El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
“Ya les diremos cuándo se va a reunir”
  • CA

Han passat quatre anys, tres mesos i dos dies. 1555 dies des de l’1 d’octubre del 2017. 1555 dies de repressió policial, política, econòmica, social, cultural i lingüística en què l’independentisme només ha aconseguit, com a mínim de forma tangible i demostrable, victòries internacionals com a resposta a les pífies de la justícia espanyola. Pel que fa al diàleg, 1555 dies després, el fruit és aquest: “Ya les diremos cuándo se va a reunir la mesa, pero vamos, que se va a reunir”. Es fa difícil que et diguin res més humiliant.

El 2022 ni tan sols començarà amb una trista fotografia en què Estat i Generalitat encaixen la mà i parlant del temps i del futbol perquè les teles prenguin imatges i durant uns dies els diaris, els de la caverna i els independentistes, omplin pàgines sobre una reunió fictícia per resoldre un conflicte que fa més de tres segles que dura.

I és que el govern més progressista de la història no només ha neutralitzat i ridiculitzat la voluntat de Podemos d’obrir un procés de resolució del conflicte polític –obrir-lo no vol dir posar les urnes, però almenys no tancar la porta amb pany i forrellat-, sinó que ha aconseguit tornar a dividir l’independentisme sobre l’estratègia de supervivència i l’ha arrossegat a conformar-se amb tornar a la casella de la gestió autonomista.

Així les coses, el 2022 comença, un any més i en van cinc d’ençà de l’1-O, amb la pilota a la teulada de Madrid i amb un independentisme incapaç de posar-se d’acord ni tan sols en com recuperar la pilota. I ja no diguem en com aconseguir mantenir-la a la teulada catalana. Però si es compleixen els acords que van fer possible el Govern Aragonès, aquest any que encetem ha de ser clau: si la taula de diàleg fracassa, per activar un pla B que se suposa que ha d’estar preparat i que es presentaria en la qüestió de confiança al president, tal com va succeir amb el famós “o referèndum o referèndum” de Carles Puigdemont, i si s’obrés el miracle, per començar a treballar en l’horitzó d’un referèndum acordat amb l’Estat. Facin les seves apostes.  

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a gener 03, 2022 | 20:31
    Ricard gener 03, 2022 | 20:31
    Amb el castellanisme no es pacta. Només se'l derrota.
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 03, 2022 | 23:45
      Doctor Strangelove gener 03, 2022 | 23:45
      Ricard, i el derrotareu vells xarucs com tu, oi? Covard més que covard, que quan hi havia el Generalísimo segur que aplaudies amb les orelles, covard i cretí! Fots fàstic! Doc.
      • Icona del comentari de: Ricard a gener 04, 2022 | 10:59
        Ricard gener 04, 2022 | 10:59
        Continua amb la mala educació, l'insult i les presumpcions. Lamentable.
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 04, 2022 | 10:50
      Pere LLimonera i Citronell gener 04, 2022 | 10:50
      Programa electoral de Partidos del Nacional-Catalanismo = no hacer NaDa útil y ARRuiNaR Catalunya... y así mantener el 3% a toda costa y los mas de 500 grandes puestos con SuELDaZos mucho mas altos que el Sueldo del Perico Sánchez, Presidente del Gobierno de la Nación... o sea, "Senyoritos" Cat que se levantan de 120.000 a 195.000 € al año por hacer bien poquito (Govern + GenCat + Chiringuitos Cat + ONGs PijoProgresCat + el Chollo de la "Industria-Catalanista")... los Patriarcas y "Senyoritos" de parte de la Burguesía -que no toda- corrupta y opresora e Inventa-Patrias, a los que los 'Ximplets' -muchos de Izquierdas- han seguido y creído el cuento de la Historia Inventada, la cultura impostada y el supremacismo durante décadas...
      • Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2022 | 19:17
        Anònim gener 04, 2022 | 19:17
        Tira pal pueblo xarnego
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 03, 2022 | 23:32
    Luisnomeacuerdo gener 03, 2022 | 23:32
    O 155 o 155, es lo que hay chati, y los camisas pardoamarillas menos tontos, que ya es difícil encontrar alguno, lo saben.
  3. Icona del comentari de: Ex- votant d`' ERC. a gener 04, 2022 | 09:01
    Ex- votant d`' ERC. gener 04, 2022 | 09:01
    Els nostres flamant polítics suportaràn aixó i el que calgui a fi i efecte de que no els perilli el sou i la poltrona.
  4. Icona del comentari de: La irrelevante a gener 04, 2022 | 09:58
    La irrelevante gener 04, 2022 | 09:58
    ¿ Tanto os cuesta entender que Cataluña no es ninguna pieza importante o relevante ? Fuera de aquí, nadie sabe lo que es, ni el idioma que se habla - pero os han puesto en la cabeza todo lo contrário. Y dentro de España, me parece que os falta viajar más. Quedarse sólo en Andorra ( ¿ dónde se metió cuando la republiqueta de los 8 segundos ? ), o Deltebre no sirve pá naá.
    • Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2022 | 19:20
      Anònim gener 04, 2022 | 19:20
      El teu nom et defineix molt bé. Segur que si viatgessis una mica et caurien els collons per terra. La imatge que doneu al món es per emmarcar. Ara, si us creieu que teniu una llengua a prova de tot, aneu ben arreglats. En 2 dies només de chachas i cambrers. Au a cascarla
      • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 05, 2022 | 01:34
        Pere LLimonera i Citronell gener 05, 2022 | 01:34
        ¿ Tenéis ??? deberías decir tenemos... Tenemos... porque el Español/Castellano es Lengua de Catalunya también des hace siglos... No solo eso : es la lengua mayoritaria en uso, Lengua Propia de Catalunya también, Lengua Común de todo el País, Lengua "Oficial" de toda la Nación y Lengua materna de la mayoría de Catalanes... ... Mas del 65% de Catalanes tienen el Español/Castellano como "Lengua materna"; y mas aun, porque hay que sumar un % de gente que tiene ambos Español/Castellano y Catalán como lengua materna... Vamos, que no das una... ... Algunos buscan un conflicto de la nada, obviamente; o por puro supremacismo.. NO entiendo que quieran llevar a mas el conflicto... Ni entiendo a los que buscan que, al final, Aragón tenga playa... Andar creando problemas cuando ha habido habla castellana en Catalunya desde 1400, al menos, aun cuando no fuera mayoritaria entonces; cuando el Catalán no es sino un dialecto Occitano (Llemosí/Lemosín) traído de la Provenza por Colonos franceses de hace unos pocos siglos; cuando nadie pretende eliminar el catalán, a pesar de las falacias extendidas por los radicales del Nacional-Catalanismo de Patrias Inventadas; y cuando mas del 65% de los Catalanes hoy día tienen como lengua materna el español... ... El Catalán actual NO es la lengua original de Catalunya. Las regiones, la tierra, las piedras, el paisaje NO tienen lengua alguna... son las gentes las que tienen y./o usan las lenguas.... SI hay una lengua original Propia, serían, en todo caso, las Lenguas de los IBEROS que poblaban lo que hoy es Catalunya y de los que la mayoría de Catalanes -como en toda la 'Pell de Brau'- hoy son descendientes, a pesar de las numerosos pueblos que vinieron a conquistar y colonizar estas tierras: Romanos, Bárbaros Germanos, Musulmanes, Occitanos y Franceses, etc.
  5. Icona del comentari de: Traïdors a gener 04, 2022 | 10:22
    Traïdors gener 04, 2022 | 10:22
    Crec que a aquests alçades, qualificar a erc jxcat i cup com a partits independentistes és molt poc encertat.
  6. Icona del comentari de: Narcís a gener 04, 2022 | 10:23
    Narcís gener 04, 2022 | 10:23
    Quan un delinqüent o ' violador de territori ' ha parlat/ dialogat amb la víctima .. víctima a qui li fumen sa casa, víctima a qui li fumen sos cèntims, víctima a qui li fumen ses joies ( o patrimoni ), víctima a la que voldrien afussellar ( assassinar), víctima a la qui li fumen sos records ( història), víctima . . . . . . . . . ? PD : només cal veure que llancen oficials o exoficials militars així funcionaris mantinguts .. i tan amples !
  7. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 04, 2022 | 16:49
    Pere LLimonera i Citronell gener 04, 2022 | 16:49
    ... Cuando pasen las nubes y la Tormenta, Catalunya volverá a ser lo que ha sido, durante los últimos 2 siglos y pico : la "Crema" de España... Basta razonar objetivamente y con buena Fe, dejando de lado los tópicos adquiridos por el adoctrinamiento, para ver claramente esto y abandonar fantasías y radicalismos falaces e insensatos... Muchos han dado ya el paso con entereza y la mejor disposición moral... Hazlo, no solo por ti: por tu familia y allegados; serás un ejemplo, ademas, para ellos y les harás un favor a todos. Las gentes en todo el País aguardan expectantes y confiados... ... La Crisis pasará; remontará la economía; nuevos comercios y negocios abrirán en toda España y pondrán de nombre, con orgullo, a su local : "Los Catalanes", "Productos Catalanes" o algo parecido; como siempre ha sido... ... Aun estas a tipo de hacerlo hoy... mañana ; y evitar que los Reyes te traigan carbón... ... ;-D
    • Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2022 | 19:23
      Anònim gener 04, 2022 | 19:23
      Pobre noi, a part de odi, xenofòbia, i feixisme, tenir una bipolaritat i incontinència digital com tens tu, deu de ser duríssim. Segur que un bon psiquiatre d'aquells de la seguridaz social de madriz t'ho resoldrà. Ànims i bon viatge

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa