La Casa del Poble de Terrassa s'enderroca

La Casa del Poble d'ERC del carrer Cremat de Terrassa s'enderroca, tot i que es mantindrà la façana. Tancada i barrada des de fa anys, el seu estat era ruinós, i només roman oberta una creperia en un petit espai de la part baixa. Els tècnics van demanar d’apuntalar-lo pel risc d’ensorrament. 
 
 
Joaquim Verdaguer, en el seu blog, ens explica que acabada la Guerra Civil la Casa del Poble va ser incautada per la Falange, on va ubicar-hi la CNS o sindical vertical. La finca passà a ser propietat de la «Delegación Nacional de Sindicatos». "En principi ocuparen la part davantera fins que l’any 1961 s’inaugurava la nova Casa Sindical Comarcal, en un edifici de nova planta de cinc pisos, edificat a la part del darrera de la Casa del Poble, amb la façana al carrer de la Unió. La part que donava al carrer Cremat quedà abandonada i, aquell mateix any fou llogada a diversos comerciants de queviures que van instal·lar llocs de venda a la planta baixa, mentre que el primer pis seguí quedant abandonat."

 

 
Amb l'arribada de la democràcia, Esquerra Republicana de Catalunya va reivindicar-ne la propietat. L’Ajuntament, en el Ple del dia 9 de juny reconeixia el dret a ocupar-ne la part davantera. Madrid va reconèixer la propietat d’ERC però la qüestió va entrar en conflicte amb la Delegació Local de Sindicats i, més quan l’edifici del carrer de la Unió fou ocupat pels Sindicats de Comissions Obreres i UGT. Provisionalment i mentre no s’aclarís el desacord, ERC ocupà la part davantera del carrer Cremat, i arribaren a un acord i els republicans van ocupar el primer pis on desenvolupar conferències i mítings.

 

 

 

 Comentaris

envia el comentari