Un espai de trobada per trencar tabús sobre les malalties mentals

1 de cada 4 persones patirà un problema en salut mental a la seva vida, i malgrat que s'han trencat molts estigmes, "encara hi ha molta feina a fer" per part de la ciutadania i les administracions
Membres del Club Social Egara en l'obra de teatre Cada loco con su tema
Membres del Club Social Egara en l'obra de teatre Cada loco con su tema | Ramon Navarro

 

La setmana passada, el Centre Cívic Francesc Macià de Terrassa va acollir la representació teatral de “Cada loco con su tema” fruit del projecte de teatre social que organitza el Club Social Egara i Frec a Fec. Ambdues entitats han creat la companyia teatral Els visibles invisibles amb l'objectiu de trencar estigmes i prejudicis amb aquesta obra. 

 

Món Terrassa ha volgut parlar amb els responsables del Club Social Egara perquè expliquessin més en detall aquesta entitat nascuda l'any 2015, fruit de la demanda de l'associació de familiars de salut mental de Terrassa.

 

Com es gestiona el Club Social i quin funcionament té?

Es gestiona des de Fundació Salut Mental Catalunya. Al ser mòdul gran compta amb tres professionals i un màxim de 70 places. Tenim un calendari trimestral on els participants es poden apuntar a les activitats que volen. Un cop per setmana hi ha l’assemblea, l’espai per posar en comú activitats i propostes.

 

Per què es va decidir crear-la justament a la ciutat de Terrassa? I amb quin objectiu?

Neix de la voluntat d’oferir espais d’oci per a persones amb problemes en salut mental, a partir del gran volum de demanda. El Club Social es constitueix com una estructura de suport social i té la missió de contribuir al fet que les persones amb trastorn mental utilitzin les activitats d'oci per aconseguir quotes de salut, independència i participació en i amb la comunitat, incidint i donant suport al projecte vital de la persona. Té una funció rehabilitadora i d’inclusió social i posa l’èmfasi en la participació activa de l’usuari/a, fomentant espais d’autogestió i d’ajuda mútua.

 

És encara necessària l’existència d’una entitat com aquesta?

Sí, perquè representa un espai de trobada on socialitzen i comparteixen amb altres persones, on es reforcen les capacitats i habilitats i es treballa la inclusió comunitària.

 

I manté el mateix esperit de quan es va crear o ha canviat amb el pas dels anys?

Seguim amb el mateix esperit de sempre ja que el club social no ha deixat de créixer, i aquest fet fa que les ganes de crear nous projectes i dur a terme noves iniciatives vagin en augment. Amb el pas dels anys, cada cop ens sentim més pròxims formant un gran equip.

 

Com les arts i l’esport poden ajudar els integrants del club?

Es tracta de dues temàtiques que fomenten la llibertat d’expressió i els ajuda a disposar d’una bona actitud, basada en el respecte, la superació i el treball en equip.

 

És important realitzar activitats obertes a la ciutadania?

Per nosaltres és molt important realitzar activitats en i amb la comunitat, ja que es tracta d’una forma de sensibilitzar, trencar amb els estigmes i treballar conjuntament en igualtat de condicions i d’oportunitats.

 

Es parla poc de les malalties mentals? Per què?

Sovint ens trobem amb què les malalties mentals es tracten com un tema tabú. Creiem que la majoria de vegades aquest fet és degut a la falta de coneixement sobre el tema.

 

Obra de teatre a càrrec de membres del Club Social Egara
Obra de teatre a càrrec de membres del Club Social Egara | Ramon Navarro

 

 

Com és possible trencar l’estigma que encara avui envolta les malalties mentals?

Principalment, és molt important obrir la ment i ser conscients que convivim amb molts perfils diferents de persones i que una malaltia mental no deixa de ser una característica més. Per tant, naturalitzar-ho ja és una manera de trencar estigmes.

 

Han notat un canvi en la percepció social vers les malalties mentals?

Poc a poc, es nota que les falses creences van desapareixent. Hi ha més gent que coneix algun cas proper i això sensibilitza la seva mirada. Tot i així, encara queda molta feina per fer i molts estigmes per trencar.

 

I a nivell institucional o per part de les administracions?

Sembla que hi ha una evolució favorable en la forma de percebre aquest col·lectiu, i poc a poc es van millorant l’atenció, les prestacions i els recursos per a les persones.

 

S’ha produït un increment d’afectats per aquest tipus de malalties? O han canviat amb els anys?

Sempre hi ha hagut persones que han patit situacions mentals difícils. Segons un estudi, actualment, 1 de cada 4 persones patirà un problema en salut mental. L’evolució amb els anys no és a menys però si que hi ha menys exclusió social per patir un problema en salut mental i més professionals acompanyant a les persones en tot moment.

 

Quina és la principal preocupació ara mateix del Club Social Egara?

No poder arribar a atendre a totes les persones que poden necessitar del recurs.

 

I el futur, com el veuen?

L’atenció a aquest col·lectiu està en un canvi constant. Venim d’un model més assistencial i volem canviar la mirada a un model més participatiu, donant autonomia a les persones, acompanyant-les en els seus projectes de vida.

 

Obra de teatre feta pels membres del Club Social Egara
Obra de teatre feta pels membres del Club Social Egara | Ramon Navarro