Així ha anat l'acte d'investidura de Jordi Ballart

Tot a punt per a la presa de possessió dels regidors i la investidura de l'alcalde
 

06:56

Sona l'himne dels Segadors amb el qual es posa punt i final al Ple de Constitució de Terrassa.

06:56

Ballart acaba el discurs amb uns versos de Marta Pessarrodona. I afegeix: "Aquest nou camí ve acompanyat d'un nou camí com a pare. Des d'ahir, amb l'Ignasi, la meva parella i jo tenim tres fills fruit d'un llarg procés d'adopció. Per ser un alcalde cal ser un bon pare. Els demano aquests primeres setmanes comprensió per poder abordar les dues tasques com es mereixen"

06:56

Ballart: "Tot el que plantegem no pot ser possible sense l'ètica. Plantejaré un acord de transparència interna amb tots els grups polítics. Parlarem d'una fiscalitat justa i d'una reorganització de l'Ajuntament. Un compromís important passa pels equipaments de la ciutat, necessitem bons espais per ser punts de trobada de la ciutadania, hem de millorar casals i centres cívics"

06:56

Ballart: "La ciutadania és el nostre eix central, ha de tenir uns serveis bàsics garantits, amb una política lluny de paternalismes. Terrassa ha de dir no als desnonaments dels infants, ha d'apostar per un parc d'habitatge públic i dotar de més oportunitat laborals. Terrassa volem que enforteixi la seva participació en l'àmbit internacional. No volem oblidar les arrels de la nostra ciutat"

06:56

Ballart ha aprofitat el primer discurs per detallar els punts estratègics del nou govern, parlant tant d'educació, infància, serveis socials, medi ambient, urbanisme, mobilitat i neteja...

Jordi Ballart, alcalde de Terrassa
Jordi Ballart, alcalde de Terrassa | Cristóbal Castro

06:56

Ballart: "Parlem de l'àmbit que parlem, volem que s'apliqui a tot una perspectiva de gènere de manera interseccional. La voluntat de ser l'alcalde de tothom és el meu compromís personal. No som aquí per retreure res a ningú, som aquí per sumar. El terrassenquisme ens ha mogut. Terrassa té una personalitat pròpia i amb un potencial increïble"

06:56

Ballart: "A TxT concentrem una visió plural nacional. Deixeu de dir que aquest govern és independentista. Prou etiquetes i prou bàndols. Som terrassenquistes, demòcrates i plurals. Parlem d'un acord d'esquerres per Terrassa, la ciutat necessita un govern estable i amb polítiques de ciutat que millorin la qualitat de vida de la ciutadania. Progressista i democràtic. S'ha d'apostar per nous models de democràcia. Volem una Terrassa millor per tothom. I l'acord de govern es regirà per la transparència i l'ètica. Volem una ciutat on es pugui néixer, créixer i morir bé"

06:56

Ballart: "L'amor i l'amor per la ciutat serà la base del nostre govern. Terrassa ha fet la revolució de les persones, sense mirar colors polítics, aposta per una ciutat transversal. Tenim una candidatura que ha cregut en un projecte que prioritza les necessitats de Terrassa. Som només 27 regidors però rerpresentem a tots els terrassencs. Volem governar al present mirant el futur, i a banda i banda, mirant a tots els barris. Terrassa ha d'anar perdent barreres físiques però també mentals"

06:56

Jordi Ballart rep la vara d'alcalde de mans d'Alfredo Vega.

06:56

Jordi Ballart ha estat escollit l'alcalde de Terrassa amb 15 vots a favor.

Regidors de Tot per Terrassa, amb Jordi Ballart
Regidors de Tot per Terrassa, amb Jordi Ballart | Cristóbal Castro

06:56

Comença la votació, secreta. L'elecció de l'alcalde requereix majoria absoluta, però, si aquesta no es produeix a la votació, la llei determina que l'alcaldia correspondrà a la llista més votada. Per ser majoria absoluta calen 14 regidors. Cap dels partits amb representació els té. No obstant, Tot per Terrassa amb deu regidors ha lligat un acord de govern amb ERC-MES, amb 5 regidors, el que sumarien 15 regidors.

06:56

Marín: "Tinc l'honor de presentar Jordi Ballart com a candidat a l'alcaldia. Un candidat avalat per gairebé 28 mil persones. Des de TxT no ens volem deixar endur per l'entusiasme, però no ens deixarem arrossegar per pensaments foscos. Preferim parlar de reptes que afrontarem amb il·lusió. Esperem que els debats es basin en l'interès comú i en el valor que ens ha d'impulsar: l'amor. Els convido a transformar el món tot junts"

06:56

Marín: "Terrassa és una gran ciutat i una ciutat gran. Aquesta pluralitat i multiculturalitat ha anat teixint el terrassenquisme, i aquest sentiment de pertinença hi és i cal dotar-lo de qualitat de vida i positivitat. Hem d'afrontar els reptes amb una mirada transversal, amb vocació local, amb un compromís de no deixar ningú enrere. Volem una ciutat que tingui en compte les persones i els espais on ens relacionem"

06:56

És el torn de Tot per Terrassa, amb la portaveu Núria Marín: "Volem canviar el món i volem fer-ho des de la ciutat. Des de TxT ens agrada dir que hem fet una petita revolució a la ciutat. Creiem que és positiu que hi hagi una alternança política. Som aquí per sumar i on totes les formacions municipals tindran veu i seran escoltades. Volem municipalitzar la política municipal, i fruit d'això ha sorgit l'acord de govern. Farem camins junts i l'hem dotat d'una estabilitat que serà garantia de futur. Tenim clar que el debat nacional, però TxT no vol que això condicioni les polítiques locals. Defensem una negociació política per donar una sortida al conflicte nacional, i si sorgeix en el debat deixarem llibertat de vot als nostres regidors"

06:56

Vega, candidat a l'alcaldia pel PSC: "Els deixem un ajuntament en un projecte de reorganització a punt de tancar-se per millorar l'eficiència i el servei a la ciutadania. Els deixem un ajuntament sanejat, malgrat estar condicionat per unes limitacions injustes. No tindran una oposició de pals a les rodes però si exigient i rigorosa. El mateix que he fet i dit com alcalde o faré com a portaveu del PSC i líder de l'oposició, farem una política de diàleg i mà estesa, amb transparència i honestadat. El PSC demostrarà el seu compromís amb la ciutat i una manera de fer constructiva i dialogant, per treballar per Terrassa"

06:56

Vega: "Espero que passem de la gesticulació i simbolismes i que la ciutat no es quedi paralitzada. Els pactes polítics es poden llegir i vendre de moltes maneres, el seu pacte és legítim i els atorga una majoria absoluta, però al final, és la suma de dos febleses: la por a governar de Tot per Terrassa -que es pot fer- i de l'altra de les ganes de governar grans ciutat d'ERC-MES. Això pot significar que tinguem dos ajuntaments. No veig l'estabiitat ni molta eficàcia en aquesta fórmula de govern. Ho hauran de demostrar. Però tindran la col·laboració del PSC però també farem una oposició clara i rigorosa. Som els de sempre amb els mateixos principis i idees, no hem canviat. Els jutjarem per la seva tasca a partir d'avui i ho farem sempre pensant en l'interès de la ciutat".

06:56

Vega continua sobre el pacte TxT i ERC: "Han aconseguit un pacte de majoria absoluta. És legítim. No els puc admetre que això es vulgui presentar com el govern del canvi. Ballart és la persona que ha ostentat el càrrec d'alcalde i Albert ha estat candidat durant quatre vegades i ha governat amb el PSC en aquest Ajuntament. No representen el canvi. ERC va dir que ens jugàvem un govern socialista o un independentista. I problablement tingui raó. Els concedeixo el benefici del dubte, però tot apunta que tindrem un govern independentista, encara que les urnes van donar un altre resultat. Esperem que aquest ajuntament sigui de tothom".

06:56

Vega sobre Ballart: "Ha guanyat les eleccions de manera clara i indiscutible. El felicito. Ha fet una part de la història d'aquesta ciutat. M'hauria agradat una campanya diferent, i haurem de fer-ne autocrítica. Sense acritud, crec que no és democràtic que vostè que ha estat alcalde durant cinc anys no s'hagi presentat a cap debat amb la resta de candidats. En una democràcia s'ha de debatre i retre comptes. Espero que es pugui corregir. I també li haig de dir, que vostè hagi acusat el PSC o de filtrar notícies i dades -que són certes- no ho considero que això sigui un joc net".

06:56

Torn d'Alfredo Vega, candidat pel PSC: “El mandat no ha estat fàcil. Hi ha escenaris que un no imagina, però no en podem ser indiferents. No formava part de les meves ambicions ser alcalde. Vaig rebre una ciutat en crisi i un un Ajuntament desorientat, he volgut ser fidel als meus principis i a la confiança que es va dipositar en mi. Vull agrair a tots els regidors que han passat per aquest ple. Hem tingut moments de tot, però és veritat que hi ha hagut un esperit constructiu i que la ciutat tirés endavant"

06:56

Albert: "Aquest ple és sobirà, i s'ha de respectar la seva democràcia i sobirania. Queda molta feina a fer, en som conscients. Hem vingut a treballar per Terrassa i això farem, aquesta és la nostra prioritat. Però Terrassa no és una illa, pensar que es pot governar sense mirar què passa el seu entorn és un error que nosaltres no compartim. Avui Lluís Puig no ens pot acompanyar, el seu delicte: complir amb els compromisos adquirits amb els votants davant les Urnes. També Josep Rull que espera sentència per un judici farsa. I això no va d'independentistes, va de democràcia i de drets civils". "Avui iniciem un projecte compartit, fort i estable, per fer de Terrassa una ciutat més amable", sentencia.

El llaç groc amb Meritxell Lluís en primer pla, al ple de Terrassa
El llaç groc amb Meritxell Lluís en primer pla, al ple de Terrassa | Cristóbal castro
06:56

Albert sobre Ballart: "Parlant amb ell he recordat l'instant que ERC va quedar fora el 2011, veniem de governar i fent una bona feina, no obstant això no ens van fer confiança. Va ser un cop dur però ens va servir per tornar en força i disposats al canvi. La sortida de Ballart va ser diferent, veig en ell un punt d'il·lusió per tornar a treballar per la ciutat. Estem disposats a compartir la responsabilitat. No serà fàcil però ho farem bé i junts, dels 15 regidors que formarem el govern i de tothom que hi vulgui participar. Ens vam presentar per presentar el canvi polític, no anem contra res ni ningú, és a favor de la ciutat i la seva gent. Reconeixem la feina feta pel PSC en el govern de la ciutat però en els darrers anys ha estat el tap que no ha permès créixer Terrassa"

06:56

Albert: "Portem molt temps construint un projecte de present i futur per a la nostra ciutat. Que hem defensat des de dins i des de fora, i que hem consolidat amb una oposició ferma en els darrers quatre anys. Un projecte basat en la realitat de la ciutat i la seva gent, amb tot el potencial pendent de desenvolupar, i de deixar enrere la voluntat de viure de renda i les actituds conformistes. Un projecte republicà i d'esquerres. A la nostra ciutat les urnes han parlat clar, TxT han estat els clars guanyadors amb un projecte nou i que aquest Consistori per respecte ha de donar l'oportunitat de desenvolupar el seu programa".

06:56

És el torn d'Isaac Albert (ERC-MES): "Avui és un gran dia però em sap greu no poder saludar els alcades Navarro o Royes que no hi són presents. No puc ni vull oblidar els companys i amics que han defensat projectes importants i treballats que no són aquí per defensar-los. També un record per Alex Rodríguez, des de la satisfacció que em produeix que la dreta extrema no tinguin representació al ple, ens ha unit la seva dedicació i estima per la ciutat i la gent. També per Carme Labòria pel treball dur d'aquests quatre anys a l'oposició. Per ERC avui és un dia importants. Assumim el càrrec sent conscients de la responsabilitat d'esdevenir els seus representants".

06:56

Continua ple l'atri de l'Ajuntament de Terrassa per seguir la sessió.

L'atri continua ple seguint la sessió d'investidura
L'atri continua ple seguint la sessió d'investidura | Marcel Marsal

06:56

González continua: "Volem millorar l'eficiència de la ciutat i l'eficàcia dels serveis públics. I un ajuntament molt sensible amb les persones que encara pateixen la crisi, i hem de generar valor i s'ha de tenir present l'impuls de la nostra indústria i comerç. Tenim un discurs alternatiu, que ha estat capaç de fugir del populisme i de dir que no a determinats col·lectius i lobbys que volen fer pressió, ens presentem a l'alcaldia perquè identifiquem la proposta de TxT amb ERC-MES de populista i nacionalista, i per això treballarem per combatre-la. Ens tindreu al davant, perquè Ballart i Albert són dos vells coneguts. No els donarem 100 dies, sinó demà mateix ja començarem perquè vostès tenen experiència i coneixem quins són els seus talents, no suficients per transformar la ciutat. Els desitjo molta sort però ens tindreu al davant quan les coses no ens agradin des del minut 1".

06:56

González sobre Ballart: "Vostè portava 5 anys governant la ciutat i no podem estar satisfets ni esperançats pel balanç que porta a la seva esquena. Tot el que ha passat és degut a la seva política i acció personal. La màxima responsabilitat de les coses que han passat en l'anterior mandat és responsabilitat seva. Passar del carrer a la institució sap què significa, i aquí sí que s'ha de rendir comptes. El convido a reprendre el camí del debat públic i polític. I a fer una política seriosa i responsable. Vostè no va sortir per l'aplicació del 155, i no és veritat. Té l'oportunitat de tornar-ho a explicar amb claredat perquè va marxar. Política amb valors sí, però amb honestedat i sense fer trampes".

06:56

González: "Han estat quatre anys perduts perquè la ciutat no ha avançat. S'han perdut oportunitats en la indústria, al comerç, la sanitat no ha millorat, tampoc en l'educació... No s'ha fet res des del punt de vista urbanístic, ni de seguretat, i s'han comès errors en la gestió de la neteja o en la municipalització de l'aigua. Cadascú té part de responsabilitat, però la majoria recau en el PSC que és qui ha governat. Ara li toca estar a l'oposició, i nosaltres posarem el comptador a zero, però hi hagut un lideratge que hem de criticar perquè no ha reendreçat les polítiques municipals".

06:56

És el torn de Javi González, lider de Ciutadans: "Un record als companys que no ens acompanyaran. Un record especial a la meva companya Carmen Ortuño que ha estat fidel en aquests quatre anys. Estem en un moment històric: Per primera vegada, s'ha trencat la trajectòria de govern socialista, i s'ha fet de manera brillant per part del partit de Jordi Ballart. Aquest desig de canvi que representa el 80% dels vots dels ciutadans"

06:56

Sàmper acaba: "Farem una oposició lliure i ferma. Demanem que executiu una proposta de resolució que l’anterior govern va deixar en un calaix. La pancarta que deia: “La democràcia no es jutja”. Ha de començar a retre comptes amb els compromisos del propi Ajuntament. Si ho fa serà un exercici de coherència política sinó res el diferenciarà dels partits del 155"

06:56

Sàmper pren el relleu després de la lectura de la carta de Puig. "Lluís Puig ha renunciat per destensar un contenciós a l'Ajuntament de Terrassa si hagués optat per continuar exercint els seus drets. Vull reconèixer la gran feina que van fer Alex Rodríguez, Maria Sirvent i Marc Medina, i els sis regidors de TeC. Des de Junts per Terrassa, li volem agrair la feina feta per Alfredo Vega -malgrat formar part del grup del 155 i les nostres discrepàncies ideològiques-. Felicitar també a Tot per Terrassa, la seva victòria ha estat inconestable, i és una fidel mostra que la societat té unes aspiracions que van més enllà de les antigues hegemonies. Caldrà que tots hi reflexionem sense perdre de vista la nostra missió de servir a Terrassa. Senyor Ballart, governar amb majoria absoluta ha de ser molt llaminer, sobretot després d'un mandat en què va governar amb una oposició d'alt voltatge. No oblidi que en aquest oasi que tindrà de tranquil·litat, tots els avenços que es van aconseguir en matèria de participació i transparència, s'han de mantenir i fer més grans. Si ho fa ens tindrà el seu costat, fent oposició ferma però constructiva. Busqui les prioritats dels terrassencs en un porta a porta que ha fet en aquesta campanya, miri de fugir dels electoralismes. Aquest mandat pot ser el mandat de les municipalitzacions dels serveis i d'una pujada d'impostos molt importants. Li diria que abans de prendre decisions d’aquestes característiques, prengui molt d’aire.

06:56

Miquel Sàmper, de Junts per Terrassa, comença el seu discurs. "Parlo en nom de Lluís Puig, que avui no ens pot acompanyar, i faré lectura d'una carta escrita per ell": "Avui és un dels dies més emocionants de la meva vida, és un dels més grans privilegis que hauria pogut esperar en vida. Escric aquestes paraules des de dalt d'un avió mentre torno a Brussel·les. Tinc la certesa que cal continuar complint amb el meu deure: portar arreu la repressió que estem patint. Assumeixo en resignació i indginació que els reglaments no em permeten pendre possessió pel càrrec que m'han votat, prenc la decisió serena de renunciar al càrrec assignat. M'adreço a Ballart, vas donar exemple de dignitat renunciant , em tindràs sempre al teu costat, i estic content perquè la persona que em substituirà serà Meritxell Lluís, que us portarà sempre la imatge ignomiosa d'un nostre ciutadà empresonat. Espero que el socialisme català reaccioni per l'aplicació del 155".

06:56

Comença la presa de possessió dels regidors.

06:56

Amadeu Aguado, promet el càrrec. David Aguinaga, jura. Isaac Albert, promet per imperatiu legal. Marc Armengol, promet. Jordi Ballart, promet. Rosa Boladeras, promet. Carles Caballero, promet per imperatiu legal i afegeix que no descansarà fins veure "la meva terra lliure". Teresa Ciurana, promet per imperatiu legal i per als terrassencs que no poden ser aquí, pels presos i exiliats. Noel Duque, promet per la justicia social. Javier Fernández, promet. Josep Forn, per imperatiu legal prometo i confesso que he desobeït i que ho tornaré a fer tantes vegades com sigui necessària per la defensa de la llibertat i dels drets del nostre poble. Javi Garcia, promet. Javier González, promet. Raúl Ibañez "El biri", promet. Núria Marín, promet. Isabel Martínez, jura el càrrec. Ona Martínez, per imperatiu legal i per construir una Terrassa feminista, lliure i justa per a tothom. Lluïsa Melgares, ho promet i lluitarà per la igualtat de totes les dones. Josefina Merino, promet. Miguel Ángel Moreno, promet. Mònica Polo, promet. Jennifer Ramírez, promet. Miquel Sàmper, prometo per imperatiu legal, i per imperatiu moral prometo tornar pel retorn dels presos i dels exiliats, i lliurar el poble català de la xacra dels tentacles del poble espanyol. Adrián Sánchez, promet. Alfredo Vega, promet.

06:56

El fins ara alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, recorda que "des de l'afecta i des del respecte i la discrepància a l'electe Lluís Puig i a l'exregidor Josep Rull". "Anem a fer ciutat i a construir una Catalunya, una Espanya i una Europa millors".

06:56

Alfredo Vega continua el seu missatge de constitució del ple municipal que "la democràcia és un sistema que ens permet gestionar els desacords i les diferències, construir majories i respectar les minories, i buscar espais per arribar a acords. Això no va només de guanyar o perdre. Això va de fer ciutat i país amb tothom i per a tothom. Per avançar cap a una ciutat millor on siguin possibles la unitat i la diversitat".

06:56

Vega manifesta que "comença un nou temps" i recorda que hi ha regidors que marxen i d'altres que arriben. "Obrim la porta a noves idees i noves persones que poden fer aportacions molt interessants a la política municipal i al progrés de Terrassa" i afegeix que "la democràcia no és només votar cada quatre anys, triar uns representants i al cap de quatre anys valorar-los. Un dels motius d'orgull és el llarg camí per fomentar fórmules de participació ciutadana".

06:56

Alfredo Vega i Javi García han constituït la Mesa del Ple i per extensió de la Corporació Municipal. Queixa des del líder de Ciutadans, Javi González, per la presència de "símbols partidistes". Alfredo Vega afirma que "el ple simbolitza la llibertat, i demano compostura. S'ha de respectar per damunt de tot la llibertat dels electes alhora de fer les seves intervencions. La cadira amb el llaç groc quedarà així".

06:56

Comença el Ple de Constitució.

06:56

Els ciutadans que s'han acreditat per poder accedir al saló de plens, prenen posicions

Els ciutadans que s'han acreditat per poder accedir al saló de plens, prenen posicions

06:56

La vara i la Medalla de la Ciutat, símbols de l'alcalde de Terrassa, ja es troben al saló de plens de l'Ajuntament a l'espera de ser donats al nou batlle.

La vara d'alcalde de Terrassa i la Medalla de la Ciutat
La vara d'alcalde de Terrassa i la Medalla de la Ciutat | Cristóbal Castro

06:56

A continuació, el president de la mesa (el regidor de major edat) farà el seu parlament. Tot seguit es procedirà a la presa de possessió del càrrec dels regidors i les regidores amb l'acte de jurament o promesa. Cadascun dels regidors i regidores rebran de la mesa d’edat, un cop hagin jurat o promès el càrrec, la banda que els distingeix com a membres de la Corporació.

06:56

La sessió s'iniciarà amb la constitució de la mesa d'edat, formada pels electes de major i menor edat (Alfredo Vega i Javier García, respectivament) i pel secretari de la Corporació. La mesa d'edat comprovarà les credencials i acreditacions dels i les electes i, un cop verificades, declararà constituïda la Corporació municipal.

06:56

Alex Rodríguez, exregidor i exportaveu del PP a l'Ajuntament de Terrassa, ha fet acte de presència al Ple de Constitució. També s'han pogut veure altres exregidors com Emiliano Martínez, de Terrassa en Comú, o Meritxell Lluís, de Junts per Terrassa.

Alex Rodríguez, exregidor i exportaveu del PP a l'AJuntament de Terrassa
Alex Rodríguez, exregidor i exportaveu del PP a l'AJuntament de Terrassa | J.M.O.

06:56

El candidat a l'alcaldia Jordi Ballart es col·loca el pin de regidor i pren lloc al saló de plens

El candidat a l'alcaldia Jordi Ballart es col·loca el pin de regidor i pren lloc al saló de plens
El candidat a l'alcaldia Jordi Ballart es col·loca el pin de regidor i pren lloc al saló de plens | Cristóbal Castro

06:56

Un gran llaç groc ocupa el lloc del candidat de Junts per Terrassa, Lluís Puig, a l'exili i que avui no podrà ser present al Ple de Constitució de l'Ajuntament de Terrassa.

Un gran llaç groc ocupa el lloc del candidat de Junts per Terrassa, Lluís Puig, a l'exili
Un gran llaç groc ocupa el lloc del candidat de Junts per Terrassa, Lluís Puig, a l'exili | Cristóbal Castro

06:56

L'Ajuntament ha instal·lat pantalles grans en diferents punts per poder seguir el ple d'investidura en directe ja que la sala de plens és d'aforament limitat i reservat a personalitats i regidors.

Una pantalla gran per poder seguir el ple des de l'atri de l'Ajuntament
Una pantalla gran per poder seguir el ple des de l'atri de l'Ajuntament | J.M.O.

06:56

Desenes de persones ja són a la porta de l'Ajuntament per accedir al ple municipal.

Expectació a l'atri de l'ajuntament per entrar al ple municipal
Expectació a l'atri de l'ajuntament per entrar al ple municipal | J.M.O.

06:56

Junts per Terrassa no presentarà candidat i s'abstindra en la votació d'investidura a Jordi Ballart, segons ha pogut saber Món Terrassa

06:56

Bon dia! Comencem el minut a minut per seguir el Ple de Constitució de l'Ajuntament de Terrassa, en el qual prendran possessió els 27 regidors i s'investirà el nou alcalde de la ciutat per als propers quatre anys.