Corona: aviat farà un any

Per Jordi Flores @Doctor_Flo, Exregidor de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa

wsww
 

És l’ornament en forma de cercle que se cenyeix al cap, fet de flors, de fullatge, de metall, especialment el que es posa com a recompensa o com a distinció. Anàvem adornades amb corones de roses o amb corona triomfal de llorer. Corona acostumava a tenir connotacions positives: la del tortell de Reis, la Triple Corona de MotoGP o la desitjada i molt internacional cervesa Corona del grup mexicà Modelo, anomenada, inicialment, Coronita només a Espanya durant un temps en topar amb el grup vinater català Torres, que ja comercialitzava el vi Corona. El febrer de 2020 les conegudes ampolletes van començar a baixar en vendes i prestigi de marca a conseqüència del coronavirus. Només a EUA, potser el seu mercat amb més volum de negoci, unes enquestes de bona font revelaven que un 38% dels cervesers no la compraria “sota cap circumstància” per recordar el seu nom al virus xinès. Massa sovint la gent som així, fem aquestes coses.

Des de bon principi el mot “corona” s’associa a xacra, tragèdia, solitud, aïllament, confinament, pandèmia, invasió... Parlant d’invasió, sempre havíem temut un atac alienígena o una tercera guerra mundial, però no ens pensàvem pas que l’enorme perill estava ja aquí entre nosaltres i els animals, fruit d’uns éssers tan minúsculs, uns petitíssims virus amb comportament que ens recorda a l’humà, que arriben a un territori, esgoten tots els seus recursos, es reinventen (muten) i salten a un nou allotjament fèrtil per duplicar el procés indefinidament.

Seqüeles; indefectiblement, les crisis accentuen les diferències. Els pronòstics indiquen que estem destinades i destinats a experimentar, cada cop més, desigualtats socials i econòmiques. Un altre vegada el de sempre, els rics seran més rics i els pobres seran més pobres. Aquells països que tinguin un major poder adquisitiu tindran un més fàcil accés a la curació i la immunitat, i la resta, com de costum, n’haurà de patir les conseqüències. Quins deuen ser els interessos econòmics, o de qualsevol mena, creats per a què l’hemisferi nord del nostre planeta acapari el gran gruix de les compres de la vacuna? Amb molta fortuna algunes nacions al sud de l’equador podran començar a vacunar-se a partir de 2023 per falta d’estoc mundial fins llavors.

Té algun sentit? És realment eficient que només la meitat de la població mundial estigui vacunada? Negatiu, tenint en compte que degut a la nostra vida quotidiana, les relacions interpersonals, transaccions comercials internacionals, l’economia circular d’àmbit global, en definitiva el nostre modus operandi com humans comporta milions de contactes constants entre persones de totes les latituds del globus terraqüi.

Més a prop nostre es preveu una tercera onada, tres en dotze mesos. I les que vindran, en una societat, la mediterrània, que no pot evitar socialitzar, com l’aire que respira. I a Terrassa, què? Bona notícia! Formem part del primer món. Apareixem al mapa amb el mateix color definidor en pronòstics i terminis de vacunació dels països més avançats, tot i que hi ha algú que encara defensa que l’Àfrica comença als Pirineus. Està per veure, però apunta a que, relativament aviat, tots els habitants d’Ègara, la gran urbs, la tercera de Catalunya, ens podrem vacunar. Això és el que sembla, o no, o potser no, no ho podem assegurar, sí però no. De nou incertesa. El que sí sabem segur és que estem assistint a un dels moments més difícils de les nostres vides, un nou destí de la humanitat. A Terrassa, posem-nos en marxa. Iniciem un procés que resultarà costós i complex, així és que arremanguem-nos! Aviat farà un any i dona la impressió que no aprenem, que tot segueix igual, que tornem a estar a la casella de sortida. Des dels estaments de decisió cal fer tot el que calgui i estigui dins la possibilitat real. Molta força per a tothom i molts encerts, no defallim i endavant les atxes!

TENS TELEGRAM? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre la tot el que passa a Terrassa i voltants? i sobre la covid? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Telegram
TENS TWITTER ? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre tot el que passa a Terrassa i comarca? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Twitter

Comentaris

envia el comentari