Polèmica pel cartell de Carnestoltes 2018 a Terrassa

Entitats feministes han demanat que es retiri l'obra de Xavi Suárez perquè afirmen que "promou la violència masclista"

Aquest dijous s'ha presentat el cartell guanyador per votació popular del Carnestoltes de Terrassa 2018. Ha estat obra de Xavi Suárez i porta per títol 155 ombres, amb clara al·lusió i rerefons polític. Tenint això present, l'autor ha volgut mostrar una dona lluitadora, que es revela (a través dels seus gestos) davant l'opressió a què la tenen subjecta tres mans (que juguen a pedra, paper i tisora) amb uns colors que ens podrien recordar a tres partits polítics.

 

No obstant, sembla que la imatge no ha estat interpretada de la mateixa manera per a entitats i grups femenistes que han engegat una campanya per tal que l'Ajuntament de Terrassa retiri la imatge. Des d'Arran, per exemple, consideren que el cartell "ens cossifica, hipersexualitza i promou la violència masclista contra les dones" i afegeixen que "imatges com aquestes legitimen violacions i altres formes de violència contra les dones". Per aquest motiu, "exigeixen" a l'Ajuntament que prengui les mesures pertinents.


 

 

Fins i tot, des de l'Institut Català de les Dones s'ha demanat la retirada del cartell. Així ho ha manifestat Núria Balada, presidenta de l'entitat, a través de les xarxes socials:

 

 

També s'han mostrat contundents des de Movimiento Democrático de Mujeres de Catalunya en què consideren que el cartell "incita clarament a les agressions sexuals contra les dones. Tres homes grapegen una dona durant la festa, com passa als Sanfermines. Les bases del concurs, finançat per l'Ajuntament, demanen expressament que no s'apliqui cap control sobre la imatge del cartell, amb l'excusa de la "transgressió". Transgressor és el feminisme, la violència sexual es basa en la dominació patriarcal i és mil·lenària" i afegeixen que "ens assabentem que es banalitza i s'incita a l'agressió sexual amb l'excusa del Procés i el 155. Missatge masclista pro-violació amb finalitats partidistes. Ara ens dirà, "no toqueu la cultura popular!". Popular era la crema de bruixes, els toros o llençar una cabra daltabaix d'un campanar. Les feministes d'esquerres rebutgem aquest "poble" que en realitat és manada. Si els organitzadors de @CarnestoltesTRS volen ser transgressors i denunciar el 155, una idea: posin els seus membres virils en una liquadora amb les 4 barres, fins que surti un bonic suc vermell, blau i taronja".


 

D'altra banda, però, tampoc ha agradat a determinats partits polítics que s'han sentit clarament al·ludits en la imatge. Des del Partit Popular de Terrassa, el seu president, Gabriel Turmo, ha demanat explicacions a l'alcalde Alfredo Vega, "què en pensa l'alcalde que amb els diners de tota la ciutadania es promoguin cartells partidistes, i a més de mal gust?".

 

 

 

El PSUC Viu també ha emès un comunicat en què també demanen que es retiri el cartell i expliquen que "entenent i respectant la paròdia, disbauxa i transgressió que representem a la festa tradicional i popular de Carnestoltes, considerem que el cartell publicitari d’enguany dels organitzadors a Terrassa és contrari als drets de les dones ja que frivolitza i banalitza l’abús sexual. Si la intencionalitat era una altra, el cartell realment genera confusió i mostra abús normalitzat", i afegeixen que "en un context marcat els darrers temps per la violència, segrestos, assassinats, violacions en grup de “manades” i abusos en públic en festes un cartell publicitant el Carnestoltes on figura una dona i diverses mans grapejant-la és un mal exercici dels valors d’igualtat i respecte en una Terrassa que ens hem declarat “ciutat feminista”.


 

Davant el rebombori aixecat, el govern de Terrassa ha fet públic un comunicat en què demana a La Mascarada "la retirada del cartell anunciador de l’edició d’enguany, per la banalització de la violència sexual implícita i l’objectualització que es fa del cos de les dones”. 

 

 
Comentaris
Joan Girona
....vejam si farem cagar....es tracta d'un cartell de CARNESTOTLTES, no pas de la portada del full parroquial. Si el Carnestotltes no pot ser políticament "incorrecte" val més eliminar-lo i tornem a celebrar "El mes de Maria", per no ofendre ningú...
marcus
Son feminismos sanos
@Niuet
Joan Girona: A veure si hi ha pebrots de fer un cartell amb el bisbe ensenyant la titola! Va home va! El cartell del Carnestoltes ha de ser transgressor però no d'aquesta manera!

envia el comentari