Quan el soroll s'acabi

Viviu en una ciutat que, d'entre les grans de Catalunya, és la que millor ha afrontat els primers mesos de Covid-19

Des de petitó em van ensenyar a fer valoració del curs a l'acabar-lo, i ha arribat el moment de fer-ne balanç, en el primer any complet de legislatura. En aquell instant en què disminueix el soroll al meu cap, analitzo allò bo i no tan bo, però em quedo només amb el que he après. Aquest any, el soroll polític ha envaït la ciutat a base de portades alarmants i de titulars quant més escandalosos millor. L'oposició ha pretès que la gent de Terrassa se sentís en una ciutat a la deriva, com si estiguéssim a la Marbella de Jesús Gil. Res més lluny de la realitat, però hem caigut en el seu joc, sobretot jo, i demano disculpes.

Aquest soroll eixordador, aquesta agitació contínua, no és casualitat que es produeixi just ara, just quan Terrassa ha votat una cosa nova. Però avui no vull pensar en la foscor, perquè estic segur que quan el soroll es dilueixi, quedaran les coses que són reals, i entre elles hi ha moltes coses boniques que han passat, estan passant o passaran a la ciutat. Vivim en una ciutat que ha afrontat millor que cap de les grans de Catalunya els primers mesos de Covid-19. No és la meva opinió, ho diuen les xifres. I això no és casualitat, així que comenceu a treure pit, perquè sou de Terrassa i aquí s'ha fet una gran gestió de la ciutadania i les institucions, que de la mà, han ajudat a salvar vides.

Ens n'havíem oblidat, però ja està rodant pels carrers el bus gratis a l'hospital, malgrat que per a alguns, primer era una falsa promesa i després una mesura innecessària. Podem sentir orgull perquè tenim per fi un alberg de joventut. Un espai espectacular que, després de moltíssims anys tancat, es va obrir per atendre les persones més vulnerables de la ciutat durant la pandèmia. I després d'aquest bonic ús, tindrà la seva funció definitiva: promocionar el turisme a la nostra ciutat i a més serà un lloc preciós i especial, gestionat per persones amb discapacitat intel·lectual.

Hem cuidat a les nostres nenes i nens, augmentat les beques per a casals d'estiu i d'hivern i creat una línia d'ajudes específiques per a famílies monoparentals femenines, una cosa que ningú havia fet. Podem estar orgullosos de l'atenció que Terrassa dóna a la seva infància. Hem ampliat els recursos amb nous projectes, com el nou centre diari d'Egara o l'esplai al carrer de Ca n’Anglada, espais que omplen els carrers d'amor, oportunitats i implicació. Hem deixat de veure cares pintades de negre en les festes populars i els animals han deixat de córrer perill en les celebracions. Persones amb necessitats especials han pogut gaudir per primera vegada de l'espectacle de color en els trams en silenci de la rua de Carnestoltes i el cinema ha arribat als barris amb els cicles Gaudí.

Hem aconseguit que els esdeveniments culturals siguin per a tothom i no sols per a qui se'ls pugui permetre i continuarem omplint els instituts d'instruments perquè tocar-los estigui a l'abast de totes i tots. Costarà, però veurem els nostres carrers més nets, amb aigua a pressió i noves fórmules per a la recollida. I després de dècades esperant-ho, tindrem un pla director per a les rieres. Hem creat la web www.botiguesobertes.cat per a donar visibilitat als comerços de la ciutat i hem donat facilitats fiscals i organitzatives perquè comerços i bars suportin aquest dur cop. Veurem, per fi, com es remodela el nostre Estadi Municipal i com Terrassa torna a acollir un esdeveniment esportiu internacional, el Mundial Femení d'Hoquei. I un gran barri com Les Fonts inaugurarà, ara de debò, el nou estadi de rugbi i futbol. Estem fent molts passos cap a un esport més inclusiu, establint des de Serveis Socials acords amb els clubs esportius i socioesportius perquè ningú es quedi sense fer esport per motius econòmics.

Lluitem per aconseguir un sistema alimentari més just, més sa, més sostenible i més econòmic a la nostra ciutat i per a això ens hem adherit a la Carta Alimentària de la regió metropolitana, que marcarà les nostres polítiques en aquest sentit. Hem posat el benestar animal en el centre de l'agenda política, aconseguint que es parli d'ell en cada ple, i ja estem veient els resultats, quadruplicant el nombre d'adopcions gràcies a les nostres campanyes. Molt aviat tindrem un protocol de ciutat contra el maltractament animal i a més el CAADC passarà a les mans de la nova regidoria de Benestar Animal, després de 20 anys depenent d'Eco-Equip en no existir un servei específic.

I no ens oblidem la manera d'afrontar el COVID, no oblidem el repartiment de màscares, la gestió telemàtica de les ajudes socials, el seguiment diari de residències i de persones vulnerables o la informació minut a minut durant tota la crisi, perquè ningú se sentís desprotegit o desinformat.

Quan superem aquesta pandèmia, que ho farem, seguirem amb la mateixa obstinació de protegir i informar. Ja està en marxa la creació de l'oficina d'atenció a la Gent Gran i la d'orientació en temes de salut, perquè ningú ha de sentir-se només en situacions difícils. Tot això i molt més ha passat o està passant a Terrassa en un any de mandat. L'any de la pandèmia. Ens ha tocat viure un moment molt difícil que ningú va veure venir, però tenim moltes ganes de treballar i de cuidar de la nostra ciutat. Per això, malgrat el soroll i els moments durs, quan penso en el que fem, em surt un somriure.

Que tingueu un bon agost.

Noel Duque, tinent d'alcalde de Drets Socials a l'Ajuntament de Terrassa