La UPC instal·la als jardins del Campus trampes per prevenir la vespa asiàtica

Sergi Massanés instal·larà trampes als jardins del Campus de la UPC a Terrassa
Sergi Massanés instal·larà trampes als jardins del Campus de la UPC a Terrassa | UPC

El jardiner de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) al Campus de Terrassa, Sergi Massanés Borrós,  ha detectat als voltants dels carrers de l’àrea de Vallparadís la presència d’espècies de vespa velutina nigritorax, més coneguda com vespa asiàtica. Aquest insecte s’estén molt ràpidament. Per prevenir i  neutralitzar-ne l’expansió a Terrassa, Sergi  Massanés instal·la trampes als jardins del campus egarenc de la Politècnica, els quals compten amb més de 500 espècies de plantes diferents. 

 

El carrer Francesc Català i Roca va ser el primer lloc on Sergi Massanés, jardiner de la UPC a Terrassa, va detectar exemplars de vespa velutina nigritorax, una espècie invasora, procedent del sudest asiàtic arribada a Catalunya a través de França, molt agressiva i de ràpida expansió, que està minvant molt  significativament  les colònies d’abelles arreu del territori.  Segons explica el mateix Massanés, “L’any 2010 es van detectar les primeres colònies d’aquesta espècie al País Basc. Des de llavors, la seva població no deixa de créixer a la Península Ibérica, perquè són molt  agressives amb altres insectes; poden arribar a fer 3 centímetres i són unes devoradores voraces”.

 

Per neutralitzar l’expansió de  la vespa asiàtica a Terrassa, Sergi Massanés instal·larà una sèrie de trampes als jardins de la UPC a partir de segona setmana de febrer “perquè és quan les reines comencen a formar colònies primàries”, explicant. “La trampa conté una barreja de vi blanc i cervesa negra que les atrau com un imam al ferro. Quan un individu entra ja no pot sortir perquè s’ofega. Curiosament, les abelles no cauen a la trampa, perquè el alcohol no els hi agrada. Amb aquesta mesura de prevenció, evitarem l’expansió de l’insecte invasor i protegirem el treball tant important que realitzen les abelles”, afirma Massanés.

 

I és que les trampes que s’instal·laran estan concebudes per seguir les poblacions d’aquest insecte invasor i limitar-ne l’expansió. “Es calcula que cada reina atrapada és una colònia menys, que pot arribar a tenir una població de més de 2.000 exemplars, en la que viuen  50 o 100 reines que podrien fundar la seva pròpia colònia. Aquest és el secret de la seva ràpida expansió”, conclou Massanés.