"Et mirem als ulls" atèn la salut visual de 1.400 menors en situació vulnerable

El 31% dels atesos mai s’havia revisat la vista

‘Et mirem als ulls’ és una iniciativa impulsada per la Fundació Etnia Barcelona per millorar la salut visual dels nens i nenes en situació de vulnerabilitat de Catalunya, que compta amb la col·laboració de Vision For Life d'Essilor i del Centre Universitari de la Visió (CUV) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i amb la col·laboració de l’Obra Social de “La Caixa”. Les  revisions visuals s’han realitzat en 25 Centres Oberts de Catalunya de l’àrea metropolitana de Barcelona, a càrrec d’estudiants voluntaris de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la UPC.

 

El projecte social ‘Et mirem als ulls’ celebra el seu segon aniversari. La iniciativa de la Fundació Etnia Barcelona, amb la que col·labora  Vision For Life d'Essilor i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) es vehicula a través de la xarxa dels Centres Oberts de Catalunya, on estudiants voluntaris de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la UPC i  optometristes voluntaris, alguns d’ells professionals especialitzats en Teràpia Visual membres de  l’Associació Catalana de Teràpia Visual (ACOTV), que realitzen revisions visuals a nens i nenes després de l'horari escolar. Quan el diagnòstic ho prescriu, el programa facilita, als nens i nenes que ho necessiten, ulleres graduades que la xarxa d'òptiques solidàries que col·laboren en el projecte s'encarrega del muntar i de lliurar als menors.

 

 

Un programa integral i singular a tot l’Estat

 

 

Tanmateix, en paraules d’Aitana Modolell, directora de la Fundació ETNIA Barcelona,  “l’objectiu final del  programa no només  és  facilitar ulleres a qui ho necessita, sinó abordar la cura de la salut visual dels menors en situació de vulnerabilitat als que atenem amb un enfoc salut visual integral”. I és que gràcies a la iniciativa ‘Et mirem als ulls’, a més de lliurar 550 ulleres a nens i nenes de l’àrea metropolitana de Barcelona, també s’han iniciat 17 teràpies visuals realitzades per optometristes socis de l’ACOTV i s’han derivat 17 casos a oftalmòlegs de l’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) després de realitzar casi 1.400 cribratges visuals durant els dos anys de trajectòria. El 31% dels menors que s’han atès a través del programa mai s’havia revisat la vista i la mitjana d’edat dels pacients és de 9 anys.

 

És, per tant, és un projecte de gran valor tant des del punt de vista social com sanitari i esdevé singular a l’Estat perquè integra alhora la cura i la prevenció de la salut, la responsabilitat social corporativa, la participació de centres assistencials públics i l’aprenentatge servei a càrrec d’estudiants voluntaris de la UPC, tot enfocat a vetllar per la salut visual dels nens i nenes en situació de vulnerabilitat en de risc d’exclusió social de Barcelona. Segons Núria Tomàs, directora del CUV de la UPC, “aquest projecte entronca directament amb l’esperit de servei del CUV i la Facultat d’Òptica i Optometria envers la societat, i és una extensió de la tasca habitual del Centre. És per això que la col·laboració amb Etnia ha sorgit de manera natural”. Hugo Velasco, responsable de Vision for Life d'Essilor Espanya explica que "des d’Essilor volem seguir impulsant aquest tipus d'iniciatives per erradicar entre tots la mala visió en el món. La nostra tasca és treballar cada dia per millorar vides millorant la visió ", matisa.

 

 

En el projecte social ‘Et mirem als ulls’ també hi col·labora l’Associació Catalana de Teràpia Visual (ACOTV) a través dels seus socis, optometristes especialitzats en Teràpia Visual,  que detecten aquells infants que podrien millorar el seu rendiment visual amb l’aplicació d’un tractament  de teràpia visual Així mateix, hi participen els estudiants del cicle formatiu de grau superior d’òptica d’ullera de l’Institut Joan Brossa de Barcelona, encarregats de muntar les ulleres, amb la qual cosa s’incideix en el vessant d’aprenentatge servei que inspira aquest projecte.

 

 

  

www.foot.upc.edu

 

www.acotv.org