Del camí ral a l'estiueig: una ruta guiada per Matadepera

Un recorregut de la mà del Consorci de Turisme pel nucli urbà del municipi
Ca l'Aldavert
Ca l'Aldavert | Consorci de Turisme

 

Matadepera és avui un municipi reconegut pel seu entorn natural privilegiat i pel seu elevat atractiu residencial. Però no sempre ha estat així. Fins mitjan segle XX, l’activitat agrària i les petites indústries de caire rural eren el fet més representatiu del seu paisatge. Aquest itinerari vol facilitar l’apropament al patrimoni cultural i històric de Matadepera: des de la formació del nucli urbà a partir del Camí Ral fins l’impacte que va representar el fenomen de l’estiueig.

 

El recorregut que proposa el Consorci de Turisme del Vallès Occidental transcorre íntegrament pel nucli urbà de Matadepera. El visitant podrà veure el Camí Ral, antic camí que unia Barcelona amb Manresa; l’Hostal de la Marieta, edificat l’any 1769; la plaça de Cal Baldiró, espai públic que fou saló de ball i teatre i que acollia els locals que polaritzaven la vida social i política de Matadepera; l’església, el campanar i la rectoria, i Ca l’Aldavert, realitzat entre 1890 i 1897 també per l’arquitecte modernista Bonaventura Bassegoda i on va estiuejar el poeta Àngel Guimerà.

 

Què veurem:

 

El Camí Ral: Antic camí que unia Barcelona amb Manresa. Les primeres cases es construeixen arran de camí, en un traçat quasi idèntic a l'actual carrer de Sant Joan, que es converteix en l'eix principal.

 

L'Hostal de la Marieta: Edificat l'any 1769 també a peu del Camí Ral, tenia la concessió reial de tabacs i d'altres productes. El 1748 es basteixen les cavallerisses i el pou en els terrenys del davant. Els edificis que formaven l'antic hostal no presenten avui grans modificacions exteriors, tal com podem veure encara en el tram central del carrer de Sant Joan.

 

La plaça de Cal Baldiró: Espai públic que neix per comunicar els carrers de Sant Joan, de Sant Isidre i de Sant Llorenç, entorn de la bassa veïnal. A partir de 1915, Cal Baldiró fou saló de ball i teatre. Els locals d'aquesta plaça polaritzaven la vida social i política de Matadepera: el Casino Matadeperenc, Cal Robert - més amunt- i Cal Trapet, amb el cafè al carrer de Sant Joan i la sala de ball al darrere, tocant a la plaça.

 

L'església, el campanar i la rectoria: Les obres per a una primera capella s'inicien l'any 1846. La rectoria s'hi trasllada, des de Sant Joan de Can Roure, el 1881. L'actual temple i campanar són dissenyats per l'arquitecte modernista Bonaventura Bassegoda. El campanar s'inaugura l'agost de 1904 i l'església es beneeix l'octubre de 1917.

 

Ca l'Aldavert: És un notable exponent del fenomen del primer estiueig a Matadepera, plenament integrat al nucli urbà i a la vida ciutadana. Obra realitzada entre 1890 i 1897 també per l'arquitecte modernista Bonaventura Bassegoda, amic personal de l'editor Pere Aldavert. Un fet singular és la presència i estada de l'amic i col·laborador de Pere Aldavert, Àngel Guimerà.

 

Mapa amb els punts claus marcats
Mapa amb els punts claus marcats | Consorci de Turisme

 Comentaris

envia el comentari