Denunciada una persona per l'ús continuat de verí contra la fauna del Vallès

La investigació es va iniciar al gener a partir de la recollida d’un aligot comú moribund, localitzat gràcies a l’avís d’un ciutadà
Un dels animals moribunds que es van localitzar
Un dels animals moribunds que es van localitzar | Agents Rurals

 

Membres del Cos d’Agents Rurals de l’Àrea Bàsica del Vallès Occidental han realitzat una investigació que ha permès denunciar, davant la Secció de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia Provincial de Barcelona, una persona per un delicte continuat d’ús de verins contra la fauna protegida als termes municipals de Santa Perpètua de la Mogoda i Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Les tasques d’investigació es van realitzar entre els mesos de gener i juny d’enguany.

 

La investigació es va iniciar al gener a partir de la recollida d’un aligot comú moribund, localitzat gràcies a l’avís d’un ciutadà, que va acabar morint poc després al centre de recuperació de fauna salvatge de Torreferrussa. De la necròpsia practicada se’n desprenia l’ús probable de verí. Al llarg de les investigacions posteriors, es van recollir els cadàvers de 3 rapinyaires morts, 2 aligots comuns (Buteo buteo) i un esparver (Accipiter nisus), tots ells com a conseqüència d’ús de verins.

 

Greu perill per a les persones i la fauna autòctona protegida

 

La persona denunciada és membre d’un club de coloms esportius de Santa Perpètua de la Mogoda i desenvolupava les seves pràctiques delictives als entorns de les instal·lacions que el club de coloms té, concretament a la zona coneguda com “la Piella”.

 

La persona denunciada col·locava verí en esquers, normalment coloms, que matava expressament per a l’ocasió amb l’objectiu que els esquers fossin caçats per les aus rapinyaires i evitar així que interferissin mentre els coloms realitzaven els vols en els concursos o entrenaments que realitzaven els socis del club.

 

En el marc de la investigació duta a terme pels membres del Cos d’Agents Rurals, es va decomissar a la persona denunciada diversos tòxics emprats com a verí. El verí usat és un insecticida amb un component tòxic prohibit per la Unió Europea, que malauradament s’utilitza il·lícitament per pràctiques d’aquest estil. Suposa un greu perill per a les persones i per a la fauna autòctona protegida.

 

L'individu utilitzava coloms morts com esquers
L'individu utilitzava coloms morts com esquers | Agents Rurals

 

Antecedents des del 2012

 

El novembre del 2012, els Agents Rurals de l’àrea bàsica del Vallès Occidental ja van iniciar una investigació a la mateixa zona per un episodi de mortaldat d’aus rapinyaires per ús de verí a la zona coneguda com “la Piella”. En aquella ocasió es va poder concloure que el mètode i el verí eren els mateixos que els constatats en aquesta ocasió, si bé no es va poder determinar l’autor dels fets.

 

L’ús d’aquestes substàncies emprades com a verí està tipificat al Codi Penal i pot comportar penes de presó de fins a 2 anys. Tanmateix, l’alta mortalitat que causa a les espècies afectades, en aquest cas aus rapinyaires, suposa un greu perjudici per a la biodiversitat existent al nostre país.Comentaris
Anti-franquestein
Qué tanquin el malparit a una gàbia i li passin gasòfia enverinada!
No escriuré res del que penso
no em publicarien el comentari

envia el comentari