Terrassa té una de les poques clíniques dentals obertes per atendre urgències

Des del passat 16 de març, ja han atès a més de 200 persones, 150 d’elles de manera presencial a la clínica

Dra. Rosa Ma Ros, directora del Centre Dental Les Escoles i de l’entitat sense ànim de lucre SOM RIURES
Dra. Rosa Ma Ros, directora del Centre Dental Les Escoles i de l’entitat sense ànim de lucre SOM RIURES | Cedida

Els centres sanitaris d’àmbits com la odontologia, la fisioteràpia, l’oftalmologia o la podologia van denunciar, fa uns dies, la manca de regulació a la que han quedat sotmesos dins la crisi sanitària provocada pel Covid-19. No estan obligats a tancar, però la majoria no disposen de material ni infraestructura per poder atendre ni tan sols les urgències. En aquest entorn, la Dra. Rosa Ma Ros, directora del Centre Dental Les Escoles i de l’entitat sense ànim de lucre SOM RIURES, ha decidit mantenir la seva clínica oberta per ajudar als serveis sanitaris a reduir la gran pressió assistencial atenent les persones que necessiten atenció urgent.

Per poder dur a terme aquesta atenció, el centre disposa del material sanitari necessari per evitar el contagi del Covid-19 i ha elaborat un rigorós protocol d’actuació que tot el personal segueix al peu de la lletra per atendre als pacients. En aquest aspecte, Ros explica que “vam veure venir la situació i ens vam preparar adquirint més material de protecció pensant que si no feia falta utilitzar-lo, ja el tindríem; però per desgracia sí l’haurem de fer servir. Per això, no ens ho hem pensat dues vegades i hem decidit mantenir les nostres instal·lacions obertes per a la gent que ho necessiti”.

Des de el passat dia 16 de març en què es va iniciar el servei d’atenció odontològica urgent, el Centre Dental Les Escoles ha atès a més de 200 persones, 150 de manera presencial a la clínica. Un equip de 5 persones, entre les quals sempre hi ha 2 metges, atén les trucades i fa un primer cribatge. Si el problema es pot resoldre via telefònica, no és necessari que el pacient es desplaci a la clínica i en el cas que el problema requereixi un tractament més específic i la persona hagi d’anar a visitar-se, només ho podrà fer si no presenta cap dels símptomes del coronavirus ni ha estat en contacte amb algú que la pateixi o que sigui sospitós de partir-la durant els darrers 14 dies. A més, un cop al centre, també ha de complir amb les normes establertes per evitar la propagació del virus: comprovar la temperatura, aplicar gel desinfectant a les mans i glopejar col·lutori, entre moltes altres.

La responsable del Centre Dental Les Escoles assegura que “no tenim por, però sí molt respecte per una malaltia que està causant estralls. Crec que, en moments complicats com aquests, és quan et replanteges moltes coses i es demostra la qualitat de l’ésser humà”. Aquest servei d’urgències del Centre Dental Les Escoles no és d’ús exclusiu dels seus clients, sinó que hi poden acudir tots els usuaris que ho requereixin.

Tractaments a persones sense recursos

 

SOM RIURES és una associació sense ànim de lucre, constituïda amb l’adhesió de diferents professionals de la salut dental, amb l’objectiu de promoure la Responsabilitat Social entre els professionals de l’Odontologia, fent arribar la salut dental a les persones sense recursos i realitzant una labor divulgativa i de prevenció bucodental en el nostre entorn. Fins a desembre de 2019, els professionals col·laboradors de l’entitat han realitzat un total de 2.740 tractaments a gairebé 350 pacients derivats dels serveis socials de Creu Roja Terrassa, l’Ajuntament de Terrassa, Consorci Sanitari de Terrassa, FUPAR i Associació Coordinadora d’Ajuda Unida ACAU.

A més, s’han realitzat activitats preventives en salut dental en diferents escoles i llars d’ancians. L’activitat de SOM RIURES es finança mitjançant la Targeta Solidària que disposen els pacients del Centre Dental Les Escoles que ho desitgen i que destina una part del cost dels tractaments de tarifa privada a aquesta finalitat. Avui, s’ha entregat al voltant de 13.000 targetes.


Comentaris

envia el comentari