La Plataforma per la Llengua acaba de destapar un cas que han hagut d’explicar amb peus de plom per evitar una revictimització, que seria el pitjor que podria passar. Però la falta de detalls sobre el fet concret no amaga el fons, que no és res més que un cas d’assetjament escolar amb la llengua com a excusa i arma. S’ajunten, per tant, dos problemes, en una combinació especialment perversa: la pulsió d’un grup bully d’escolars contra un company –de només 12 anys– i la idea que el fet de parlar català és un punt de feblesa de la víctima escollida.

El noi afectat es va trobar com pel fet de fer servir la seva llengua materna en un grup de Whatsapp –el català– rebia insults i amenaces que van acabar anant més enllà del xat i que van arribar a la proposta d’apallissar-lo. Ni el nen ni la seva família es van arronsar. Ell va mantenir l’ús del català al grup de Whatsapp i els pares ho han denunciat a través de la Plataforma. Però en ple segle XXI s’ha convertit l’ús d’una llengua –que a més a més és oficial– en una mena d’heroïcitat demencial.

L’arrel d’aquest episodi és en l’esperit d’aquell A por ellos que es va destapar el 2017. Aquell càntic, sorgit de manera suposadament espontània en els comiats a policies espanyols que venien a Catalunya a intentar impedir l’1-O, reflectia una concepció de Catalunya i dels catalans com a enemics. Una visió que arriba al moll de l’os de cossos de funcionaris com els policials, una idea que s’oficialitza. I que arrela fins al punt de ser absorbida per escolars que la normalitzen i la fan servir per al bullying, aberració sobre aberració. Mentre hi ha jutges que imposen quotes de castellà a les aules.

Comentaris

  La falta de detalls sobre el fet concret ..... Novembre 16, 2021 | 19:36
  .... fa pensar en la total manca de credibilitat de Plataforma per la Llengua. Què feien?, espiaven nens de 12 anys?, els punxaven el mòbil?.
   Art Novembre 17, 2021 | 09:52
   Tu ets imbècil O directament un merda?
  JordiT Novembre 16, 2021 | 20:06
  Com be dius manquen molts detalls de la noticia. Ha tingut l opcio de sortir del grup? Perque no ha denunciat les amences? Perque sol ha anat a denunciar a plataforma per la llengua?
  Lerele Novembre 16, 2021 | 20:11
  La que escriu aquestes barbaritats és periodista?? No m'ho crec. És més aviat una proclama talibana indepe
  Georgiana Novembre 16, 2021 | 20:22
  Jo també considero un assetjament que el govern austríac confini les persones no vacunades. Un altre "a por ellos" com las Cruzadas, l'Inquisició, l'Endloesung o l'obligació d'un passaport Covid. Aquest trista i vella Europa repetint l'història del seu drenatge humà, intelectual i moral.
  Tomppa Novembre 16, 2021 | 20:26
  Es que article mateixa explica perquè això passa als catalans, sembleu patètics fins i tot quan haurieu de crear mecanismes de defensa, amagueu darrera de crear superiotat mòral en contra de crear la força de garantir que si algu intenti insultar als catalans a Catalunya, no hi té futur
  Cristina Novembre 16, 2021 | 21:21
  Els epañols residents son purs racistes, que ningu sap,que fan aqui. Operacion retorno y pa seviya, golferia i borrachos por epaña
   MHP Novembre 17, 2021 | 07:59
   Cristina, carinyo, ves a l gimnàs a rebaixar cul, quw el cervell ja wl twns rebaixat al mínim.
  Ricard Novembre 16, 2021 | 21:43
  A alguns si la informació no els agrada no s'estan de treure-li versemblança. De fet és perfectament coherent amb atribuir "rebel.lions", "sedicions", "delictes d'odi" o "atemptats a l'autoritat" a persones honrades pel sol fet de ser catalans i no pas castellans. Fantàstic! La mentida com a manera de "fer política" i "justícia" quan la realitat (catalana) no agrada.
  Luisnomeacuerdo Novembre 16, 2021 | 23:17
  Tipico artículo de fascista independentista resentida. Que existencia más triste la de la pava esta.
  fat boy Novembre 17, 2021 | 00:48
  Es que som els seus enemics. El que no s'enten son els que es diuen catalans i volen contemporitzar amb ells. Aquests son encara pitjor que els espanyols.
   Sit sit Novembre 17, 2021 | 11:11
   Tots els catalans són espanyols. Alguns francesos i alguns italians van ser catalans, però ja no ho són. Els gibraltarenys són moros que parlen andalús i es creuen britànics.
  Eladi Gómez Novembre 17, 2021 | 06:48
  El que cal fer, es quan un español ens parli en castellà, dir.li: NO TE ENTIENDO, hispano. Ridiculitzar aquest idioma d'emigrants es el que cal fer. L'español es l'idioma dels miserables de la terra, es l'idioma identitari de la raza emigrant
   MHP Novembre 17, 2021 | 07:57
   Home Gómez no ws un cognom gaire català, xarnego.
   Gonzalo Novembre 17, 2021 | 09:50
   Eladio Gómez, otro charnego con 256 apellidos catalanes.
    uno que vive en Tabarnia Novembre 17, 2021 | 16:07
    mira gilipolles, jo soc fill de una aragonesa i d,un catala, la meva tia, aragonesa parlava el catala sensa cap problema al Arago, sera que tu, i corroborat per el temps que fa que escrius gilipollades a el mon, tens un gran problema de estupidessa?, jo ja fa temps que ha molts castellans que parlen el castella habitualment, els parlo amb catala i m,entenen, tot es segons la disposicio de la persona
     Gonzalo Novembre 17, 2021 | 18:02
     Otro charnego que se ha picado. Ajo y agua, paleto.
  El sicari Cotalelo ho diu ben clar: Novembre 17, 2021 | 07:52
  Fuigpelmón es un argonauta que viu de fantasies, vaja un malalt mental...
  vendetta Novembre 17, 2021 | 08:19
  fora colons dels nostres barris
  Observador Novembre 17, 2021 | 08:38
  Els espanyols sempre han sigut patètics; recordeu, al llarg dels anys cinquanta i seixanta, dels elogis que es feien a la bona acollida que tenien els obrers manuals que anaven a europa, principalment a Alemanya. Elogis, cançons, programes de ràdio....... defugint el fet de que havien hagut de marxar empesos per la misèria que hi havia a Espanya.
  Al nomeacuerdo Novembre 17, 2021 | 09:46
  típic comentari de nyordo borrego, devies anar a la mateixa escola que el Casado..
  Gonzalo Novembre 17, 2021 | 09:49
  Un cura separatista se ha negado a oficiar un funeral en español a pesar de la voluntad de la difunta. Se trata de Carles Pubill, sacerdote de la iglesia Sants Miquel i Vicenç de Cardona (Barcelona). Ante esto, la familia ha optado por abandonar la ceremonia antes de finalizar el acto religioso llevándose el féretro al cementerio del municipio.
   amic Novembre 17, 2021 | 13:53
   Aquesta família de la parròquia de Barcelona devia odiar força el català, tant que fins i tot va privar el seu difunt d'una cerimònia religiosa
    Gonzalo Novembre 17, 2021 | 18:03
    Has leído bien, cazurro? La última voluntad del difunto era que la misa se celebrase en castellano. Ni eso respetais. Supremacistas.
  Lisa Novembre 17, 2021 | 09:54
  que voleu? es el típic grup de covards, per això actúen en grup.. com les manades de violadors, que amb una educació franquista, a Mallorca hi ha encara molta merda d'aquest, es creuen per sobre del bé i del mal.. i només són això, uns covards uníneuronals, gràcies als pares que volen que tota la vida siguin uns pàries en terra extranjera..
  JordiT Novembre 17, 2021 | 10:13
  Falten molts detalls en la notícia. És un grup oficial de l'institut? si és oficial, hauria d'haver-hi profes supervisant? si no ho és, és clar que no són amics, està obligat a romandre en el grup o pot sortir? No dubto que pugui haver-hi assetjament en aquesta mena de situacions, però, si és veritat, ha presentat denúncia al col·legi perquè actuïn? als mossos? si és veritat això d'amenaces i insults és delicte. Només s'informa d'una denúncia a la plataforma per la llengua, que sentit? que pot fer la PxL en aquest cas? és un grup privat. Si fos el cas d'algun fill nostre haguéssim posat el crit en el cel, denúncia als mossos, a l'institut, etc...no hi ha res d'això, la qual cosa fa que existeixin dubtes de la veracitat.
  Narcís Novembre 17, 2021 | 10:31
  Són un altre món.. una altra cultura.. què pot fer hom davant tanta ignorància i, allò pitjor, tanta manca d' empatia ? Si defora molts professors- pres malparlen de Catalunya ( i sense conèixer-la gens ni mica ) .. que no faran els alumnes ? PD : per a saber quina mena d' estat n' és aquest només cal veure ' ses màximes instàncies ' .. la resta cau pel seu propi pes !
  LlunyDeCat Novembre 17, 2021 | 12:50
  Setembre 1978. Decret d'Ensenyament del Català a totes les escoles de CAT. Després hom inicià la immersió lingüística amb l'oposició dels mestres Espanyols i de molts mestres Catalans que no sabien escriure (i parlaven malament) el català i evidentment no podien pas ensenyar-lo a la mainada. Després tot anà perfectament segons les nostres miserables elits. El sociolingüista i professor de l'UB Lluís Vicent Aracil va avisar que anàvem a la catàstrofe pel que fa a l'ús social de la llengua i proposava arreu del país (PPCC) l'utilització de l'anglès per barrar el pas a l'Espanyol i al Francès (Nord). El prenien per foll. Només els quatre gats de sempre sabíem que feia la predicció encertada. Érem els quatre gats de sempre també independentistes. No pas els miserables convertits del PSOE-PSC, CDC i ERC que ara control.len la menjadora. Si els Catalans no enceten pas un boicot total als Espanyols: llengua, mitjans, cultura i productes, mai no assoliran la Independència. És aplicació de la lògica: com podem independitzar-nos si ens passem l'any parlant Espanyol, comprant-los productes i assistint a programes de tv, llegint-los els mitjans, etc ??? Però ens fa molta por el conflicte perquè en tenim milions a casa nostra, oi ? Millor ésser assimilats i desapareguts que afrontar-los, oi ?
  Manel BCN Novembre 17, 2021 | 14:14
  El problema és que hi ha molt garrulo arreu, atiat a més per plataformes ultres espanyolistes. Ja s ho trobaran quan en una futura entrevista de feina els demanin català, llavors molts veuran que no han aprofitat l' ascensor social....
  federalista Novembre 17, 2021 | 17:24
  lluny de cat ja t'han tret del frenopatic , son ja les cinc t'has pres la pastilleta lluny de tot hahahaahahahahahahahaha, per cert es a la terra o es tan lluny de cat que ets a altre sistema estelar, es que a vegades per les xorrades que dius em pareixes un alienigena , de fora del sistema solar, hahah ni ells dirien tantes xorrades com tu , menys mal que lo que penses tu i altres tarats com tu com el de som el 90 per cent despres a les urnes no sou ni el 3 per cent hahaha ui el 3 per cent altra vegada hahahahaah.
  "Però en ple segle XXI s’ha convertit l’ús d’una llengua –que a més a més és oficial– en una mena d’heroïcitat demencial." Novembre 17, 2021 | 17:55
  Un poco sobreactuado, quiza. ¿Para cuando la lluvia de langostas y los cuatro jinetes del Apocalipsis?

Nou comentari