu d’una televisió pública, alhora que es queixen que és massa cara, un problema que s’agreujaria –caurien els ingressos per publicitat– si fos menys vista. Aquí hi ha un nus de contradiccions de mal desfer: si la programació no és plural, per què té tanta audiència? O és que una àmplia majoria de televidents està d’acord amb aquesta no-pluralitat? Volen dir que els que veuen TV3 estan massivament equivocats?

Tot indica que el que desitgen aquests detractors és que TV3 deixi de ser competitiva i atractiva, objectiu per al qual calen programes d’humor que molestin, tant com uns informatius potents com els TN. Volen que es vagi pansint com a cadena institucional avorrida. Així tothom veuria només les plurals cadenes espanyoles i la televisió pública de Catalunya deixaria de ser una eina de cohesió social en català.

Comentaris

  Un de pas 29/07/2021 8:50 am
  Un altre motiu per a aconseguir la independència... Un altre cas d'opressió Nyola... Salut i dues Repúbliques, aquí i a Ñ
  Joan Manel Txeic 29/07/2021 11:15 am
  "La polèmica és surrealista, perquè els títols de crèdit indiquen clarament qui són els patrocinadors i hi ha factures pagades reglamentàriament, però reflecteix una batalla contra TV3 en la qual el PSC hi té molt a dir." Si tot sembla correcte, no ? Ens han inoculat la por de tal manera que ens autocensurem a la primera de canvi ! ÑORDOlàndia ? No, gràcies #RepúblicaDeCatalunya
  JOSEP PAGÈS I CANALETA EL AVI CULER DE CARDEDEU 29/07/2021 2:13 pm
  No es nou quel P.S.C. 0 P.S.O.E. , P.P. , CIUTADANS I ARA VOX , PODEMOS Volguin acabar amb UNA TV-3 BEN CATALANA ..ELS MOLESTA QUE TV-3 PARLI LA LLENGUA DE CATALUNYA QUES I SERA EL CATALÀ ...La vergonya per mi es quel PRESIDENT DE CATALUNYA PARLI TAN EN CASTELLÀ .. El a de Parlar en Català els seus actes QUI NO ENTENGUI EL CATALÀ QUE LA APRENGUI .
  Ladislau 29/07/2021 4:34 pm
  Discrepo. TV3 ja no és una "eina de cohesió en català" sinó un poti-poti de catanyol. La programació és dolentíssima, el Súper3 fa feredat (l'objectiu és que la canalla no el miri i assumeixi que el que és normal és la tele en castellà o què?) i la presència contínua i innecessària del castellà fa mal als que recordem la TV3 íntegrament en català dels anys 80 i 90. Potser és líder de moment, però si continua així foragitarà els espectadors catalanoparlants també.
  Carles 29/07/2021 7:26 pm
  La suma de televisions espanyoles és hegemònica a Catalunya. I, poc a poc, s'hi va sumant TV3.
  Narcís 29/07/2021 7:32 pm
  Per ventura, les tv's ' castellanes ' no són dolentíssimes fora mida o d'allò més infantils, ridícules/ patètiques i d' informació depravada, tergiversada, deformada i tot ometent qualsevulla veritat ? PD : la tele catalana ha de ser catalana i . . no ensabonar forans ! Nota : àdhuc fer un programa que delati les maldats o desinformació de les tv's botxins ( així no faria falta amagar-s'hi en la comicitat ! ) ! Anotació al marge : com és possible pagar a tant de forà que juguen a esquerres sinó centristes/ raonables quan són 100% antidemocràtics pel que fa a la sobirania popular catalana ( vegi's personal del Tot es Mou . . . ! ) ? Incidència : i, què dir-ne, del Facs primer a aquest ruc fet per a . . espanyols ?

Nou comentari