Banalització de la violència

Si cremar un contenidor és violència extrema, haurem d'acceptar que enfilar-se en un vehicle policial és prou violència per una sedició amb 9 anys de garjola.

Les protestes per Pablo Hasèl tenen els seus motius. En són molts, o cadascun en té el seu. Els antropòlegs, sociòlegs, analistes i historiadors ja s’encarregaran de fer-ne l’anàlisi. Però més enllà de les causes, les raons i els arguments de les protestes -lògiques i habituals en qualsevol ciutat europea- cal constatar conseqüències. Possiblement, la més descarada d’aquestes conseqüències és la banalització del concepte de violència i, més encara, de “violència extrema”. Passa com la banalització que a vegades es fa amb conceptes que haurien d’estar reservats per coses concretíssimes, com feixisme o nazisme.

No es pot parlar de violència extrema amb aquesta alegria i generositat en un país que ha viscut 40 anys de dictadura, ha patit terrorisme, terrorisme d’Estat o encara hi ha gent per desenterrar a les foses. Les coses al seu lloc. Confondre vandalisme de final de manifestació amb violència és un error que podem pagar molt car. Cremar contenidors, esberlar aparadors o fer llençaments a la policia degudament protegida pot ser condemnable, però queda lluny de la violència extrema. Perquè si acceptem això com a violència extrema, haurem d’acceptar que enfilar-se en un vehicle policial és prou violència per una sedició amb 9 anys de garjola.

De la mateixa manera, que tampoc podem parlar generosament de brutalitat policial a les manifestacions a Catalunya, la mateixa setmana que sentíem els àudios al diari Público on caps antiterroristes explicaven que un detingut havia mort arran de les tortures a què era sotmès o actuacions de fa anys o recents d’altres policies a Catalunya on el cos a cos semblava buscat i gratuït. Una cosa és la brutalitat policial com a marca de la casa i l’altra la mala praxi que pot ser brutal dels agents en una actuació. Sobretot, en un país on la policia sortosament està més fiscalitzada que no pas fa cinc anys. Com a mostra, la investigació oberta sobre la manifestant que li van amputar un ull a Barcelona. Una investigació dels mateixos Mossos que, per cert, apunta que la causa té molts números de ser un impacte de foam. La policia per ser una bona policia ha de rebutjar ser idolatrada i ha de voler ser fiscalitzada.

Una mica de calma de tots plegats. Una calma absolutament imprescindible quan es parla de canviar el model policial. No es pot acordar a correcuita per una investidura un canvi de model d’ordre públic. Seria més eficient pactar el compromís de revisió del que es va fer al Parlament l’any 2013. Han passat molt anys i ha de ser més ampli. La societat ha canviat d’una forma inversemblant. Cal que el Parlament debati i afronti la nova realitat de la desobediència civil, de les noves formes de protesta, de les manifestacions, de l’activisme de nova fornada i de com fer una policia més preparada per la gestió de la pau social que no pas per la gestió de l’enfrontament.

Comentaris

  jg 28/02/2021 8:18 pm
  barcelona está cogiendo una fama de ciudad conflictiva...
  Ramon 28/02/2021 5:38 pm
  Muntatge del Deep State sociata com una casa de pagès.
  Anna C. G. 28/02/2021 1:08 pm
  Violència és buidar un ull a una persona que es manifesta.
   La Brimo hauria d'estar sempre de vacances 28/02/2021 2:01 pm
   Però de vegades grups de gent la fan sortir de les seves coves; aconsegueixen amb arts ancestrals que la Brimo carregui contra ells i, de vegades, han de disparar bales d'escuma. Quan dispares d'aquestes bales no tens cap control d'on van; amb mala sort (accident) poden buidar l'ull d'algú. Per si de cas no provoquis la violència i no estiguis on no cal quan no cal.
    Jo 28/02/2021 3:29 pm
    No saps de que parles.
  El cit campejador 28/02/2021 12:10 pm
  Es parla constantment que el queb pasa a Barcelona és fruit de la violència estructural, la violència masclista, la violència laboral, la violència empresarial i totes les violències que us capiguen al cap... I resulta que per els sediciosos Indepes, no va ser violència el que va pasar durant el pruses per què els indepes no van fer servir armes... La resta és violència. La que van exercir els delinqüents indepes, segons els separatistes, no va ser res més que democràcia
  40
  70
  Respon
  Narcís 28/02/2021 12:09 pm
  És clar que la violència o agressivitat no n'és de rebut . . . la pregunta és : què pot fer població davant tanta delinqüència de coll blanc, ço és, abús fàctic, justícia adulterada, endolls polítics a consells d'administració, pagaments que són suborns, grans sous públics a dojo d'allò més arbitraris, ser contra qualsevol deure/ obligació i no passà'ls-hi res . . . . . . . . . . Verament, veient el que passa amb el cap d'estat, la resta cau pel seu propi pes! PD : on són les faltes lleus, greus i molt greus..on són els expedients i suspensions de feina i sou .. on són la separació de cossos quins siguin .. on són les penes del codi penal.. on són els malbarataments i mateixes malversacions de diners públics .. on són les responsabilitats de gestió criminal .. on són munt de càrrecs cobrant fins llur traspassament .. . . . . . . . . . . .
  30
  15
  Respon
   jo 28/02/2021 3:27 pm
   A Narcís: Una puta REVOLUCIÓ.
  Simple curiosidad 28/02/2021 11:47 am
  ¿Por qué se puede votar mas de una vez en cada comentario? ¿Es un homenaje al 1 de octubre? ¿O es que el encargado de informática sólo lo es a efectos simbólicos?
  168
  189
  Respon
  "més enllà de les causes, les raons i els arguments de les protestes -lògiques i habituals en qualsevol ciutat europea" 28/02/2021 11:28 am
  El circo que se monta cada dos por tres en nuestra república amarilla de las sonrisas no es lógico ni habitual en ninguna ciudad europea. El hecho de que el Govern y el Ayuntamiento lleven años haciendo reverencias a los antisistema no es lógico ni habitual en ningun pais europeo. Y las edificantes homilias de Quico, Fachin y compañia explicando a la parroquia que lo que estamos viendo "no es violencia con arreglo a la definición de la Organización Mundial de la Salud" y "no es violencia extrema con arreglo a la definición de Quico Sallés" no se publicarían en ningun diario europeo. Salvo en la sección de humor negro, si la tienen.
  Pere de Balaguer 28/02/2021 10:36 am
  La comparació amb els Jordis és, com a mínim, lamentable.
  Arnau 28/02/2021 9:51 am
  Si algú va a casa teva i la crema, parlar de violència extrema seria un exageració. Al cap i a la fi, son un conjunt de totxos i ladrillos. Aquest és el teu nivell.
  10
  62
  Respon
  Toda la razon, Quico. 28/02/2021 9:30 am
  "Violencia extrema" debe reservarse para las estremecedoras imagenes de las torturas sufridas por Marta Torrecillas y que dieron la vuelta al mundo. Le rompieron los dedos simbólicos durante ocho segundos, si mal no recuerdo.
  33
  79
  Respon
  Joan Escup i Nada 28/02/2021 9:12 am
  Este niño, Quico Sellès, tiene un matomal en la cabesa, que no se aclara. Ves a treballar d'una altre cosa.
  10
  53
  Respon
  Gonzalo 28/02/2021 8:31 am
  Hermoso articulito.... Justo el día después de que quemen un furgón policial. Cuando muera el primer policía, que diréis, laZis?

Nou comentari