Cada ciutadà pagarà pels residus exactes que genera

La tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, i el regidor de Medi Ambient, Carles Caballero
La tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, i el regidor de Medi Ambient, Carles Caballero | J. M.O.

La tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, i el regidor de Medi Ambient, Carles Caballero, han presentat el Pla de prevenció i gestió de residus pel període 2020-2030. Es projecta tota una revolució. És un full de ruta. Melgares ha reconegut que el document no és cap novetat però que cali revisar i recollir les noves directius catalanes i europees. L'objectiu és reduir la generació de residus un 10 per cent i arribar al 60 per cent de recollida selectiva.

 

Caballero ha reconegut que els llindars són exigents, però ha afirmat que cal acabar amb l'stand by. La recollida selectiva ara se situa al voltant del 35 per cent.  El regidor ha fet un comentari previ: Terrassa és una ciutat de 220.000 habitants, 3 barris i diversitat de trames urbanes -habitatges, polígons, illes de vianants, carrers estrts, avingudes- i necessitats específiques. Per tant, es projecta un sistema de sistemes. "No hi ha cap recepta única i perfecta". La càrrega lateral es completarà amb porta a porta i contenidors soterrats, en funció dels estudis per cada zona. El porta a porta s'ha demostrat vàlid en municipis on predominen les urbanitzacions i la baixa densitat de població. En llocs amb aglomeracions, ha afirmat, és impossible d'aplicar. A Terrassa es farà una prova pilot a Vista Alegre l'any vinent, i Can Gonteres sembla que podria ser un bon lloc per implantar-ho. La càrrega lateral continuarà creixent, però no serveix per a llocs estrets. I la recollida neumàtica s'albira per a polígons de nova creació, fora de la trama urbana.

 

Caballero ha reblat la importància de saber què aboquem i en quina quantitat. En aquest senti, pensa que s'ha d'avançar vers un model on cada persona pagui exactament pel que genera. La idea és impulsar la corresponsabilitat i fer créixer la recollida selectiva. Ha recordat que cada contenidor verd li costa a la ciutadania uns 100 euros, mentre que els altres  no costen diners i sí que aporten ingressos. També es planteja acabar o minimitzat l'incivisme, i les sancions jugaran un paper fonamental.

 

Són un total de 50 accions:14 de prevenció; 22 per fer créixer la recollida selectiva; 11 que incideixen directament sobre l'administració, i tres per disminuir l'impacte ambiental. La inversió prevista és de 21 milions d'euros.