Els efectes de l’escalfament global ja arriben a tots els racons del planeta. Temporals com el Gloria ens fan viure en primera persona escenes que abans semblaven ficció. La força dels elements es desferma i produeix precipitacions torrencials (fins a 220 litres per metre quadrat a l’àrea metropolitana de Barcelona), onades gegants i danys a tot el litoral. La Terra ens envia un missatge clar: el canvi climàtic és una realitat i ha arribat el moment d’actuar. No ens podem permetre el luxe d’esperar.

La lluita contra el canvi climàtic és el repte col·lectiu més important que ha afrontat mai la humanitat. Però també és una batalla en la qual els nostres petits gestos juguen un paper definitiu. Fer un ús responsable de l’aigua i l’energia, apostar pels mitjans de transport sostenibles, racionalitzar el consum i escollir aquells productes i serveis amb menor impacte ambiental són eleccions personals diàries que ajuden a combatre l’escalfament global.

L’edició d’enguany del Dia Mundial de l’Aigua posa el focus precisament en la relació entre el canvi climàtic i el risc d’escassetat de recursos hídrics. La lluita contra l’escalfament global requereix un esforç conjunt de les administracions, les empreses i, de manera destacada, la ciutadania. L’aigua, el nostre recurs més preuat, pot ajudar a combatre el canvi climàtic. Un ús més responsable i eficient contribueix a la protecció dels recursos naturals i la reducció dels gasos d’efecte hivernacle.

Aigües de Barcelona, amb una llarga experiència en la gestió d’aquest recurs, està compromesa amb el desenvolupament sostenible, l’economia circular i les baixes emissions. La companyia ha reduït les seves emissions de CO2 en un 41,2% respecte del 2015. A més, aposta decididament per la reutilització del 100% de l’aigua, completant el cicle integral i com a mesura per lluitar contra el canvi climàtic.

La conversió de les estacions de depuració d’aigües residuals en ecofactories és una altra línia bàsica, que forma part de la filosofia del residu zero. Es tracta d’aconseguir l’autosuficiència energètica mitjançant la producció d’energies renovables (biogàs procedent de residus rics en matèria orgànica i plaques fotovoltaiques) i l’aplicació d’elevats nivells d’eficiència energètica.

La mobilitat sostenible és un altre pilar de la companyia, que va iniciar el 2014 la substitució de la seva flota de vehicles tradicionals (de combustió) per cotxes elèctrics 100%, un procés paral·lel a la transformació de les infraestructures dels seus edificis i equipaments. La flota elèctrica estava formada el 2019 per un total de 131 vehicles.

Nou comentari