Terrassa, finalista del concurs Capital Europea de l'Accessibilitat

La ciutat vallesana ha quedat segona en el concurs estatal i ara competirà amb les grans ciutats europees per aconseguir el guardó

Terrassa ha estat la finalista, juntament amb Lugo de la fase estatal per competir pel primer premi de Capital europea de l'accessibilitat corresponent a l'any 2017. En concret, aquest guardó es fallarà el proper 3 de desembre a Brussel·les, coincidint amb el Dia internacional i europeu de les persones amb discapacitat. Segons ha indicat el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi), Lugo, amb un total de 195 punts de baremació tècnica, i Terrassa, amb 191, s'han imposat com a finalistes a les set candidatures presentades per ciutats de l'Estat amb més de 50.000 habitants. Un jurat de persones expertes designat pel Cermi, ha seleccionat a aquestes dues ciutats com a propostes més potents per passar a la final europea i disputar així el guardó continental.

 

En concret, el jurat ha decidit per unanimitat proposar en primer lloc la candidatura de Lugo atenent la "claredat" i "concreció" de les mesures d'accessibilitat que plantegen, tant presents com futures. Així mateix, s'ha valorat de manera positiva l'accessibilitat existents en l'àmbit de les noves tecnologies de la informació i comunicació, amb especial esment a la pàgina d'Internet de l'Ajuntament, així com a les actuacions previstes en matèria d'accessibilitat cognitiva. El jurat considera que ha de puntuar-se el fet que tots els edificis públics siguin accessibles, així com l'existència de cases intel·ligent.. Considera "molt satisfactori" l'esforç realitzat en defensa de l'accessibilitat en el casc històric, igual que les propostes de turisme accessible. Finalment, s'ha considerat que l'Ajuntament realitza "una bona utilització" dels fons públics provinents de la Unió Europea, destinats a fomentar l'accessibilitat amb un enfocament de disseny universal per a totes les persones.

 

Per la seva banda, el jurat de la fase estatal ha decidit per unanimitat proposar en segon lloc la candidatura de Terrassa per haver fet accessibles monuments històrics, així com per la labor en matèria d'adaptació i adequació d'habitatges. També es consideren "positives" les actuacions en l'àmbit del turisme i l'oci, destacant l'existència de parcs accessibles. Finalment, s'ha valorat la creació d'una Oficina Tècnica per a la Promoció de l'Accessibilitat per la seva labor "facilitadora de la comunicació" entre la població i el Consistori.

 

El premi Capital europea de l'accessibilitat, instituït per la Comissió Europea, té per objecte reconèixer a les ciutats europees amb població superior als 50.000 habitants que més s'hagin destacat per promoure l'accessibilitat universal en tots els seus entorns i serveis.