Vacarisses rep 8 pel·lícules plenes de memòria històrica del municipi

La Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) i l’empresa Piql digitalitzen informació essencial procedent de l’Arxiu de Vacarisses
Lliurament dels rotlles de pel·lícula a l'Ajuntament de Vacarisses
Lliurament dels rotlles de pel·lícula a l'Ajuntament de Vacarisses | Diputació de Barcelona

La Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) de la Diputació de Barcelona i l’empresa Piql han lliurat a l’Ajuntament de Vacarisses 8 rotlles de pel·lícula amb informació essencial de l’Arxiu municipal, tractats amb una nova tecnologia que garanteix la preservació de la documentació digitalitzada durant 500 anys, una temporalitat fins ara no assolida.

Els documents municipals digitals seleccionats són de conservació permanent i de gran valor històric i cultural, com actes del ple municipal (1861-2014), actes de la junta municipal permanent (1909-1931), eleccions municipals (1860-1905), amillarament (1861), padró d’habitants (1861-1965), llistat de refugiats de la guerra civil espanyola (1937-1942) i correspondència de racionament (1935-1937).

Altres tipus de documents conservats amb aquesta nova tècnica són 8 vídeos de memòria històrica del municipi, amb entrevistes realitzades als habitants de Vacarisses, i 543 fotografies en format JPG. En total, el contingut ocupa 738 gigabytes.

L’empresa Piql ha gravat tots aquests documents en un suport de pel·lícula fotosensible, on les dades digitals es fixen com a codis QR d’alta resolució, permetent recuperar la informació amb un simple reconeixement òptic de caràcters. D’aquesta manera, la XAM dona suport a la preservació de la documentació municipal a llarg termini, perquè les futures generacions puguin accedir a la memòria documental d’àmbit local.