“A por ellos!”

"L''a por ellos' és assumir la gravetat del reconeixement per part del poder que van contra tu"

Si a les protestes de la Diada d’enguany hi va haver una lluita compartida va ser cantar l’eslògan “A por ellos!”. Va ser corejada per tots els manifestants de la Diada que passaven per davant l’edifici de la Prefectura del Cos Nacional de Policia a la Via Laietana. Un símbol de moltes coses. L‘A por ellos és una de les consignes més difícil d’explicar en el entorn de la Unió Europea. Una frase que va tenir una derivada més inquietant. Aquell preocupant “que nos dejen actuar“. Un resum perfecte del que ha passat els darrers anys que, fins i tot, alimenta la tesi que som una minoria nacional. Es pot traduir com que, si ets independentista, poden anar per a tu i poden tenir patent de cors per fer el que es vulgui. Un plantejament gens estrany en una societat on, en una tertúlia, els de la quota espanyolíssima progre pregunten als companys de taula si són independentistes. Una forma prou barroera de discriminar les opinions a la baixa.

En tot cas, a la Diada, el crit que més animava era “l’A por ellos!”. La frase i qui la va dir podria fins i tot fer més mal que els cops de porra d’aquell Primer d’Octubre. Algú s’imagina els agents de l’FBI sortint del seu quarter general al crit de “A pels californians?”. Algú s’imagina la policia federal d’Alemanya sortir de les seves casernes al crit de “A pels Bavaresos?”. Algú s’imagina els mateixos agents de la Brimo sortint del Complex Egara al crit de “A pels de Terrassa!”. Clamaria al cel. No ens ho creuríem. Seria indignant.

En canvi, aquest crit a Espanya, va generar complicitats. N’hi va haver que fins i tot oferien vacances pagades a qui el va pronunciar. Així que després de la manifestament millorable gestió del Primer d’Octubre per part dels lideratges polítics i socials així com del gran gruix de l’independentisme –que potser esperaven una invitació formal impresa en targetó i lletra britànica a defensar els seus posicionaments–, l’A por ellos ha esdevingut una de les principals lluites compartides que han sorgit. Potser ha nascut de forma inconscient, però sí que recordar-la és assumir la gravetat del reconeixement per part del poder que van contra tu. I van per tu possiblement en la condició de minoria nacional.

Comentaris

  Narcís 12/09/2021 11:16 am
  No pas pel fet de ' minoria nacional ' que sí pel fet de voler desenvolupà'ns -e com ídem així fora de ses urpes .. i si a això hi afegim l' espoli que rebem hora rere hora, dia rere dia, setmana rere setmana, mes rere mes i any/s rere any/s .. bona nit i tapa't ! PD : hi ha una cosa pitjor que ser malvat, i és ser malvat i estúpid ( si és que ser malvat no ho impliqués ) .. l" a por ellos ' que cantaven abans d' estomacar-nos fa quatre anys ho delata forca bé ! Nota : és obvi que després d'allò ( àdhuc guardonats ) .. ningú pot tenir cap dubte de que Catalunya no fum res dins/ dessota aquest estat ! Anotació al marge : en l' endemig .. aquests manaies ejpanyols ( fonètica Bono)/ espanyolers/ espanyolíssims continuen fent negoci prenent el pèl , enganyant, sos espanyolets mil del carrer mitjançant llurs vots !
  El "a por ellos" és un invent de la premsa del règim secessionista ktalanet 12/09/2021 11:19 am
  D'una anècdota sense importància s'ha fet un món. Però només és propaganda secessionista. Ni cas.
   No cola 12/09/2021 8:15 pm
   Només els nazis i feixistes han cridat "a por ellos". Felicitats ja t'has identificat tu solet
   Fart de pallassos 12/09/2021 8:28 pm
   Quan vinguin "a per tu" ens ho expliques xato
  Nada nuevo bajo el sol 12/09/2021 12:10 pm
  És normal! Sòn els descendents dels que cridaven: "Viva las cadenas" i rebutjaven la república mentres suplicaven la tornada dels borbons!
  Malcom Ç 12/09/2021 1:49 pm
  Espanya no comença a la Sènia, sinó que la tenim molt més a prop, a les elits del pont aeri que exprimiran la mamella fins assecar-la. També a organismes oficials com molts dels pseuorganismes a costa de l'erari públic que penjen d'alguns consistoris, com el de Barcelona. I també de cossos policials com la guàrdia urbana de Barcelona, que el 2017 va comptar 1.000.000 d'unionistes a la Via Laietana, en una manifestació similar a la d'ahir en la que només comptà 100.000 manifestants. Tota aquesta gent viu al nostre costat, però no és veïna nostra, no faria res per nosaltres, no ens donaria ni algua.
  gabi 12/09/2021 2:39 pm
  algú d.imagina una Califòrnia fent referendums il.legals d.independència? se la imagina algú creant al seu parlament lleis de desconnexió? se la imagina algú amb el governador de l.estat atiant odi sense parar contra el govern federal? T.ho imagines tu, Sallés?
   Narcís 12/09/2021 8:07 pm
   Tu ets curtet de gambals, oi ? PD : tant de bo Catalunya tingués l " autonomia ' d' aquesta .. i això que no n' és gens comparable nostra gran nació o PP/CC amb el fet d' USA !
   Cat 12/09/2021 8:16 pm
   Si, i a no molt tardar
  Luisnomeacuerdo 12/09/2021 6:11 pm
  Pues claro quico, a por ellos, a por todos esos fanáticos fascistas independentistas que quieren expulsar a los españoles de su país, todo el mundo lo entendió menos vosotros, no os dareis cuenta hasta que os saquéis el dedo del culo. Los atapuercanos no somos más que nadie, como os creéis vosotros con vuestro fanatismo supremacista, pero tampoco menos que los lazinazis excluyentes.
   Fart de pallassos 12/09/2021 8:17 pm
   Tranquil xato, ara anirem a per tu, així podràs seguir dient bagenades però a partir d'ara amb raó
  El "a por ellos" és un invent de la premsa de règim secessionista ktalaneta 12/09/2021 7:36 pm
  D'una anècdota sense importància s'ha fet un món. Però només és propaganda secessionista. Ni cas, com a la choni Borràs.
   No cola 12/09/2021 8:21 pm
   Clar que si guapi, a Huelva quan marxava la guarra civi a hostiar catalans, tots vàrem veure com cridaven " let them vote" mentre onejaven la senyera
  Vendetta 12/09/2021 8:24 pm
  Algu sap com es trova yordi el drogas? Estava molt alterar ahir
   Cat 13/09/2021 1:00 pm
   Segur q es va xutar uns quants carajillos en vena, com a minim
  Cat 12/09/2021 8:30 pm
  Tindremm de girar la truita i acabar nosaltres cridant "a por ellos" i actuar en conseqüència, a veure si els agrada gaire...

Nou comentari