TeC vol evitar que el Govern es vengui el Vapor Ros de Terrassa

Els comuns opten per mantenir el patrimoni industrial i cedir l'ús de l'espai a entitats que s'autogestionin
El Vapor Ros, en ple centre de Terrassa | Cristóbal Castro

 

El Vapor Ros no es ven. O no es pot vendre. Aquest és el missatge que ha ressaltat el diputat de Catalunya en Comú David Cid, que aquest dimecres ha visitat Terrassa i, en concret, aquest gran i antic edifici industrial ubicat en ple centre de la ciutat, protegit com a bé cultural d'interès local. Amb el suport de Terrassa en Comú, els comuns han registrat al Parlament per debatre's a la comissió d'Economia una proposta en què insten la Generalitat a "evitar temptacions" i preservar un espai "que és patrimoni de tots els terrassencs".

 

Fins a l'estiu de 2016, el Vapor tenia un propietari, hereu del fundador de la fàbrica, el qual llogava diversos espais a entitats i petites empreses que en volien fer un ús. El problema però va ser quan aquest, solter i sense fills, es va morir i va deixar el vapor i els dos edificis del Portal Nou a la Generalitat. L'únic condicionant era aquesta no el podia cedir a l'Ajuntament de Terrassa.

 

Ara gairebé dos anys després, la dotzena d'entitats residents dins del Vapor es troben en una situació d'impàs, ja que encara la Generalitat no ha fet el pas d'acceptació de l'herència. Mentrestant, l’equip de govern va proposar a la Comissió de Territori un dictamen amb una proposta modificació puntual (MP) del POUM en què, de manera sintètica, es pretenia introduir nous paràmetres i usos urbanístics per tal de generar la suficient plusvàlua (benefici) que justifiqués la intervenció d’un promotor immobiliari, per tal de conservar el patrimoni arquitectònic i obtenir nou espai públic municipal. Aquesta modificació però va ser aturada amb un consens prou ampli del ple municipal. 

 

Xavi Matilla i David Cid a l'interior del Vapor Ros de Terrassa
Xavi Matilla i David Cid a l'interior del Vapor Ros de Terrassa | Lluïsa Tarrida

 

 

Cessió d'ús a entitats

 

"Estem parlant de l'últim gran vapor que queda al centre de la ciutat, i el que pretenem és que es conservi en el seu estat original, i que es mantingui viu amb diverses activitats organitzades per entitats", ha manifestat el portaveu de TeC, Xavi Matilla. "Terrassa ha de defensar el seu patrimoni, i no vendre'l davant d'un projecte urbanístic més lucratiu", ha afegit el líder del partit local. En la mateixa línia, es mostren des de Catalunya en Comú que amb la PR que han presentat a la Generalitat volen fer un primer pas per blindar el Vapor Ros de qualsevol interès especulatiu. "Som conscients de les dificultats financeres que pateix la Generalitat, però estem preocupats perquè es vengui. Volem aconseguir un posicionament clar del Parlament, fent un treball conjunt d'administracions i entitats per preservar i donar continuïtat al patrimoni. La nostra aposta és que el govern faci una cessió d'ús, en un projecte autogestionat per les entitats que ja n'estan fent un ús (i que estan interessades a mantenir viu l'espai) i d'aquelles que s'hi vulguin afegir", ha dit Cid.

 

Des dels comuns també demanen al govern de Terrassa i a l'alcalde Alfredo Vega un paper més actiu. "L'Ajuntament hauria d'exercir un lideratge de preservació del Vapor. Vega hauria d'estar a primera línia encara que el Consistori només pugui fer de mediador entre administració i entitats", sentencia Cid.

 

Interior de la nau, des de fa anys deshabitada | Cristóbal Castro

 

  

Un conjunt fabril dins del centre

 

És situat a la part sud de l'interior d'una gran illa de cases delimitada al nord pel carrer de la Font Vella; a l'oest pel carrer de l'Església (on hi ha la Casa Mariano Ros, residència dels propietaris del vapor contigu); al sud pel carrer del Portal Nou (de les naus del qual l'edifici està separat per un passatge estret, i on el Vapor Ros hi té una entrada secundària, al número 9 del carrer, al costat de la Casa Mariano Ros); i a l'est pels carrers del Racó (on té l'entrada principal) i del Puig Novell . 

 

És una nau situada a l'interior del que fou un conjunt fabril. És de planta gairebé rectangular, formada per semisoterrani, planta baixa i pis. Les façanes són de maó vist, amb obertures d'arc escarser distribuïdes regularment. A la planta baixa hi ha dues fileres de pilars de ferro fos que serveixen de suport de les bigues de ferro i les voltes de maó atirantades. Tot i haver sofert modificacions, el conjunt manté encara el seu interès tipològic.

 

El Vapor Ros és un dels conjunts fabrils bastits durant la segona meitat del segle XIX per la Mina Pública d'Aigües de Terrassa. Posteriorment s'hi van realitzar obres d'ampliació i fou dedicat a la indústria tèxtil. La nau fou bastida per l'arquitecte Lluís Muncunill i data del 1907.