La Font de la Saiola

Considerada una de les surgències "mentideres" perquè només raja en èpoques de molta, molta pluja

Font Saiola - Vacarisses
Font Saiola - Vacarisses | Càrol Paez

La Font de la Saiola (465 m) és una més, de les fonts "sorpresa", que amaga el Parc Natural de Sant Llorenç i l'Obac, i es troba ubicada a relativament propera a la Masia de la Calsina de Vacarisses. Una surgència temporal que, en estacions de pluges constants, és de les que raja aigua a dojo. Una font molt senyora tota ella i que hem de dir, que quan vol fer-se notar, ho fa amb molt d'estil. 

Al llarg del Torrent de la Saiola - Riera de Rellinars, hi ha un seguit de fonts modestes, però permanents: Font de Carlets, Fonts de Rellinars... i, un conjunt de fonts del grup de mentideres, que la seva presència és ben bé, una festa quan surten a saludar: La font Falsa, la font de la Pedregosa, la font de la Barbotera i la font de la Saiola. D'aquestes, la Saiola és la que presenta un cabdal considerable i una surgència d'una preciositat espectacular. 

En temps de calma, la Saiola és un avenc sec i estret, un forat més dins dels conglomerats calcaris que conformen el terreny. Però, després de pluges abundants, comença la festa! La font comença a brollar, sense fi, com si es tractés d'una canonada trencada.

Aquestes fonts sorpresa, com els misteris-inexplicables de la natura, sempre han format part de mites i llegendes, que avalen i doten d'un curiós protagonisme, els moments que passen a l'acció. Així que es parlar de l'existència d'un llac interior.  Però segons els estudis del geòleg Antoni Freixes, aquesta hipòtesi no és viable. Freixes exposa en els seus treballs, l'existent circulació subterrània de l'aigua. Una circulació d'aigua a un ritme molt lent, que la convida a absorbir carbonats, com per fer isotònica a una bona colla de runners. Però, ep! no és bona per beure-la, ni m'atreviria a ficar-la al radiador del cotxe.

El ritme lent de l'aigua, circulant pel saturat terreny calcari intern, en moments de pluges intenses i constants, provoquen que l'aigua busqui dreceres. Heus ací! aquestes fonts són els "Exit" de tal acumulació.

Càrol Paez

Autora del blog Edat Mitjana s.V - XV i més

Aquest any 2020 l'hem pogut veure rajar en força en diverses ocasions. Una d'aquestes va ser gravada per Santi Rius:

TENS TELEGRAM? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre la desescalada a Terrassa i voltants? i sobre totes les activitats de Nadal? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Telegram

Comentaris

envia el comentari