La FOOT de la UPC distingeix Joanne Wood com a optometrista de l’any

Joanne Wood
Joanne Wood | UPC

La Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya·BarcelonaTech (UPC) distingeix Joanne Wood amb el premi a l’Optometrista de l’Any. La professora Joanne Wood  és catedràtica de la School of Optometry and Vision Science, a la Queensland University of Technology, Brisbane (Australia). Wood ha contribuït de manera decisiva a l’estudi de  l’impacte de la discapacitat visual en la conducció i és, en aquest àmbit, referent mundial. El dia 2 d’octubre ha rebut el Premi Internacional a l’Optometrista de l’Any, edició 2019, en el decurs de l’acte d’inauguració del curs acadèmic de FOOT, que ha tingut lloc en el conjunt monumental de la Seu d’Egara, Terrassa.

 

L'agudesa visual, tal com s'utilitza per a l’obtenció de permisos, és un mal predictor de les habilitats per a la conducció. Una bateria multidisciplinària de proves, que inclogui sensibilitat al moviment, temps de reacció i balanceig, són les proves més predictives de la capacitat de conducció en persones grans. La roba amb franges retro-reflectants als canells, als colzes, als genolls o als  turmells millora la visibilitat nocturna molt més que una armilla al cos que conté la mateixa quantitat de reflectant. 

 

Aquestes i altres són conclusions resultats del treball d’investigació de la professora Joanne Wood, pionera en l’estudi de l’impacte de la discapacitat visual en la conducció. Els seus descobriments han contribuït a comprendre millor com la deficiència visual i l’envelliment afecten la capacitat i la seguretat de la conducció i són l’evidència sobre la que es basen les normes vigents de conducció i requisits de llicència per a la visió (Austràlia, EUA i Regne Unit).

 

De fet,  un dels major èxits de Joanne Wood ha estat aconseguir  transferir els resultats d’aquestes investigacions a l’aplicació de polítiques viàries i a la pràctica sanitària, tot i  assessorant a organismes i professionals respecte a normes viàries i estàndards per a l’obtenció de llicències de conducció.

 

El laboratori de recerca  en visió i conducció que ha creat Joanne Wood  fa servir un disseny únic que incorpora mesures de rendiment visual durant la conducció real en circuit tancat, així com en carretera oberta, en comptes de fer judicis indirectes basats en dades sobre la taxa de sinistralitat o simuladors de conducció. Aquetes innovacions l’han permès explorar els errors i les situacions de conducció més problemàtiques que experimenten les persones grans, tant sense deficiències visuals com amb deficiències visuals, com ara derivades de cataractes, glaucoma, degeneració macular relacionada o de condicionants com el Parkinson.

 

El proper dia 2 d’octubre a la Seu d’Ègara de Terrassa, la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya·BarcelonaTech (UPC) ha reconegut el treball i la trajectòria de Joanne Wood en l’àmbit de la salut visual amb el premi Internacional a l’Optometrista de l’any, edició 2019. El premi es va lliurar durant l’acte d’inauguració del curs acadèmic de mans del degà de la FOOT, Joan Gispets, del president del Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya, Alfons Bielsa,  i de la vicepresidenta de l'Associació Catalana d’Optometria i Teràpia Visual (ACOTV), Patricia Motlló.

 

En el decurs de l’acte, la FOOT va lliurar també el registre de casos clínics als estudiants del segon curs del grau en Òptica en Optometria. Intervindran un representant de l’Ajuntament, i la vicerectora de docència i estudiantat de la UPC, Núria Garrido. Joan Wood impartirà una conferència presentada per la vicedegana de comunicació i promoció de la Facultat, Mireia Pacheco.  L’acte va ser amenitzat per Carlos Montfort al violí, Ursula Amargós a la  viola i Marçal Ayats al violoncel.

 

Joanne Wood

La professora Joanne Wood és catedràtica de la School of Optometry and Vision Science, a la Queensland University of Technology, Brisbane (Australia). Es va graduar en Optometria per la Universitat d’Aston, Birmingham (Regne Unit) a l’any 1982 i es va doctorar posteriorment a la mateixa Universitat. Desprès va seguir amb un període d’investigació al departament de Fisiologia d’Oxford i va aconseguir  una plaça com a Post-Doctoral Research Fellow a la Queensland University of Technology on ha seguit la seva carrera acadèmica arribant a ser la Directora de Recerca en Optometria i líder del Àmbit de Millora Visual del Institute of Health and Biomedical Innovation. Entre prop dels 20 premis internacionals que ha rebut,  Joane Wood ha rebut recentment el Doctor Honoris causa per l’Aston University del Regne Unit. Les publicacions científiques de Joanne Wood  es compten per  centenars, i  la seva participació a les principals conferències internacionals és constant 

 

Més informació sobre la recerca de Joanne Wood

  

https://research.qut.edu.au/visionfunction/people/joanne-wood/

  

Més sobre Joanne Wood

  

https://staff.qut.edu.au/staff/j.wood

  

Enllaç al lloc web de la FOOT

  

www.foot.upc.edu