El quart aniversari de l’1-O, després de la pandèmia desmobilitzadora, ha tornat a posar el referèndum del 2017 al centre del debat, amb la força addicional dels resultats del 14-F i la debilitat cronificada de les crisis constants entre els partits del 52%, que han de garantir el funcionament de les institucions. En aquesta mateixa onada de remobilització hi ha també la reivindicació de l’3-O, el dia que es va posar a prova un altre aspecte de la capacitat de l’independentisme per passar a l’acció.

Aquest ha sigut l’esperit de l’acte d’aquest diumenge al Cinc d’Oros, on els sindicats que van convocar la vaga general del 3-O quinze dies abans –més de 10 dies abans del referèndum, amb la previsió suficient– han reclamat desesperadament que se’ls reconegui el seu paper. La seva convocatòria va donar empara a molts treballadors que van voler fer vaga en empreses que no seguien l’anomenada Aturada de País, un concepte encunyat després de la brutalitat policial del dia del referèndum i que molesta profundament els sindicats alternatius.

El cert és que els sindicats majoritaris no formen part, ni en formaran, del moviment social i ciutadà –partits a banda– que fa una dècada que reclama el dret a l’autodeterminació. I si es vol augmentar la massa crítica favorable al projecte independentista, el sindicalisme és un terreny estratègic i necessari. És la seva hora, ja que fins ara ha sigut inexplicablement feble o no prou atès, en un panorama on persisteix el domini absolut d’uns sindicats totalment integrats en el sistema (espanyol) que mai surten de la seva zona de confort i que, quan els convé –com en el cas de la llei de cambres–, pacten amb les patronals qüestions polítiques.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a octubre 03, 2021 | 22:10
  Luisnomeacuerdo octubre 03, 2021 | 22:10
  Ale chati recoge los trastos y para casa que ya estas más vista que el tbo. Todo lo que hacéis los fascistillas independentistass es teatro y del malo.
 2. Icona del comentari de: Una a octubre 04, 2021 | 00:47
  Una octubre 04, 2021 | 00:47
  Don Juan Carlos, la noche del golpe: «Felipe, vas a ver cómo juegan con la corona de tu padre como un balón de fútbol» ABC accede a cientos de documentos del director del servicio español de inteligencia entre 1981 y 1995, con episodios desconocidos de la historia reciente del país. Hoy, primera entrega: el golpe de Estado del 23-F Armada, al Rey el 23-F: «Hay que evitar un derramamiento de sangre, yo tendría los votos socialistas»
 3. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a octubre 04, 2021 | 08:55
  Doctor Strangelove octubre 04, 2021 | 08:55
  Només us falta el sindicalisme, colla de comunistots que només volem treure'ns la llibertat individual de pensament! Quina colla de fracassats! Doc.
 4. Icona del comentari de: A vegades veig comunistes… a octubre 04, 2021 | 12:13
  A vegades veig comunistes… octubre 04, 2021 | 12:13
  I no tinc ulls ni seny per veure res mes…
 5. Icona del comentari de: federalista a octubre 05, 2021 | 11:59
  federalista octubre 05, 2021 | 11:59
  si barroso si perque els sindicats indepres sembla que no arriven ni al 10 per cent del afiliats, teniu que eixamplar la base i molt hahahahah pero moooooolt, uns quants decenis o centuries millor, hahahah apa a cascar-la indepres amb el pal de l'estelada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa