Es dispara el préstec digital a les biblioteques durant el confinament

El fons disponible a l’eBiblioCAT compta amb més de 15.000 títols

El nombre de préstecs virtuals a les biblioteques públiques de Catalunya s’ha incrementat d’un 336% durant el confinament. Són dades de l’estudi “Els efectes de la Covid-19 en els serveis virtuals de les biblioteques de Catalunya”, que estan elaborant conjuntament la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. La qualitat i la varietat del fons disponible a l’eBiblioCAT –amb més de 15.000 títols-  són, segons els usuaris del servei, els principals motius d’aquest augment. 

Aquesta biblioteca digital, accessible a tota la ciutadania mitjançant el carnet de biblioteca pública, permet també l’accés a música en format streaming i accés a obres de consulta de referència com l’Enciclopèdia Britànica o MiEnciclo.

Segons aquest estudi, el nombre d’usuaris del servei eBiblioCAT s’ha triplicat durant el confinament fins a les 52.756 persones que l’utilitzen. L’element més ben valorat pels usuaris és la comoditat d’accés al servei, que està disponible en qualsevol moment i a qualsevol hora. L’estudi apunta que en una hipotètica situació de post-covid només un 7% dels usuaris deixaria d’anar a la biblioteca, sobretot per por al contagi. De la seva banda, un 83% dels usuaris del servei d’eBiblio l’utilitzaria igual o més que abans del confinament, refermant que l’escenari més immediat apunta a una convivència dels serveis de préstec digital i presencial.

L’estudi, que està previst que s’acabi a la tardor, es complementa amb una enquesta a 10.000 persones elaborada durant el mes de juny. Els usuaris enquestats han valorat amb un 8,1 sobre 10 el servei de préstec digital eBiblio.