Terrassa crea un protocol per fer accessible tots els serveis municipals

L'Ajuntament es compromet a vetllar per la no vulneració de drets en l'organització d'actes públics o accions municipals
La tinenta d'alcalde Lluïsa Melgares amb el representant de Prou Barreres, Jordi Dueso
La tinenta d'alcalde Lluïsa Melgares amb el representant de Prou Barreres, Jordi Dueso | Lluïsa Tarrida

De les paraules als fets. L'Ajuntament de Terrassa ha anunciat aquest dimecres que crearà un nou protocol intern per garantir l’aplicació dels criteris d’accessibilitat a tots els serveis municipals. Amb aquest protocol, elaborat junt amb Prou Barreres, es treballa perquè l’accessibilitat universal es converteixi en un tema transversal en tots els àmbits municipals, i que es percebi en totes aquelles obres, actuacions i actes que organitzi l’Ajuntament. Està previst que comenci a caminar a partir del mes de setembre quan s'inicïin les reunions amb els departaments i es reuneixi la Comissió d'Accessibilitat.

"Des de l'Ajuntament tenim tres objectius sobre els quals pivoten totes les nostres accions: igualtat, sostenibilitat i accessibilitat. Amb aquest protocol ens ajudarà no només a fer complir aquesta voluntat sinó sobretot a fer complir la llei i a no vulnerar cap dret dels nostres ciutadans", ha manifestat la tinenta d'alcalde de Territori i Seguretat, Lluïsa Melgares. Es tractarà d'una guia "entenedora i pràctica" formada per fitxes específiques perquè totes les àrees municipals sàpiguen quines són les normatives en l'àmbit d'accessibilitat que s'han de dur a terme no només quan es prepara un acte públic sinó també una acció ciutadana no presencial. Alhora, també servirà com a document base per avaluar com s'està implantant el protocol.

Des de Prou Barreres, entitat promotora del protocol, es considera que és un pas molt important i llargament reivindicat. Jordi Dueso ha manifestat que "tot i la bona voluntat política del govern cal que l'accessibilitat surti dels despatxos i es vegi al carrer, on massa sovint ens discriminen". L'entitat considera clau no només explicar la normativa i la legalitat vigent a complir sinó també "explicar el perquè cal complir-ho, perquè és important crear consciència a entitats, empreses i administracions que l'accessibilitat és una oportunitat per a tothom". Dueso ha remarcat que Prou Barreres no només participarà en l'elaboració del protocol sinó que vetllarà perquè es compleixi i si cal denunciarà públicament quan no es faci. "No volem exigir, volem sumar. I ho volem fer bé i com més aviat millor", ha sentenciat.