Xènia Albà: "Posar fi als 40 anys de PSC, es miri per on es miri, és molt positiu"

Parlem amb la nova presidenta d'Esquerra Republicana a Terrassa que explica qui és i quin és el futur del partit a la nostra ciutat
x
Xènia Albà, anava de número 6 a la llista d'ERC Terrassa pel 26-M | ERC TERRASSA

 

Ampli consens a l’Assemblea d’Esquerra Republicana de Terrassa, amb un 95 per cent dels vots, per escollir la nova executiva local del partit i la seva nova presidenta, Xènia Alba. L’enginyera en telecomunicacions, número sis en les llistes en les passades eleccions municipals i amb una intensa vinculació amb el partit en els darrers anys, pren el relleu a Carles Caballero, qui deixa el càrrec després de sis anys de dedicació. 

 

Qui és la Xènia Albà?

La Xènia és una terrassenca de 38 anys, enginyera en telecomunicacions i doctora en processat d'imatge mèdica. Que té grans amistats i una família fantàstica al darrera que l’ha ajudat a ser com és ara i a fer passos com aquest. Ahhh i algú a qui no li agrada parlar d’ella…

 

De què treballa?

Treballo, des de fa un any i mig, en la gestió de projectes en l'àmbit de les tecnologies i les comunicacions a l'Institut del diagnòstic per la imatge (l'IDI).

  

Quan entra al partit i per què?

Fa 7 anys vaig decidir entrar a militar a Esquerra. Feia temps que em rondava la idea però no sabia ben bé com fer-ho i ho anava deixant. Així que quan vaig conèixer persones que hi militaven a través de les xarxes socials, ho vaig veure fàcil. I el perquè, doncs perquè m'estimo Terrassa i m'estimo el meu país i creia (i crec) que entrar en un partit era la millor manera que tenia al meu abast per incidir i aconseguir que fossin encara millors.  

 

Què la porta a presentar-se a la presidència?

Hi ha dos motius que em porten a fer el pas. Per una banda, pels comentaris d'alguns companys i companyes. I per una altra, per una frase que ens repeteix la Marta Rovira sovint: “Les dones hem augmentat en número però ens falta fer un pas més, les dones hem d'ocupar llocs de decisió." Aquesta frase ens la va dir a l'assemblea nacional de dones de l'any passat i a mi em va quedar gravada. En general, a les dones, ens costa fer aquests pasos, convençudes que no en sabrem o no podrem amb tot. Però hem de vèncer aquesta por i fer els passos, perquè en sabem i podrem. 

 

Què és avui ERC Terrassa?

Tinc la sort de començar la presidència d'ERC Terrassa en un moment fantàstic. En els darrers temps hem augmentat amb militància, que cada cop està més implicada i compromesa, que respon quan se la necessita. És un orgull per mi representar-los. Gràcies a ells i elles, hem tingut bons resultats en les últimes eleccions (tant nacionals com municipals). Tenim més regidors que mai a l'Ajuntament i hem posat fi als 40 anys de govern socialista. Així que a Terrassa, Esquerra és ara mateix un referent tant en el món sobiranista com entre els partits d'esquerra. 

 

Què li sembla formar part del govern?

Com li deia, gràcies a aquest pas hem pogut posar fi als 40 anys de govern socialista i això, es miri per on es miri, és molt positiu. Calia un canvi, nosaltres ho vam defensar amb força a la campanya de les municipals i així ho hem fet. I ser a govern, em sembla una gran oportunitat per poder traslladar moltes de les propostes que portàvem al nostre programa electoral a la realitat. És sent part activa del projecte com es pot incidir més en millorar la ciutat. 

 

Què n'ha de dir del president i executiva anterior?

Doncs que ha fet molt bona feina. Jo n'era part, així que només puc dir que hem fet tot el possible per fer de la secció local el que és ara. El president anterior no ho va tenir fàcil, va trobar-se la secció local en un dels seus pitjors moments i ha viscut uns anys de molta intensitat política i se n'ha sortit de tot i amb molt bona nota. 

 

Objectius del seu nou equip són...

Els objectius principals del nou equip són, primer de tot, millorar la nostra integració amb la ciutat, obrir-nos i créixer, ser més i més diversos. Després, millorar la comunicació interna treballant els espais de participació i la transparència, que la militància se senti partícip i, a la vegada, s'impliqui encara més. A més a més, voldria incorporar a les estructures del partit noves maneres de fer establint lideratges compartits i generadors de consensos. I, per últim, però no menys important, fer de Terrassa una ciutat protagonista i referent de la construcció republicana, amb igualat de drets i llibertats per a tothom.

 

Hi haurà un alcalde d'ERC a Terrassa com a la segona república? 

Això espero i per això treballo i lluito cada dia. Per tenir un alcalde o alcaldessa d'Esquerra Republicana a Terrassa, no perquè sigui el millor per al partit, sinó perquè estic convençuda que seria el millor per Terrassa. Per construir plegats i plegades una Terrassa republicana, socialment justa, igualitària i que sigui protagonista del país. 

 

Catalunya serà independent?

Ho serà, no en tinc cap dubte!