El Consell Comarcal forma per anar cap a unes ciutats circulars

El projecte Vallès Circular, impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, s’està centrant aquest 2019 en impulsar i acompanyar la incorporació de l’economia circular en l’agenda política dels municipis a través de diferents accions per avançar envers la implementació de la circularitat en els municipis tot construint ciutats circulars. El Consell Comarcal ofereix tallers d’informació sobre què és l’economia circular i com es pot impulsar des de l’administració, alhora que posa al servei dels serveis locals altres propostes que aquests poden oferir a l’empresa i la ciutadania: informació i pre-diagnosi per empreses, transferència solucions circulars des de la Plataforma d'Assessorament i Tecnologies en economia circular, tallers d’informació i sensibilització en l’àmbit de la formació i per a la ciutadania, entre d’altres.

 

Tot plegat s’integra a la Cartera de Serveis del Vallès Circular, que s’ha posat a disposició dels municipis. Durant el 2020 es reforçarà el Vallès Circular com a estratègia integral, contemplant els àmbits social, ambiental i econòmic. S’elaborarà un pla d’impuls 2020-2023 que reforci la cooperació institucional i el posicionament del territori, actuacions directes amb impacte directe a empreses i persones, i dinamització comercial.

 

Així ho ha explicat el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, en la seva ponència a la jornada que la Fundació Cotec per a la innovació ha organitzat a Barcelona per presentar l’Informe Cotec d’Economia Circular. El Vallès Occidental ha estat un dels territoris que ha presentat la seva estratègica per a la transició envers una economia circular, com a cas d’èxit que aplica mesures per afavorir la transició del sistema tradicional de producció lineal a un de circular.

 

El president del Consell ha explicat que “entenem que és necessari potenciar el paper dels municipis per reforçar l’estratègia i aconseguir resultats, reforçant el rol de l’ajuntament com a referent i dinamitzador del canvi, incorporant la visió de l’economia circular en totes les àrees i actuacions, promovent polítiques d’economia circular i posant en marxa pràctiques de circularitat per ser exemple i influir en els mercats a través de la compra pública i la gestió d’infraestructures”.

 

Giménez ha remarcat que “ens trobem en un moment en el qual estan convergent dues situacions que ens posen davant de nous reptes: d’una banda la ralentització de l’economia i de l’altre, una situació d’emergència climàtica que ens obliga a prendre decisions i a canviar models. Hem de ser valents i aprofitar aquesta situació com a una oportunitat per, des el món local, impulsar una transició efectiva i un canvi de model econòmic”.

 

Giménez ha dit que es necessiten també, “canvis legislatius, mesures fiscals i normatives que actuïn com a estímul per a nous estils de consum i la generació d’oportunitats de negoci i ocupació amb mesures com un major aprofitament de residus industrial com a subproductes o l’activació del mercat de reparació de productes i el consum de segona mà, reduint l’IVA aplicat”.