Editen una enciclopèdia exclusiva del món casteller

A partir del 7 de febrer es podran trobar a les llibreries els dos primers volums d'aquesta obra, dirigida pel filòleg i periodista Xavier Brotons

Una nova enciclopèdia recull tota la informació actualitzada sobre el món dels castells. Si bé s'han escrit nombrosos llibres de temàtica castellera, és el primer cop que s'edita un manual tan rigorós i exhaustiu com a eina de consulta de lectura gairebé obligatòria per als aficionats del fenomen casteller. "Enciclopèdia castellera", editada per Cossetània Edicions, s'adreça a castellers i entesos, però sense deixar de banda els neòfits. La idea és fer-ne un total de sis volums. De moment s'han publicat els dos primers, centrats en la història del fet casteller -amb una tirada de 1.500 exemplars de cada volum. Inclouen moltes fotografies emblemàtiques i també documents inèdits. Al llarg dels anys 2018 i 2019 està previst que es publiquin la resta d'exemplars de l'obra, dirigida pel filòleg i periodista casteller Xavier Brotons. Hi participen els principals especialistes en cada apartat. "Les seves aportacions són el principal actiu de l'obra; hi havia una mancança bibliogràfica i ara era el moment idoni per publicar-la ja que els seus castells viuen el millor moment d'èxit de tota la seva història", diu Brotons, en una entrevista a l'ACN.

Un rebut de l'any 1791 per la compra de roba per als castellers és una de les petites joies històriques, fins ara inèdites, que recull l'"Enciclopèdia castellera" -si bé també se'n feia ressò un llibre d'Àlex Cervelló, un dels col·laboradors en l'enciclopèdia. El valor del document radica en què parla de 'Noys de Castells', el primer cop que s'empra aquest terme -fins aleshores se'ls definia com a balls de valencians. També inclou les fotografies més antigues que es conserven de construccions castelleres, amb certes diferències als d'ara.

  

  

Brotons

  

  

Malgrat que en l'autoria ara només s'aprecia presència masculina

  

  

L'antecedent de l'enciclopèdia