Aquelarre ultra als peus de Colom

"Cal controlar els grupuscles feixistes del 12-O de la mateixa manera que s'investiga el salafisme radical a les mesquites"

Grupuscles i partits feixistes, Vox i el pare Custodio Ballester —un capellà untraconservador que l’arquebisbe de Barcelona va haver d’apartar— han protagonitzat aquest 12-O un aquelarre ultra tronat als peus del monument a Colom. Ja fa temps que s’hauria d’haver posat fi a la facilitat amb la qual aquests grups poden passejar els seus plantejaments verinosos per carrers i places. La crònica de l’acte —fent ara política ficció— hagués estat el número de denúncies interposades per fer apologia d’ideologies que necessiten aixecar l’odi per sobreviure i la requisa d’ensenyes feixistes i nazis. Però no: “esto es España”.

Aquests reductes ideològics, que a primera vista poden semblar minoritaris, haurien d’estar controlats per serveis d’intel·ligència, de la mateixa manera que ja es fa amb el salafisme radical a les mesquites. L’odi s’ha de mantenir a ratlla i evitar que s’estengui com una taca d’oli, més encara quan aquests grups disposen d’una marca blanquejada al Congrés dels Diputats, amb 52 escons. A partir d’aquesta formació el seu ideari hiperconservador pot articular-se a les institucions i en el debat públic. Estendre ideologies a partir de l’odi als altres és una forma de manipulació que les democràcies han de combatre, fonamentalment amb educació, incentivant l’esperit crític i el rebuig a tot allò que es manifesta mitjançant la violència i la intimidació.

Mentre no es faci res per aturar aquests grups, ells aniran fent el que els sembli, imposant les seves regles per allà on passin. Com per exemple fent fora periodistes d’una concentració en un espai públic, que és el que li ha passat al nostre company d’El Món, Quico Sallés, expulsat aquest diumenge mb l’excusa de no figurar a “la llista”. Imposen límits al dret a la informació, de forma impune, de la mateixa manera que propaguen l’odi contra estrangers, persones del col·lectiu LGTBI o independentistes. La seva visió del món és petita i tancada i així volen que sigui per tothom.

Nou comentari