La Font de la Portella es restaura

La Font de la Portella es restaura
La Font de la Portella es restaura | Toni Masana

Aquest dimecres han començat les obres de restauració de la Font de la Portella. Fa un parell d'anys un desprendiment natural va destrossar la font i l'entorn, però en uns dies es podrà tornar a gaudir-ne. La intervemció la porta a terme el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

No gaire lluny del Pou de glaç hi ha la Font de la Portella (al terme municipal de Vacarisses), l'aigua de la qual desguassa en una bassa situada al seu davant. Per arribar-hi es pot seguir la ruta de la Casa Nova de l'Obac fins a la font de la Portella, un dels itineraris recomanats del parc natural de Sant Llorenç del Munt, que té dues hores de durada, en l'itinerari llarg o 1 hora i escaig en el curt. L’excursió segueix el mateix itinerari a l’anada i a la tornada, per pistes i senders ben delimitats que, a més, estan senyalitzats amb fites verdes destacades amb color rosa.

Per localitzar la font cal passar abans pel turó Roig, agafant un sender a mà dreta hi arribarem a través d'un camí ombrívol i agradable. Veurem la font situada a l’ombra d’un gran plàtan. 

Les surgències d'aigua en escletxes del rocam són nombroses a tot el Parc Natural de Sant Llorenç a causa de les característiques del seu substrat. El tipus de roca (el conglomerat) i la seva fracturació en esquerdes verticals i horitzontals afavoreixen la formació de circuits, galeries i cavitats subterrànies, per on s'escola i transcorre bona part de l'aigua de pluja fins que surt de nou a la superfície per basament o perquè finalitza el circuit intern. La importància d'aquestes surgències resta palesa en la gran quantitat de fonts que els pagesos, els carbonaires o els bosquerols obraven per tal de conservar i administrar millor l'aigua subterrània. La font de la Portella n'és un exemple, ja que té un dipòsit, una pica i, fins i tot, seients en un dels seus costats, per recollir l'aigua fresca que raja abundantment quasi tot l'any. Cal saber, però que l'aigua no està potabilitzada.

TENS TELEGRAM? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre la desescalada a Terrassa i voltants? i sobre totes les activitats de Nadal? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Telegram

Comentaris

envia el comentari