A pel cap de la infanta ‘doña’ Cristina

"Monarquia és despotisme absolut, autoritarisme dinàstic, currículum d’abús vergonyós i dolorosa injustícia"

És la monarquia una institució democràtica o més aviat feixista? El dubte ofèn, cert. Clarament una monarquia té molt difícil justificar la seva existència en base a una lògica purament democràtica perquè probablement cap d’elles té en els seus fonaments un origen de pau i justícia. Després diran que si són constitucionals i parlamentàries, però a veure, cal ser seriosos i exigir un rigor mínim: monarquia és despotisme absolut, autoritarisme dinàstic, currículum d’abús vergonyós i dolorosa injustícia. Per ser rei o reina avui en dia t’hauria de caure la cara de vergonya, i en cas contrari, és que demostres tenir-ne ben poca. El cas recent més palmari d’aquesta manca de vergonya és el darrer episodi d’indecència que han protagonitzat les infantes espanyoles anant a veure son pare fugat sota la túnica d’un tirà pèrsic, el xeic Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan. A això suma-hi el fet que han aprofitat l’avinentesa perquè els hi punxessin el vaccí de la Covid-19, tan anhelat pels nostres pares i mares i avis i àvies, expectants perquè els truquin del seu CAP.

Els defensors de la monarquia espanyola i de qualseol altra dins de l’entorn europeu acostumen a argüir a favor seu que les democràcies més estables i exemplars són monarquies parlamentàries. El problema però no és l’arquitectura sobre la que reposen els privilegis d’aquestes famílies sinó el que aquestes famílies amaguen. En el cas d’Espanya és evident que el capteniment de la nissaga borbònica xoca de forma brutal contra els principis pels quals la majoria dels ciutadans de l’Estat breguen. La ciutadania, a més, no paga impostos perquè se’ls poleixin unes senyores aprofitades que, sense cap mena d’escrúpol, utilitzen privilegis per aconseguir la immunitat davant d’un virus global.

Però és que si continuem escodrinyant en aquest escàndol descobrim que la infanta ‘catalana’ Cristina presideix el patronat de l’Institut de Salut Global (ISGlobal), amb seu a Barcelona. Coneixem la dada ara gràcies a l’escàndol de la vacunació durant l’escapada a la dictadura del Pèrsic perquè fins ara ha estat un càrrec ocupat en silenci, com molts dels càrrecs honorífics que parasiten gent que no fa res i que no acumulen mèrit conegut més enllà de ser qui són i els privilegis que hi van associats. L’epidemiòleg Oriol Mitjà ha estat una de les veus que ha demanat que es retiri la infanta Cristina del càrrec. És una demanda del tot pertinent i necessària, a no ser que aquest institut estigui segestat d’interessos que res tenen a veure amb la seva missió.

Un institut dedicat a la salut global, finançat amb els diners que tots nosaltres desembutxaquem a favor de l’Estat, no pot estar presidit per una persona que no ha fet cap mèrit per ocupar el càrrec i que, a més, ha donat mostres evidents de violar els principis de la institució. Confiem que des d’instàncies polítiques catalanes —almenys— es posi fil a l’agulla per reclamar el cap de la Infanta Doña Cristina.

Comentaris

  Miquel 09/03/2021 10:01 pm
  Trobo que Felipe VI va fer molt malament posant-se de Cap Estat sense cap vot, ja per ell mateix tenia d'haver fet amb un referèndum clar, si el poble el vol o no. Això ja demostra el Estado democràtico que hi ha...
  Narcís 09/03/2021 7:44 pm
  Qui fou president d' honor fins 2012 de WWF ? Amb això n'és dit tot ! PD : la resta .. n'és sobrera !
   Lluís 09/03/2021 8:14 pm
   Com t'inventes l'idioma, tu!
  Quina empanada mental portes Guerrero 09/03/2021 1:28 pm
  Precisament els partits feixistes són els més antimonàrquics, com Falange Espanyola. El feixisme no és el que tu creus, pel que sembla. Països com Canadà, Austràlia o Nova Zelanda són monarquies parlamentàries el que tenen com cap d'estat lo/la rei/reina d'Anglaterra de torn, i no semblen països feixistes. La majoria de repúbliques del món són un desastre, dictatorials, hereditàries en la pràctica i no tenen res de democràtic i unes són feixistes i altres non, com la picor dels pebrots de Padrón.
  Català 09/03/2021 9:18 am
  El rei i na Cristina a la guillotina.
   Tu, @Català, també a la guillotina 09/03/2021 5:11 pm
   Com el guillotinador Robespierre.
    Todos a la guillotina 09/03/2021 6:09 pm
    Y ronda de cabezas nuevas para todos. Yo invito.
  fat boy 09/03/2021 12:13 am
  Carai, si que et preocupen les bandarrades d'uns dirigents estrangers. Ocupa't del teu pais que els estrangers ja s'ocuparan del seu si volen.
   El 09/03/2021 3:40 pm
   El problema es que "no sent de la Casa Reial" (diuen que no formen part d'aquesta institució) els contribuents espanyols encara els hi hem pagat el cost de les escortes, 33.600 euros per les vacances de les infantes. Encara ens toca paga-l'si les bandarrades.
    fat boy 09/03/2021 8:48 pm
    Aixo, comparat amb el que els espanyols, feixistes, trotskystes o migpensionistes, ens roben als catalans no son mes que cacauets. Per tant, el que em roba un robaperes m'amoina relativament perque el problema principal es la Mafia dita Estat Espanyol que ens roba 20 mil milions anuals i jo el que no fare sera blanquejar la Mafia fent-los la feina bruta. Si has vist El Padrino hauras vist que hi ha un malparit que vol fer fora la seva llogatera, pero el malparit de veritat es el Vito Corleone que fa veure que la ajuda.

Nou comentari