Bricoheroes i el seu gag polèmic sobre la reina espanyola Letizia Ortiz ha posat de nou el debat sobre els límits de l’humor damunt la taula. La polèmica va començar després que diumenge a la nit l’humorista Peyu, el soci de Jair Domínguez en el programa, deixés anar a Twitter un ampli fil en què denunciava una suposada censura per part de TV3 del gag en què s’involucrava la reina espanyola en una broma sexual. Els autors de la broma han declarat més endavant que es tractava d’una denúncia social. Argumenten que l’escena busca que la gent obri els ulls davant de coses que asseguren que estan passant: multimilionaris que estarien disposats a pagar perquè els facin una fel·lació, fins i tot per rebre-la d’una menor. En el fragment retirat la persona mencionada és la reina espanyola, però en la versió més àmplia  —que ja des del principi va ser escapçada pels propis autors, però que es va acabar filtrant després— a qui li toca el rebre és a la filla de la reina, que és menor.

La broma té molts aspectes pels quals pot ser criticada. Parteix del prejudici cap a les persones multimilionàries —odiar-les perquè sí no deixa de ser l’actitud de qui es deixa dominar per l’enveja—, considerant-les autores del mal i abonant la idea que si una persona disposa de diners és capaç de qualsevol cosa: amb qui hem de pensar? En els jugadors multimilionaris del Barça? Després, s’entén que amb la voluntat de denigrar la figura monàrquica espanyola no es troba millor manera de fer-ho que situant-la en el rol de dona obligada a fer sexe oral a un home per diners. Això no només pot semblar un esquema de broma masclista, també es pot considerar una broma de patró notablement conservador i moralista en donar a entendre que aquesta pràctica sexual en particular rebaixa i treu dignitat a la persona que la practica.

Per possibles interpretacions com aquestes sobre el gag que s’ha suprimit és perfectament comprensible que un canal televisiu públic, que paguem entre tots, hagi optat per la prudència i decidit no emetre’l. Probablement l’èxit del programa entre els joves que consumeixen contingut audiovisual en català fa necessari que el projecte continuï endavant, però no està de més que se li pugui exigir als autors una projecció de valors més defensables dels que traspua el gag caspós i sense cap gràcia que ha generat la controvèrsia.

Comentaris

  Pensemos … Octubre 25, 2021 | 19:58
  Si Puigdemont es capaz de denunciar a una empresa por que he de llamaba Pig de Mont ( que vendía jamones ), que diría si en TVE1 hicieran lo mismo diciendo que le encantaría que la rumana de Puigdemont hiciera tal o qué la hija de Puigdemont hiciera “pascual”. Por su puesto.. Puigdemont diría, que es Libertad de Expresión .. la Libertad de expresión es buena si no va contra mi .. Catalanismo Populista Xenófobo..
   Riera Octubre 26, 2021 | 12:56
   Et falta comprensió lectora. La broma no es va emetre. De res
   Jofra Octubre 26, 2021 | 13:09
   Pallaso
  Ricard Octubre 25, 2021 | 20:17
  Un té la impressió que tot ve de que la fama sovint fa estralls entre els "famosos". Els haurien d'haver repetit "memento mori".
  Luisnomeacuerdo Octubre 25, 2021 | 20:57
  Ese es el nivel de los fascistas independentistas, no intentes justificarlos, de la sonrisitas al odio . Es lo que os caracteriza, así os va. Que buenos guerreros por la repugblica estáis hechos.
   Riera Octubre 26, 2021 | 12:57
   A tu també et falta comprensió lectora. No et preocupis hi ha cursos que ajuden a millorar. Això sí, t'hi hauràs d'esforçar una miqueta. A veure si n'ets capaç
    uno que vive en Tabarnia Octubre 26, 2021 | 15:45
    aquest ni a Lourdes, ni Fatima, el tornarien per impossible
   Guaita-que-fan-ara Octubre 26, 2021 | 13:22
   luis-no-mea... ves te'n a cagar a madrid i no emprenyis aquí amb les teves diarrees diàries que només te les creus tu
  ciutadà Octubre 25, 2021 | 21:03
  La merda ,quan més es remena més pudor fa
  Narcís Octubre 25, 2021 | 22:54
  Ras i curt: 1. Si no és en horari infantil , on rau el problema ? 2. Com es ' difón en antena ' / públicament ha estat bé no posar delictes ( criatures pel mig ) ! i 3. La resta . . . quina importància té/ hom li dona .. d' on surt dir-ne masclisme sinó conservador o moralista ? PD : aquest gag hi juga el paper de ser ' observats per càmera oculta .. sense més ' !
   Gonzalo Octubre 26, 2021 | 12:49
   Narciso, Narciso...también te gustan las jovencitas de 15 o 16 años, eh?
    Narcís Octubre 26, 2021 | 19:16
    No t' entenc .. i no tinc ganes de fer servir cap traductor ( si és que existeix traductor de llengua que ningú coneix a Europa i USA, excepció feta d' emigrants )! PD : ça com lla, de ben segur allò posat serà un crim .. made in spain ) !
  Realitat Octubre 25, 2021 | 23:35
  Totalment d'acord amb l'article. Ho has clavat.
  Una Octubre 25, 2021 | 23:41
  És l'humor d'un país mesell i catòlic. Com en Mikimoto, que com no té nassos de dir el que pensa sense ambatges de la monarquia se'n fotia de la Infanta Elena, una persona discapacitada, amb un trastorn mental, ara que arriba la Marató de la salut mental.
  Judit Guiu Octubre 26, 2021 | 00:44
  Si en comptes de dir que se la xucli la Letícia hagués dit que se la xucli la Carme Forcadell ens hauria fet la mateixa gracia. Aquest Peyu es un masclista fastigós al que haurien de treure-li el programa
   uno que vive en Tabarnia Octubre 26, 2021 | 15:48
   l,ha agafes amb paper de fumar? ja prou d,aquestes tonteries, de sexe no s,en pot parlar? sou una colla de cinics que sortin de missa de dotca ha on os flegeleu, mentre els vespres igual feu servir la targeta per buscar sexe
  En Peyu et dona mil voltes en gràcia i enginy, tros de mòmia Octubre 26, 2021 | 00:52
  Tu sí que ets caspós a més no poder. El puritanisme de TV3, del Sanchís i de mediocres com tu fa que ràpidament us agafeu al masclisme per desqualificar un gag. La gràcia, fillet meu, està en fotre's de la monarquia i rebaixar-la a què als milionaris, que són tots indecents per definició, els posi la leti perquè els posa el poder.
   Gonzalo Octubre 26, 2021 | 12:51
   Claro,claro...y por un poquito más de pasta, la hija de 15 añitos, verdad? Que ascazo dais.
  Doctor Strangelove Octubre 26, 2021 | 07:38
  Insisteixo, la gràcia és quan li diu que és poc de ric! I jo no veig el masclisme per enlloc! Serà que no hi ha dones que van amb homes per diners! Ja no dic aquests vells milionaris que van amb dones joves, no cal anar tan lluny, només cal mirar els futbolistes, algú és creu que si no tinguessin diners un paio amb el QI tan baix com en Messi o algú tan lleig com en Puyol, tindrien aquestes dones que tenen? I ara l,espavilat de torn em dirà, i per què no ho dius dels jugadors del Madrid això? Doncs perquè acostumen a ser guapos, rucs i famosos, com molt bé va dir en Cris. Doc.
  Tu ja vas néixer rebaixat Octubre 26, 2021 | 08:07
  No, noi. Xupar-se-la a qui paga no rebaixa ningú. És la cosa més dignificant del món. Per això ho practiqueu a diari el club de pseudoperiodistes a sou d'ERC.
  Arnau Octubre 26, 2021 | 09:39
  Totalment d'acord amb l'article. I d'acord amb la mesura de de TV3: això no és telecinco ni Sálvame ni d'altres "bodrios" similars.
   Criteri de concessionari Octubre 26, 2021 | 18:49
   Ja es veu que tu te'ls mires.
  Esteu molt malament erc Octubre 26, 2021 | 10:36
  És TvErc, que vols? Fotre-li la culpa als qui fan la caspa que encarrega TVErc?
  Penos Octubre 26, 2021 | 10:38
  L'articulista deu esperar alguna compensació monarquica per defensar l'honor de la familia parassit per exellencia.
   Pau Octubre 26, 2021 | 15:39
   El articulista no tiene que esperar nada,la medida tomada es la correcta,me da igual que usen a la reina y su hija como si hubieran usado a la Sra Borrás y su hija,sería igualmente vergonzoso,si se creen tan graciosos que usen a sus respectivas madres y hermanas.
  Tela Octubre 26, 2021 | 10:40
  Més caspós i miserable que el publireportatge de la Taulafarsa, no crec que ho sigui.
  Puta Espanya Octubre 26, 2021 | 11:56
  Quant llepa culs dels borbons que tenim per aquí...
  Dani Octubre 26, 2021 | 12:30
  Imagineu-vos el mateix gag a la tele de Madrid amb protagonistas la Laura Borràs i la seva filla. Ens faria gràcia? Doncs millor no obrim la caixa dels trons.
  Marcel Octubre 26, 2021 | 13:32
  Que tanquin aquest programa d'una vegada i de pas el Polònia que entre tots dos sembla que a Catalunya només sabem fer humor per a memos
   uno que vive en Tabarnia Octubre 26, 2021 | 15:50
   com tu? va noi ves a confessar
  Sanchís vete a tu casa Octubre 26, 2021 | 15:03
  Y digo yo ...que tiene la borbona que no tenga la hija del preside torra?pues bien que se mofaron de ella y no precisamente en un programa de humor como este sino en las televisiones públicas españolas alguien dijo algo no verdad pues eso donde las dan......
  joandomenec Octubre 26, 2021 | 17:13
  Humor caspós? Serà per a vosté senyor Guerrero. Masclisme? Per què? Desitjar una fel.lació d'una dona és masclisme? I si una dona desitja que li facen un cunnilingus què serà? Feminisme? Estirar com la goma el concepte de masclisme és ridícul i estúpid. I això sí que és d'un moralisme extrem, i d'això trau vots Vox. Només estic d'acord amb la referència a la menor, no calia.

Nou comentari