Una Guia Orientativa ajuda els familiars a actuar davant d'una defunció

Pautes per ajudar als familiars en aquest moment tan difícil

Per sort, la defunció d'un familiar no és un fet habitual que trobem en el nostre dia a dia i, per contra, és un fet que requereix molta burocràcia i presa de decisions. Es tracta d'una circumstància molt complicada que afecta profundament l'entorn del difunt. Malgrat el dolor, hi ha certs aspectes que s'han de decidir d'immediat pel que fa al servei funerari. Per aquest motiu existeix una guia orientativa que ajuda tots aquelles persones que hagin de passar per aquest procés.

 

És fonamental conèixer els desitjos dels éssers estimats. Aquesta informació permetrà, una vegada arribat el moment de la defunció, poder complir amb les seves últimes voluntats. Per aquest motiu és important parlar-ne en vida amb els nostres familiars i amics. Preferències entre enterrament o incineració, la donació d'òrgans, tipus de cerimònia, creences religioses, etc. També existeix la possibilitat de deixar-ho tot per escrit al registre de voluntats anticipades del Departament de Salut o en un testament vital que és un document dirigit al metge o metgessa responsable en el qual una persona expressa les instruccions a tenir en compte quan es trobi en una situació que no li permetin expressar personalment la seva voluntat. Amb aquestes dues vies, la persona s'assegura, d'una banda que es compliran realment les seves últimes voluntats i, de l'altra, que ningú haurà de prendre aquestes decisions tan difícils en el moment de la defunció.

 

En el moment del decés, cal tenir localitzats documents importants com el testament, el DNI o llibre de família, informació de la Seguretat Social, pòlisses d'assegurances, documents financers i claus de qualsevol caixa de seguretat o caixa forta en cas de disposar-ne.

 

Les primeres hores després de la mort d'un ésser estimat poden ser aclaparadores i confuses fins que s'inicia el procés de dol. És molt important disposar del Certificat Mèdic de Defunció, ja que és un document que es requerirà posteriorment. En el cas que la defunció tingui lloc en un centre assistencial, l'expedirà un metge del centre. Si no hi ha cap metge present, necessitaràs contactar-ne un trucant al 112 perquè emeti el document. En el cas que la defunció tingui lloc a la via pública o sigui deguda a una mort amb violència, el cas entra en un procés judicial i caldrà un jutge o forense que autoritzi l'aixecament del cadàver.

 

En aquests moments tan complicats també és important identificar un membre de la família o del cercle més proper que pugui actuar com a sol·licitant. Aquesta figura serà la persona de referència per a la funerària que s'encarregui dels preparatius. La família, o el sol·licitant, podrà escollir la funerària que desitgi, independentment de la població on ha tingut lloc la defunció.

 

Els documents necessaris quan es contacti amb els serveis funeraris seran: DNI del difunt, DNI de la persona que faci la contractació, Certificat Mèdic de Defunció, títol de la sepultura, si se'n té i pòlissa d'assegurança de decessos, si se'n té.

 

Després del funeral, és important sol·licitar la partida de defunció que n'acredita la mort i conté totes les dades relatives a la identitat del difunt. Normalment, les companyies d'assegurances són les que l'acostumen a tramitar però en el cas de no ser així, es pot demanar a la mateixa funerària o al Registre Civil corresponent. 

 

Molt important recordar, que el dol no és cap malaltia, és un procés d'adaptació davant les pèrdues. És un procés natural que s'ha de passar i que cada persona el desenvolupa d'una manera diferent. Podeu consultar la guia completa en el següent enllaç.

 Comentaris

envia el comentari