Ens podem imaginar les vacunes com una mena de super-mascareta sota la qual s’aixopluga ara mateix una majoria de la població catalana i això és el que ens mig salva de la catàstrofe. És gràcies a tots aquests ciutadans que s’han volgut vacunar —fent cas a allò que diuen que aquesta és una “pandèmia de la solidaritat”— que molts continuen vius i avui hem pogut fins i tot recuperar nits de festa, així com tantes altres coses que ens agrada fer quan no treballem.

Aquesta cobertura, però, és insuficient per poder recuperar la normalitat absoluta i desfer-se de la incertesa que ens fa inestables a tots de forma individual i col·lectiva. Hi ha persones que a hores d’ara es neguen a resguardar-se darrera d’aquesta super-mascareta i queden fora de la seva pàtina protectora. Una protecció que aconsegueix que, almenys, si et contagies sigui molt menor el risc d’hospitalització i, el que seria encara molt pitjor, d’ingressar a una unitat de crítics. Aquest detall és important: els que han acceptat l’ajuda de les vacunes estan contribuint a la sostenibilitat del sistema sanitari. S’han evitat milers de casos greus de la malaltia, que haguessin pogut acabar congestionant les urgències i fent encara més elevat el calvari que pateix el personal sanitari.

No ens hem d’aturar només en el risc d’hospitalitzacions i els llits d’UCIs per justificar la necessitat de vacunar-se. L’atenció primària també es pot veure desbordada per afectacions lleus de la malaltia. Perquè encara que molts dels casos no requereixin un ingrés, la majoria probablement generin alguna necessitat assistencial, que ocupa temps i diners. Temps i diners que es deixen de destinar a d’altres afectacions que també han de ser diagnosticades i tractades.

El govern austríac acaba de confinar les persones no vacunades. Per alguns pot semblar una mesura radical i per d’altres pot ser una de les mesures més lògiques de les que pot prendre un país on l’índex de vacunació és encara baix. Si vam acceptar confinar-nos a casa perquè no teníem res que ens protegís del virus, hem de considerar comprensible que es confini aquells que neguen la utilitat de la vacuna i de les mesures contra el patogen. En conseqüència, és del tot lògic que s’opti per confinar aquells que viuen instal·lats al 2019.

Tot i que demanar el certificat covid de la UE per anar a treballar en un país on el 75% de la població té la pauta de la vacuna completa potser no és necessari, sí que caldria homogeneïtzar criteris pel que fa a les condicions d’accés a activitats interiors. No és lògic demanar el passaport covid per entrar a una discoteca, però no requerir-lo per estar-se en un bar, un restaurant o un gimnàs. La petició de presentar una prova de vacunació o d’estat seronegatiu per accedir a aquests llocs pot estimular a més la vacunació a la franja dels 20 als 30 anys, que és la que més resistència ofereix al vaccí (aquest dilluns encara no arribaven al 70% amb pauta completa). És la mesura mínima per forçar les persones dins d’aquest col·lectiu a adoptar la mesura de protecció que més ha contribuït a aturar els pitjors efectes del virus i la que menys lesiva pot resultar contra els seus drets, que es mantenen intactes: a la persona no se li impedeix res, només cal que provi que està vacunada o bé que disposa d’un test amb resultat negatiu.

No cal una dosi de solidaritat extra amb les persones que no es volen vacunar perquè no volen ser part d’un “experiment”. Se’ls pot fer la vida una mica més impossible abans que ens la facin ells impossible a la gran majoria. O dictadura sanitària o dictadura de l’estultícia.

Comentaris

  Accionista de Pfizer Novembre 15, 2021 | 19:27
  Pfizer aprova aquest article.
   jc Novembre 15, 2021 | 20:51
   i molts altres que no hi tenen interessos monetaris, també...
    Sembla mentida Novembre 16, 2021 | 09:02
    Sí, tots els babaus que es creuen la propaganda que et convida a noves dosis cada tres mesos.
  Joan Novembre 15, 2021 | 21:30
  I dale que te pego. Si tant espavilat o set ciències ets per opinar comença per anomenar les coses per el seu nom i no facis servir el terme vacuna perquè no aplica. Però si estàs triplement “vacunat” de que tens por? Els diners dius? Bé si tens un accident de cotxe quan vas a mes velocitat també ens costa uns diners a la resta. Al igual que si fumes, si estàs obes, etc. Fer la vida impossible als no “vacunats” …el tema de sempre; les majories a destrossar les minories. Solidaritat? N’hi pot haver molta, podries ajudar al tercer món amb una part del teu salari doncs et un privilegiat comparat amb la resta del món. Llegeix una mica d’història, i llegeix el tractat de nuremberg.
  Moncho Novembre 15, 2021 | 23:51
  Qui és aquest opinador Estult, admirador d'en Franco, d'en Hitler i tants altres dictadors, aquesta cançó ja comença a ser habitual a TV3, un dia Jaume Barbera, avui P. Rahola, parles d'insolidaris i lloen i adoren la segregació D'Àustria, i jo he de compartir un país independent ple de totalitaris?
  ciutadà Novembre 16, 2021 | 06:08
  Sempre n'hi ha hagut i sempre n'hi haurà, d'imbècils. Jo sé d'un que assegurava que no hi havia cap bolet metzinós; i per demostrar-ho menjà farineres bordes. Ja podeu imaginar el què li passà, oi?. Doncs els antivacunes, si emmalalteixen se'ls deixa a un racó i ells mateixos, apa.
  ciutadà Novembre 16, 2021 | 06:08
  Sempre n'hi ha hagut i sempre n'hi haurà, d'imbècils. Jo sé d'un que assegurava que no hi havia cap bolet metzinós; i per demostrar-ho menjà farineres bordes. Ja podeu imaginar el què li passà, oi?. Doncs els antivacunes, si emmalalteixen se'ls deixa a un racó i ells mateixos, apa.
   Anònim Novembre 18, 2021 | 01:11
   Em pots dir quanta gent ha emmalaltit, d'ençà del començament de la pandèmia? I quanta gent NO ha agafat la malaltia? Em pots assegurar que, cas de no inocular e, agafaré, SENSE CAP MENA DE DUBTE, la Covid? No admetré suposicions ni evasives ni excuses. Encara menys atacs personals. Respostes inequívoques i exactes. Si no pots, CALLA PER SEMPRE!
  Josep Roures Novembre 16, 2021 | 06:51
  Potser ja es hora de denunciar penalment als terroristes covid. Tothom cal que actui smb contundencia contra els criminals anticovis, esser repugnants, antisocials, indignes i criminals. Cal expulsar.los de la societat
  Xavier Novembre 16, 2021 | 08:51
  Vacuna obligatòria pel bé comú de la majoria de la societat. I problema resolt en pocs mesos. Sinó la Covid-19 sempre estarà aquí enredant i consumin recursos sanitaris, econòmics, socials, i mentals.
   Perplex Novembre 16, 2021 | 15:01
   La pregunta és: per què no la fan obligatòria. La resposta no és preservar la llibertat d'elecció si l'estat per tots els mitjans estigmatitza els no vacunats, si va poder limitar la mobilitat de la gent i obligar al tancament de negocis privats. No serà que no es volen responsabilitzar de les conseqüències. Els propis fabricants no s'en responsabilitzaben en els contractes de venda
  Fatxendes totalitaris Novembre 16, 2021 | 09:06
  Quina colla de Hitlers que volten per aquí. Cadascú ha de ser lliure de decidir si confia en un producte que et volen inocular o no. La llibertat d'un acaba on comença la pressió de l'engrenatge sanitari i els seus interessos? Mare de Déu, fatxes de cap de setmana!
  vendetta Novembre 16, 2021 | 09:07
  ke els tankin a casa seva fins ke es vaccinin
  Joan Novembre 16, 2021 | 13:11
  Si tan obsessionats esteu amb els costos mèdics, perquè no proposeu que condonin a totes les persones obesses, fumador es, etc. Doncs son les que potencialment mes recursos necessitaran estiguin o no “vacuna des”. Fins i tot mes que un no “vacunat” que estigui saludable.
  oriol de bcn Novembre 16, 2021 | 14:58
  la punxada no deté la transmissió, bordegas, no serveix per un virus que no existeix, es una toxina verinosa que enmetzina la vida, el dart també inclou un codi MAC, per localitzar els vaccinats amb bluetooth, els covid hospitalitzats estan tots vaccinats, un frau, s'administren tractaments covid, sense prescripció medica, viola els codis de Nüremberg, i més que et podria dir, delinqüent, promocionant verí, estàs trencant la llei, i fotet ja la tercera dosi, predica amb exemple ...
   Finselsnassos Novembre 16, 2021 | 23:43
   Tota la raó!
  Mentiders sociòpates Novembre 16, 2021 | 16:40
  Si la cosa no va de farmacèutiques de l'ARN, per què no et deixen vacunar amb Janssen o Astrazeneca amb l'excusa d'uns mínims casos d'efectes secundaris? Per què no es respecta la tria de vacuna?
  hola Novembre 16, 2021 | 17:38
  Juramento de Hipócrates (-460 // 377): ′ ′ No daré veneno a nadie, si me lo piden, ni tomaré la iniciativa de tal sugerencia. ′ ′ 🛡 Código de Conducta Médica, artículo 36: Artículo R4127-36 del Código de Salud Pública: ′ ′ En todos los casos se debe solicitar el consentimiento de la persona examinada o tratada. Cuando el paciente, en un estado de manifestación de su voluntad, rechaza la investigación o el tratamiento propuesto, el médico debe respetar esta negativa luego de informar al paciente de sus consecuencias ′ ′ 🛡 Código de Nuremberg (1947): ′ ′ El consentimiento del sujeto humano es absolutamente esencial. El Pacto Internacional de Derechos Civiles y Políticos retomó esta prohibición contra la experimentación involuntaria, en su texto de 1966, que establece: nadie puede ser sometido sin su consentimiento a un experimento médico o científico. 🛡 Declaración de Ginebra para los médicos (1948): ′ ′ Respetaré la autonomía y la dignidad de mi paciente. No utilizaré mis conocimientos médicos para infringir los derechos humanos y las libertades civiles, incluso bajo la fuerza. Mantendré el respeto absoluto por la vida humana, desde la concepción. Consideraré la salud de mi paciente como mi primera preocupación ′ ′ 🛡 Declaración de Helsinki (1996) firmada por 45 países, incluida Francia: Artículo 25: ′ ′ La participación de personas capaces de dar su consentimiento informado a la investigación médica debe ser un acto voluntario. Ninguna persona capaz de dar su consentimiento informado puede participar en un registro sin dar su consentimiento libre e informado ′ ′ 🛡 Convenio de Oviedo (1997) firmado por 29 países, entre ellos Francia): Artículo 5: ′ ′ Una intervención en el ámbito de la salud solo podrá realizarse después de que el interesado haya dado su consentimiento libre e informado. A esta persona se le proporciona previamente información adecuada sobre el propósito y la naturaleza de la intervención, así como sus consecuencias y riesgos. El interesado podrá, en cualquier momento, retirar libremente su consentimiento ′ ′ 🛡 Ley Kouchner (4 de marzo de 2002): Artículo 111-4: ′ ′ Toda persona deberá tomar decisiones sobre su salud con el profesional de la salud y teniendo en cuenta la información que le proporcione. El médico debe respetar la voluntad de la persona después de informarle de las consecuencias de sus elecciones. Si la voluntad de la persona de rechazar o interrumpir el tratamiento pone en riesgo su vida, el médico debe hacer todo lo posible para convencerla de que acepte la atención que tanto necesita. No se puede practicar ningún tratamiento médico sin el consentimiento libre e informado de la persona y este consentimiento se puede retirar en cualquier momento. 🛡 JURISPRUDENCIA de Salvetti (2002): Ningún tratamiento médico es obligatorio en la Unión Europea: ′ ′ Como tratamiento médico no voluntario, la vacunación obligatoria es una injerencia en el derecho a la privacidad, garantizado por el artículo 8 del Convenio Europeo de Derechos Humanos y Libertades Fundamentales ′ ′ (decisión Salvetti c. Italia-TEDH de 9 de julio de 2002; núm. 42197/98) 🛡 Código Civil francés: Artículo 16-1: ′ ′ Toda persona tiene derecho a respetar su propio cuerpo. El cuerpo es inviolable ′ ′ 🛡 Resolución 2361 del Consejo de Europa (28 de enero de 2021): opinión consultiva: la Asamblea insta a los Estados miembros y a la Unión Europea a: Artículo 731: ′ ′ Asegurar que los ciudadanos sean informados de que la vacunación no es obligatoria y que nadie está bajo presión política, social o de otro tipo para vacunarse, si no desea hacerlo personalmente ′ ′ Artículo 732: ′ ′ Asegurar que nadie sea discriminado por no estar vacunado, por un riesgo potencial para la salud o por no querer vacunarse.
  Lluís Novembre 16, 2021 | 17:42
  Mantenir el covid es terrorisme i cal aplicar l llei als terroristes anti,vacunes, purs assassins antisocials. Els bruixots continuen fent de GURUS DROGATES
  Georgiana Novembre 16, 2021 | 19:46
  Las cruzadas, l'lnquisició, Endloesung, supremacistes. Aquesta trista i vella Europa repeteix l'història.
  Joan Novembre 16, 2021 | 20:20
  Si tan important és la "vacuna" perque no es van començar a posar la Russa i la Xinesa?? a perdona, que el tema no va de salut, sino de geo-politica.
  Mad Novembre 16, 2021 | 23:48
  Realmente así vamoa, este artículo tienes el mismo rigor periodístico que loa ensayoa de Pfitzer (farmaceutica que amaña los estudios y tiene multas millonarias por sobornos). Es una vergüenza y podríamos hablar de incitación al odio con este tipo de artículos de opinión, que evidentemente solamente pueden ser de opinión porque nada de lo que se comenta se ciñe a la evidencia científica. Molta vergonya i molta pena que estigueu tan venuts
  Fernando Novembre 17, 2021 | 09:04
  Mare de Deu, com esta EL MON ....... Incloent-hi el redacto d´aquesta pifia pro guerra entre veins ..... Per a quan un SETGE al periodisme criminal i enfrontatiu pro guerra-civil ? Clar que el instigador es diu Guerrero, que menys .
  toni Novembre 17, 2021 | 12:56
  GIBRALTAR: 99,9% DE LA POBLACION VACUNADA. UCIs LLENAS, CONTAGIOS DISPARADOS Y LAS MUERTES SE HAN MUNTIPLICADO POR 4. Vaya, ¿y esta gente de Gibraltar a quién van a vomitar sus mierdas si no queda nadie sin vakunar? Deben volverse locos sin poder culpar a ningún pobre conciudadano, ni a la verdadera culpable, la vakuna.
  Jacks Novembre 17, 2021 | 19:15
  El wue no es vacuni esta amb el seu dret, pero que signi un document que no ho vol fer i asumeix les consequencies. Si s' infecta com que el virus no existeix no li passara res, si a ultima hora te por que pagui tot el que li facin els metges. Cap problema, i si us plau feu una marca pels que ens hem vacunat no ens acostem gaire a vosaltres, perque si, tenim por de gent insolidaria i perroflauta.
   BertN Novembre 17, 2021 | 22:44
   Tu si que ets solidari veritat? Millor dit totalitari.
  Joane Novembre 19, 2021 | 18:14
  Test

Nou comentari