Els portaveus rebutgen la proposta de Cs de rebuig a la hispanofòbia

sss

Javier González

Ciutadans va portar a la Junta de Portaveus una proposta d'acord per a que l’Ajuntament de Terrassa manifestés "el seu suport a totes les víctimes del racisme, la xenofòbia i la hispanofòbia, i reitera el seu rebuig a qualsevol conducta discriminatòria. Les susdites conductes són incompatibles amb la convivència democràtica i el respecte a la diversitat". Cs hi va votar a favor, el PSC es va abstenir i Tot per Terrassa, Erc i Junts van rebutjar-la.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS DE CS

L´assassinat de George Floyd als Estats Units ha desfermat una reacció de protesta contra el racisme i la discriminació arreu del món. Aquesta reacció és fruit d´una presa de consciència progressiva sobre la iniquitat del racisme, de la xenofòbia i de qualsevol forma d´odi ideològic específicament adreçada contra un grup humà pel simple fet de posseir determinats trets i característiques. 

Fora ingenu creure que el racisme és patrimoni d´algun territori. Les conductes racistes, excloents o xenòfobes succeeixen arreu i és obligació dels poders públics manifestar la seva disconformitat de manera clara i rotunda. 

Catalunya no està ni molt menys lliure de situacions anàlogues. No resulta difícil trobar conductes xenòfobes o excloents protagonitzades per càrrecs públics i dirigides cap a grups concrets de la població. Tenim el cas de la Sra. Núria de Gispert, ex presidenta del Parlament, avesada a l´ús de twitter per transmetre missatges supremacistes i xenòfobs;  o del mismíssim Sr. Torra, President de la Generalitat, el qual va deixar escrits que els espanyols són “bèsties tarades” o tuits en què afirmava: “Els espanyols només saben expoliar”. La llista podria ser més llarga i repulsiva, però només direm que el TSJC va considerar que alguns d´aquests escrits podrien ser constitutius del delicte d´odi ideològic, per bé que ja van prescriure. 

A Terrassa, fa just un any, també vam tenir presumptament un cas d’odi en forma d’hispanofòbia.  El mes de juny de 2019, Rocío, una alumna de 4rt primària de l´escola Font de l´Alba va efectuar un dibuix lliure pel quadern de final de curs. Aquest dibuix  va consistir en una bandera d´Espanya acompanyada de la frase “Viva España”. La mestra dels curs, en veure el dibuix, s´enfadà i li etzibà “Banderes, no” i tot seguit estripà el dibuix davant l´alumna i la resta de la classe. L´alumna protestà i digué que el dibuix era lliure. La nena marxà cap a la seva cadira i va seure. La professora la va seguir, l´alçà bruscament de la cadira i la nena caigué a terra. Desprès la professora l´alçà per segona vegada i tot agafant-la de la samarreta la va fer fora de classe enmig dels plors de la menor.  En el moment de fer-la fora de classe la professora digué: “Espero que demà tornis més fina”. El servei d´urgències va acreditar l´existència de lesions. 

Els fets esmentats estan als tribunals i per ara ja han testificat la Directora de l´escola i la mestra implicada, malgrat el comunicat exculpatori dels Serveis Territorials d´Educació en què se sostenia, cínicament:  “Que no s’ha pogut evidenciar fefaentment maltractament físic” i que “no es percep motivació ideològica de la docent en la seva actuació”.

Per respecte a les víctimes del racisme, la xenofòbia i la hispanofòbia,  aquest Ajuntament té l´obligació de manifestar de manera unívoca i sense embuts el seu compromís en contra de la discriminació de les persones.