Resultats de la campanya contraceptiva de senglars al Parc Natural

Els investigadors de la UAB han detectat nivells baixos de progesterona en les femelles tractades però encara queden més resultats per obtenir
Tècnics realitzant proves a un senglar
Tècnics realitzant proves a un senglar | Diputació de Barcelona

 

El Grup de Recerca sobre Infertilitat de la Facultat de Veterinària de la UAB han presentat les primeres observacions de l’estudi científic en curs sobre l’efectivitat del tractament d’immunocontracepció de senglars urbans i periurbans a representants dels municipis de l’àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac -Terrassa, Matadepera, Sant Cugat del Vallès i Vacarisses- i a la Diputació de Barcelona. Les dades corresponen als animals capturats i vacunats durant els últims nou mesos de l’any 2017. En aquest treball s'han estudiat prop de 100 animals: aproximadament 60 van ser tractats amb la vacuna contraceptiva i la resta van restar com a animals control. Els senglars han estat capturats durant la primavera i l'estiu, la majoria d'ells a Matadepera i Vacarisses. El percentatge de recaptures ha estat de gairebé un 40%, cosa que ha permès obtenir mostres seriades dels individus per avaluar l'efecte de la vacuna.

El nivell de progesterona i testosterona en femelles i mascles, respectivament, indica que les femelles tractades tenen baixa l'hormona de la gestació. Pel que fa a la testosterona dels mascles, es va mantenir baixa en un 40% dels exemplars, i encara cal determinar-ne la font -per descartar les que no tinguin relació amb el tractament- i també la presència o absència de cèl·lules espermàtiques actives. També està pendent fer el seguiment de l'estat fisiològic i sanitari dels animals i l'anàlisi de la seva resposta immunitària a la vacuna, a més dels indicadors socials vinculats al projecte. L’any 2018 es continuaran vacunant exemplars nous i recapturant els vacunats 2017, per tal d’obtenir més mostres que permetin tenir més informació sobre l’efecte de la vacuna a llarg termini.