Terrassa s'ha sumat a la Setmana Europea de la Mobilitat

zzz

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat que, sota el lema “Per una mobilitat sense emissions”, promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. Fins a 200 municipis catalans s’han adherit a la Setmana, implementant un centenar de mesures permanents més enllà dels actes organitzats durant aquesta setmana. Entre ells hi ha Castellbisbal, Vacarisses, Matadepera, VIladecavalls i Terrassa.

La crisi provocada per la Covid-19, ha alterat el funcionament del país i ha dut a modificar els hàbits de mobilitat, entre d’altres. Diverses ciutats estan ampliant l'espai dedicat a la mobilitat activa i establint noves estratègies més sostenibles per al transport urbà.

Amb el lema ‘Per una mobilitat sense emissions’, la Setmana d’aquest 2020 reflecteix l'ambiciós objectiu d'assolir la neutralitat en les emissions de carboni per a l'any 2050, recollit en el Pacte Verd Europeu. A més, subratlla la importància de l'accessibilitat d'un transport sense emissions i promou un marc inclusiu en el qual participin tots els actors.

Els objectius principals de la Setmana són els següents:

Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.

-Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.

-Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.

-Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.

-Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

A nivell europeu, l’any passat, es van adherir a la Setmana més de 3.100 ciutats i pobles, dels quals 305 eren catalans. Enguany el compromís dels municipis catalans amb aquesta campanya, amb més de 200 adhesions, mostra que Catalunya continua sent un referent a escala europea en la promoció de la mobilitat sostenible, segura i saludable. A més, els municipis catalans han implementat un centenar de mesures permanents.

Pel que fa a les activitats promogudes per la Comissió Institucional de la Setmana, a hores d’ara aquest 2020 es faran prop de 500 activitats entre  caminades, activitats relacionades amb la bicicleta, accions relacionades amb el transport públic i activitats sobre la qualitat de l’aire i el soroll. Les accions estan repartides per tot el territori. Cal recordar que en les activitats que comporti la participació de grups de persones, serà necessari atendre les recomanacions de les autoritats sanitàries. Sabem que és un moment difícil per a moltes de les ciutats i pobles que han participat en aquesta campanya al llarg dels anys i els agraïm la seva participació especialment aquest any. Enguany, 43 municipis celebraran un dia sense cotxes.


Comentaris

envia el comentari