Afganistan salta pels aires: qui en té la culpa?

"Finalment aquests 20 anys hauran generat bons dividends als proveïdors de la reconstrucció i als més llestos de l'Afganistan"

El projecte multinacional de construir una democràcia a l’Afganistan ha col·lapsat i ha quedat fet miques. Els talibans han tornat a conquerir el poder i ara es disposen a instaurar un règim que poc té a veure amb els valors defensats per occident. Sigui com sigui, aquell suposat desig de moltes cancelleries de convertir el país en una democràcia s’ha fet fonedís i milions de persones esperen ara amb angoixa quin és el futur que els espera. Encara que els talibans hagin dit que vénen en so de pau i prometent una amnistia a persones que hagin treballat pels aliats de la OTAN, arriben informacions sobre abusos produint-se aquests dies de caos. Tot i així, des de la UE, es considera que els talibans han guanyat la guerra, i en conseqüència, segons l’Alt Representant d’Assumptes Exteriors, Josep Borrell, cal obrir la via del diàleg, encara que no es reconegui la legitimitat als islamistes radicals.

Els fets s’han precipitat després de la retirada de les tropes nord-americanes. Als EUA el debat sobre l’Afganistan ha aixecat dubtes sobre la despesa que ha generat la tutela d’aquest país durant dues dècades. Segons el president dels EUA, Joe Biden, la Casa Blanca ha fet una inversió d’1 trilió de dòlars per entrenar i equipar les forces afganeses, mentre morien 2.448 nord-americans i 20.722 quedaven ferits. Les Nacions Unides estimen que, des de 2009, 100.000 civils han mort o resultat ferits. Dels 144,98 bilions de dòlars que s’han invertit en la reconstrucció i activitats relacionades des del 2002, uns 36,29 bilions s’han destinat a governança i desenvolupament, d’acord amb la Inspecció Especial per a la Reconstrucció d’Afganistan (Sigar, per les seves sigles en anglès), una oficina que ha documentat pèrdues i corrupció d’ençà que l’òrgan es va crear el 2008. A més a més, l’Agència Internacional per al Desenvolupament ha gastat 71 milions només en el desenvolupament de mitjans de comunicació, per exemple. Sembla que tot per a res perquè finalment als afagnesos se’ls deixa a l’estacada.

Aquesta despesa no s’ha materialitzat finalment en la consolidació d’un projecte d’un país nou i els informes que assenyalen la corrupció de les autoritats locals demostren que trobar aliats en els quals poder confiar per teledirigir un canvi no és pas una tasca senzilla. Finalment aquests vint anys hauran generat bons dividends als proveïdors de la reconstrucció i als més llestos de l’Afganistan. Novament un projecte d’exportació de democràcia fracassa perquè probablement hagi estat colonitzat per múltiples interessos menys els que havien motivat la causa.

Potser els països occidentals hauran d’acceptar que el seu paper no és construir democràcies (per ser una projecte extremadament costós) sinó dedicar-se a curar les ferides ocasionades pels estats no democràtics, i això passa per prestar ajuda a aquells que en fugen. És entre aquests que hi ha d’haver les ànimes més bel·ligerants amb el nou règim talibà. El suport a refugiats pot generar un efecte crida i desembocar en una crisi migratòria, però també —pel costat positiu— pot activar un diàleg entre occident i l’Afganistan. Els refugiats algun dia podrien converitr-se en els “diplomàtics” informals que demostressin als seus compatriotes que realment paga la pena lluitar per un canvi i apostar per un projecte de país respectuós amb els drets humans. Enlloc de prestar aquest suport, els països occidentals —capficats ara per una pandèmia global— es podrien plegar de braços, deixar els afganesos tirats, tancar-se dins les seves fronteres, i oblidar-se de què passa extamurs. Res que no s’hagi fet abans en altres indrets en conflicte. I és que de fet el món és una selva i per molts drets humans que es promoguin, l’home és un llop per a l’home, com va deixar dit Thomas Hobbes.

Comentaris

  Narcís 17/08/2021 11:10 pm
  A) Quants de llocs hi són amb tiranies, conflictes i guerres ? B) Quants de països musulmans hi són amb democràcies ( i si n' hi han .. com de democràtics són . . . . . . si ni espanya ho és ! ) ? I C) Com de persones dels a la vora de 8.000.000.000 d' éssers humans passen fam o/i sed o/ i malalties o/ i . . àdhuc esclavisme ? PD : allò que no entenc és perquè duen sa cultura o religió a llocs on no són .. quan majoritàriament és la que els obligà a fugir ! Nota : què fem .. rebem tothom que ho necessiti per raons vàries ( hom pugui o no ) i deixem els responsables de tota mena de diàspora visquin d' amos i senyors de ses terres ?
  Ni missions, ni salvadors 18/08/2021 6:26 am
  Les missions eren els talibans durant segles. Donar menjar al convers i matar al queno c4eia en deu. Tot continua igual. Qui no creu en el nefast pastanaga vella Biden es un taliban. Deixeu en pau a la gent, feixistes o missioners, que sou el mateix.
  JOSEP PAGÈS I CANALETA EL AVI CULER DE CARDEDEU 18/08/2021 9:03 am
  AFGANISTAN ES UNA RUINA , Primer aixo tots els Paisos que i ban anar ban perdre molts diners y ban dejar soldados morts ..ELS ESTATS UNITS El primer en reconeixer ERA UN FRACÀS I MILLOR CALIA MARXAR . Despres el ban seguir els altres paisos . Culpable ELS MILITARS EL EJERCITO DE AFGANISTAN .. Que no ban plantar cara als Talibans , no ban morir pas lluitan per salvar el seu Pais ..ELS MILITARS DE AFGANISTAN BAN ENTREGAR EL PAIS ALS TALIBANS Sense presentar cap resistencia .. ¿ QUINA GUERRA ? ELS SOLDADOS AFGANISTAN LI BAN POSAR FACIL ALS TALIBANS POGUER CONSEGUIR TOT EL AFGANISTAN EN POC DIES ..
  E 18/08/2021 9:03 am
  AFGANISTAN ES UNA RUINA , Primer aixo tots els Paisos que i ban anar ban perdre molts diners y ban dejar soldados morts ..ELS ESTATS UNITS El primer en reconeixer ERA UN FRACÀS I MILLOR CALIA MARXAR . Despres el ban seguir els altres paisos . Culpable ELS MILITARS EL EJERCITO DE AFGANISTAN .. Que no ban plantar cara als Talibans , no ban morir pas lluitan per salvar el seu Pais ..ELS MILITARS DE AFGANISTAN BAN ENTREGAR EL PAIS ALS TALIBANS Sense presentar cap resistencia .. ¿ QUINA GUERRA ? ELS SOLDADOS AFGANISTAN LI BAN POSAR FACIL ALS TALIBANS POGUER CONSEGUIR TOT EL AFGANISTAN EN POC DIES ..
  Anònim 18/08/2021 9:22 am
  Este es el maestro Liendre, de todo habla y de nada entiende.
   Maestro que? 19/08/2021 9:49 am
   Vete a tu pueblo! Potser allà les cabres t'entenguin
  Ricard 18/08/2021 10:27 am
  Els principals responsables del que passa a l'Afganistan són els afganesos. La influència estrangera ha estat limitada històricament. I les tensions entre els diferents grups nacionals tenen molta més influència. Per exemple als paxtuns els agrada manar a tothom, com els castellans. Per tant, deixem-nos de romanços. El que passi a l'Afganistan depèn bàsicament dels afganesos... si és que Afganistan vol existir com a Estat unificat, és clar.
  Anònim 18/08/2021 10:40 am
  Alguna responsabilitat deuen tenir els afganesos en el que els passa, oi?
  Carles 18/08/2021 11:22 am
  Em sembla que ens estas despistant amb els trilions i bilions. Comparant amb les dades publicades a altres llocs, aquí es parla de trilions i bilions americans que, traduits al català, són bilions i milers de milions respectivament. És a dir la mil·lèsima part.
  Antonio de la Mata 18/08/2021 3:15 pm
  Esta chusma de talibanes van a convertir las mujeres en cadaveres como los franquistas convirtieron a Federico Garcia Lorca.
  Aigualit 18/08/2021 3:26 pm
  La culpa? de Madrid.😁
   Carles 19/08/2021 6:45 pm
   O de la Colau. ;)
  fat boy 18/08/2021 4:11 pm
  La culpa es del bisbe.
   Aigualit 19/08/2021 7:07 pm
   Sembla see que també els talibans de l'Afganistan li donen a la ratafia.
    fat boy 20/08/2021 1:52 am
    Un altre gall els cantaria. Igual que a tu sucar el xurro de quan en quan.
  Anònim 18/08/2021 5:28 pm
  L'heroïna és la resposta. Els talibans es financen amb el conreu i la venda d'opi. Seria facilíssim des de l'aire i sense exposar la vida de cap soldat destruir els conreus, la font de finançament dels talibans imprescindible per a obtenir armes i municions. Perquè no ha interessat fer-ho ? Jo no ho sé però segur que te alguna cosa a veure amb el negoci multimilionari de la distribució de l'heroïna a Occident.
  Georgiana 18/08/2021 6:24 pm
  Recordo quan van matar en bin Laden, els talibans els hi van dir "vosaltres teniu el rellotge, nosaltres tenim el temps".
  Borja 19/08/2021 3:56 pm
  L’orient mitjà sempre s’ha dit que es la tomba dels imperis. Per aixó ells encara viuen a l’any 1000. I nosaltres em de fer via cap a endavant. El fonamentalisme i l’autoritarisme es tipic de societats que no volen canviar i que es conformen a que els manin quatre cacics. Sona?
  Borja 19/08/2021 3:59 pm
  Paquistan financia al taliban, no es cap sorpresa que el trobesin a aquest pais al costat de l’estat major.
  L'Escurso Negre 20/08/2021 2:29 pm
  Ostres que ho tenen negre els de Gillette i els de BIC al Afganistan
  egs 20/08/2021 2:45 pm
  BIDEN
  Lluït 22/08/2021 1:14 pm
  Ja es veurà però pinta que al rerefons hi ha Xina. Afganistan resulta estar ben proveïda de matèries primeres de necedsitat actual i Xina va avidosa d'aquestes matèries.
  Observador 22/08/2021 9:43 pm
  Em sembla que Kabul esta optant a ser la tercera de la llista, darrera Hiroshima i Nagasaki.

Nou comentari