Domènec Servetó, l'egarenc afusellat a França que va plantar cara als nazis

Tal dia com avui del 1944 va ser assassinat aquest fill natural de Terrassa, militant comunista i combatent per la Republica, que no es va deixar mai la lluita tot i que està empresonat

Nascut el 6 d'agost de 1903 a Terrassa, Domènec Servetó Bertran va ser afusellat un 23 de febrer de 1944 a la central d'Eysses, comuna de Villeneuve-sobre-Lot (Lot-i-Garonne) a França. Comptable. membre de la UGT i del PSUC, combatent republicà a Espanya; militant comunista; va ser un dels membres de la resistència contra els nazis al camp de Septfonds (Tarn) i al batalló d'Eysses, segons recull Le Maitron, un diccionari biogràfic on surten les persones assassinades del 1940 al 1944..

 

Domènec Servetó era el fill d'Antonio Servetó Rich, nascut l'any 1866 a Fraga, província d'Osca, i de Dolors Bertran, nascut a Biosca, província de Lleida, l'any 1872. Tenia una germana, Regina, nascuda el 1900, que va esdevenir institutriu. La seva ciutat natal, Terrassa, era aleshores un centre tèxtil, i la seva família era sempre anticlerical. Després del seu servei militar (1923-1928), Servetó Bertran va esdevenir comptable en un laboratori tèxtil. En 1930, es va casar amb Tomasa Badia Roca, nascuda el 8 de gener de 1900 també a Terrassa, i d'aquesta unió van néixer Antoni, el 5 de setembre de 1931. 


 

Activista de UGT i PSUC, Servetó Bertran es va comprometre a defensar la República. Al juliol de 1937 va deixar la feina i, fins al final de la Guerra Civil Espanyola, va dur a terme missions secretes. Després de la victòria de les tropes franquistes, segons una font, va viure en la clandestinitat, mentre que segons una altra, esdevingué secretari d'un negoci, mentre la seva dona treballava com a costurera. Sigui com sigui, el 1940 va haver de refugiar-se a França, on va ser internat immediatament en diferents camps amb altres republicans espanyols. En el de Septfonds (Tarn), va fundar una cèl·lula del Partit Comunista d'Espanya. Ell i els seus companys detinguts van utilitzar el treball a l'exterior per organitzar el sabotatge i distribuir fullets informatius.


 

Va ser delatat i va ser arrestat el 7 de juliol de 1941. El van sentenciar a 6 anys de treball forçós pel tribunal militar de la 17a regió a Montauban, el 5 de gener de 1942, per la distribució de fullets d'origen estranger i activitat comunista. Primer, empresonat a la presó de Montauban, va ser traslladat a Eysses el 15 d'octubre de 1943. Ferit per una explosió de granada el 19 de febrer de 1944 durant la insurrecció del batalló d'Eysses, va ser sentenciat a mort el 23 febrer per un tribunal marcial del règim de Vichy i afusellat immediatament per un escamot de GMR i gendarmes amb 11 dels seus companys de lluita. Domènec Servetó va ser reconegut oficialment com a "Mort per a França" a finals de 2010.


 

Domènec Servetó Bertran
Domènec Servetó Bertran | © Dépôt MRN, fonds Amicale d’Eysses
Comentaris
Ramon
40 anys que pel que ens explicaven semblava que només havia comès assassinats l'Espanya d'esquerres i ara en portem 40 que sembla que només n'hagués comès l'Espanya de dretes. I tant una mentida, com l'alra, han comptat amb catalans col.laboracionistes que han ajudat a fer-la creure.
Marc
Descansi en pau aquest lluitador per la llibertat.
Fat Boy
Segur que el Franco, el Coscubiela i el Domenech haurien actuat igual.

envia el comentari