El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un brindis per la tercera onada
  • CA

“Preservar el Nadal” és la consigna que a poques setmanes de la festivitat han adoptat els polítics per intentar que el galliner no s’esvaloti i quedar el màxim de bé davant d’una ciutadania que s’arrossega exhausta de viure en un món en pandèmia. Si ens portem bé, diuen, podrem tenir un Nadal el màxim semblant als que hem tingut sempre. Els periodistes pregunten als polítics com si aquests fossin els amos de la gàbia on es guarda un virus entremaliat que decideix actuar en funció de si el Govern aixeca restriccions i suavitza decrets. Sembla que algú pensa que existeix alguna relació entre el que el Govern decideix i el que el virus fa. Però la realitat és que el virus seguirà al seu ritme, immutable, faci el que faci cap govern. Ja ho va dir la setmana passada el primer ministre britànic Boris Johnson: “El virus no donarà una treva per Nadal: el virus no sap què és Nadal”.

Des de la presentació del pla de reobertura per part del Govern ha quedat clar en quines condicions es passa de tram i en quines condicions, en canvi, ens hem de quedar clavats exactament en el mateix punt on estem. Aquesta setmana el Procicat tindrà damunt de la taula unes dades que no només han de ser interpretades tenint en compte el moment actual, sinó que també tenint en compte la manera com els moviments immediatament posteriors tindran un efecte sobre els indicadors que, un cop reflecteixin el que s’ha permès fer, serà molt complicat corregir a la baixa. L’observació dia a dia de les xifres així ho indiquen: es pot pujar a tot gas, però sense mesures draconianes el descens és a càmera lenta. 

Mentre centrem el debat en si anem o no de pont o en si som 6 o 10 a taula per Nadal i de quantes bombolles, el fet cert, fred, científic i matemàtic és que després d’aquesta segona onada que ens ha deixat gairebé 500 llits d’UCI ocupats se n’aproxima una tercera i alguns experts preveuen que sigui per al mes de gener. Hauran els hospitals eixugat la xifra de 400 llits d’UCI després de les vacances de Nadal? De moment la xifra va baixant en comptagotes i ja fa dies que aquest indicador resta més que suma, però els contagis continuen sent elevats i alguns derivaran cap a cures intensives. La situació és ben complexa de manera que coses de les que es feien abans de la pandèmia s’han deixat de fer: per exemple, no es fan macroconcerts i l’oci nocturn fa vuit mesos que està tancat. Potser és el moment d’admetre que aquest Nadal ja està perdut i animar al màxim de gent possible que eviti celebrar-lo si no és que pot adoptar totes les mesures per assegurar-se que tots els que s’asseguin a taula estan lliures de Covid-19. Això potser implicaria que tots poguessin fer-se un parell de tests abans de la trobada.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: vendetta a desembre 02, 2020 | 08:39
    vendetta desembre 02, 2020 | 08:39
    inutils y assasins menys pasta per menas y mes per hosptals ucis infermes auxiliars metjes administratius etcetc baixeuvos el sou y doneu ejemple foteu fore els inutils chakir verges etc
  2. Icona del comentari de: LlunyDeCat a desembre 02, 2020 | 14:18
    LlunyDeCat desembre 02, 2020 | 14:18
    Com podeu publicar comentaris escrits en una llengua infecta ? No només publiqueu comentaris dels Espanyols i en Espanyol (la llengua dels Ocupants que ens imposen pel Terror Militar des de fa 300 anys), sinó que en publiqueu en una llengua catanyola infecta. Zero dignitat i Zero auto-estima. Mai assolireu la Independència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa