Sànchez, Rull i Turull demanen al TC la “immediata llibertat” en base la sentència belga

L’advocat de Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull, Jordi Pina, ha presentat presentat aquest matí davant del Tribunal Constitucional un escrit sol·licitant la immediata posada en llibertat basada en els arguments pels quals els tribunals belgues van denegar la setmana passada l’extradició de l’ex conseller Lluís Puig per part del Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les. Una llibertat fins que el Constitucional no resolgui els seus recursos d’empara a la vista de la vulneració de drets fonamentals que tant en la instrucció, com en la vista oral com en parts processals posteriors s’ha al·legat.

En l’escrit, al que ha tingut accés El Món, l’advocat recorda que la resolució belga que descarta l’extradicció del conseller Puig assegura que “hi ha motius fundats per creure que, en cas d’acceptar l’execució de l’ordre de detenció europea, es perjudicarien els drets fonamentals del Sr. Lluís Puig consagrats a l’art. 6 Codi Europeu de Drets Humans, en considerar que no hi ha una base legal explícita per ampliar la competència del Tribunal Suprem per jutjar els acusats sobre la base de l’estreta connexió entre els delictes imputats“.

Així mateix, en l’escrit remarquen que la justícia belga conclou que “ens trobem davant d’una de les més greus vulneracions processals que poden produir-se, és a dir, la privació de el dret fonamental a el jutge natural a l’haver-se sostret el coneixement dels fets enjudiciats als tribunals radicats a Catalunya (fòrum natural) i haver-se atribuït la competència al Tribunal Suprem mitjançant una interpretació forçada i irraonable de les normes processals”.

En el mateix escrit de sol·licitut de llibertat immediata, l’advocat constata que en la resolució belga retreuen a la justícia espanyola que en el cas de Puig “hi hauria un risc elevat de vulneració de el dret a la presumpció d’innocència”. Una opinió concordant amb la del Grup de Treball sobre detencions arbitràries de l’ONU que la sentència belga també recull. Pina interpreta que aquesta vulneració s’ha complert en els seus clients tal i com va explicar en el seu recurs d’empara contra la sentència del Procés del Tribunal Suprem.

En tot cas, la defensa de Sànchez, Rull i Turull apel·la al Tribunal Constitucional la demora en la resolució dels seus recursos per tal d’argüir la immediata llibertat. Atès el temps que triga en resoldre, el fet que els seus clients van passar prop de 2 anys en presó provisional i la vulneració de drets fonamentals al·legada justificaria l’alliberament. “Si es mantenen a la presó faria perdre a la present demanda bona part de la seva raó de ser, que és evitar l’execució d’una condemna que es considera imposada en vulneració de drets fonamentals”, conclouen els lletrats.

TENS TELEGRAM? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre la desescalada a Terrassa i voltants? i sobre totes les activitats de Nadal? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Telegram

Comentaris

envia el comentari